National

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, despre declararea deceselor COVID-19: „Există diferențe între diversele sisteme de raportare”

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ioana Mihăilă ministrul Sănătății despre declararea deceselor COVID-19 Există diferențe între diversele sisteme de raportare
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a anunţat că se ia în calcul limitarea accesului persoanelor nevaccinate anti COVID-19 în mai multe zone neesenţiale, printre care şi mall-urile

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a dezvăluit că în urma unui raport preliminar al comisiei de anchetă privind declararea deceselor COVID, există diferențe între sistemele de raportare.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății a precizat că miercuri a fost trimis raportul preliminar de către membrii comisiei de anchetă, potrivit căruia există diferențe între sistemele de raportare. În momentul de față, nu este cunoscută cauza, a mai adăugat Ioana Mihăilă.

„Am solicitat un raport preliminar, mi-a fost prezentat astăzi, există diferențe între diversele sisteme de raportare. Nu știm exact cauza”, a explicat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a precizat ă forma finală a raportului va fi prezentată pe 7 mai. Raportul este realizat de membrii comisiei de anchetă din cadrul Ministerului Sănătății și de reprezentanți ai altor instituții.

Acest subiect a mai fost abordat de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. El a spus că nu deține dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19.

Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: „Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”

Vineri seară, 16 aprilie, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a declarat că nu deține dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor.

Fostul ministru nu a dorit să spună o cifră, în momentul în care a fost întrebat despre câte mii de cazuri este vorba.

Voiculescu a precizat că persoanele decedate sunt raportate prin intermediul a două platforme diferite: platforma INSP și platforma Ministerului Sănătății, ambele aflându-se sub coordonarea Ministerului de Interne.

„O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat ministrul demis, la Digi24.

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24.

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Și Gabriela Firea a vorbit pe acest subiect:

„Am avut dreptate! Am fost mințiți despre evoluția pandemiei! Au fost restrânse drepturi și libertăți cetățenești doar după interesele lor politice și nu pe baze științifice!”

Adauga un comentariu