Boli si tratamente

Insuficiență cardiacă: de ce somnul joacă un rol important

Publicat: 30 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Insuficiență cardiacă de ce somnul joacă un rol important
Pacienții cu insuficiență cardiacă au inima slăbita

Această patologie cronică, care rămâne necunoscută, chiar dacă afectează multe persoane, poate fi gestionată pentru a încetini progresia acesteia și a limita riscul de complicații. Și asta înseamnă și nopți cu somn bun, potrivit unui nou studiu. De ce somnul joacă un rol important in insuficiența cardiacă?

Pacienții cu insuficiență cardiacă au inima slăbita, au dificultăți în asigurarea unui flux sanguin suficient pentru a satisface nevoile organismului.

Somnul, important in insuficiența cardiacă

Respirația scurtă, creșterea semnificativă în greutate, edemul membrelor inferioare și oboseala severă (la cel mai mic efort) sunt principalele semne de avertizare care ar trebui să ne conducă spre o consultație, în special daca suntem persoane în vârstă.

Prevenirea implică sfaturi de igienă adecvate, în special activitate fizică regulată și o dietă săracă în sare. Și prin somn. Se știe că acesta joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Un nou studiu, publicat în revista Circulation, a analizat mai precis influența acestuia asupra apariției insuficienței cardiace. Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans (Statele Unite) au analizat tiparele de somn (perioadele de trezire și de culcare, durata nopților, frecvența insomniei, sforăitul etc.) și patologiile cardiovasculare a 400.000 de persoane cu vârste cuprinse între 27 și 73 de ani, timp de zece ani.

Rezultatul? Participanții care au dormit cel mai bine – adică au petrecut cel puțin 7 ore în pat, fără insomnie sau sforăit – au avut un risc mult mai mic de insuficiență cardiacă (-42%) fata de cei care au dormit mai prost (nopți prea scurte, insomnie, somnolență excesivă în timpul zilei).

Simptome ale insuficienței cardiace care ar trebui să alerteze

Există diferite simptome ale insuficienței cardiace.

Oboseala fizică

Oboseala este cauzată de lipsa de oxigen și substanțe nutritive in mușchi. Această oboseală, resimțită in toate tipurile de eforturi ale vieții de zi cu zi, duce la scăderea activității fizice și la pierderea masei musculare.

Respirație scurtă sau dispnee din cauza insuficienței cardiace

Dispneea este cauzată de creșterea tensiunii arteriale în vasele pulmonare, împiedicând plămânii să funcționeze corect. Acest disconfort se manifestă mai întâi prin dificultăți de respirație chiar si în repaus, în poziție așezată. Se poate asocia cu tuse, care apare mai ales noaptea. Apariția dificultății de respirație atunci când stai întins este un simptom de agravare care necesită asistență medicală de urgentă.

Edeme

Această umflare a anumitor părți ale corpului este un simptom care ar trebui să fie alarmant. Edemele apar pe picioare și mâini. Edemul poate duce, de asemenea, la creșterea rapidă și inexplicabilă în greutate (două-trei kilograme în câteva zile).

Alte simptome ale insuficienței cardiace ar putea fi:

  • bătăi ale inimii sau palpitații mai rapide;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • durere in zona ficatului, care se simte sub coastele drepte: se explică printr-o creștere a volumului ficatului datorită stagnării sângelui și printr-o lipsă de oxigen în celulele ficatului.
Adauga un comentariu