Actualitate

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, îi contrazice pe medicii de la Institutul de Oncologie! Nu există deficit de medicamente

Publicat: 26 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ioana Mihăilă ministrul Sănătății îi contrazice pe medicii de la Institutul de Oncologie Nu există deficit de medicamente

În urma unei declaraţii făcute de ministrul Sănătății se arată faptulc că medicii de la Institutul de Oncologie au făcut afirmaţii eronate când au precizat că ar exista penurie de medicamente. Ioana Mihăilă susţine că nu există deficit iar stocurile sunt în regulă fiind cerut de la Unifarm situaţia medicamentelor destinate bolnavilor de cancer.

De altfel, ministrul Sănătății susţine că este o permanentă legătură între Politica Medicamentului şi managerului Institutului Oncologic din București.

Nu există deficit de medicamente oncologice susţine Ioana Mihăilă

Într-o declaraţie făcută presei, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății susţine că nu există vreun deficit de medicamente oncologice. Aceasta a afirmat faptul că directorul Politicii Medicamentului este în permanentă legătură cu managerul Institutului de Oncologie din București:

“Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic Bucureşti, în momentul acesta în piaţă nu există un deficit de medicamente oncologice. Doamna director a cerut Unifarm situaţia stocurilor pe aceste medicamente oncologice şi a solicitat de asemenea comisiilor de oncologie necesarul pentru următoarele şase luni. Autorizaţia de nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depăşită şi vom face împreună demersurile pentru a le reintroduce în circuit”, a declarat Ioana Mihăilă într-o conferinţă de presă.

De la ce a pornit scandalul lipsei medicamentelor destinate pacienţilor bolnavi de cancer

Scandalul lipsei medicamentelor a pornit în momentul în care mai mulţi şefi de secţie de la Institutul Oncologic București au scris o notă către conducere în care reclamau lipsa citostaticelor. La acea dată, conducerea spunea că numărul mare de pacienţi care au fost preluaţi de la centre care nu funcţionau din cauza pandemiei şi managementul defectuos sunt doar două dintre motivele care au dus la această situație

„CĂTRE CONSILIULUI DIRECTOR DE LA CORPUL MEDICAL- ONCOLOGIE I ȘI II

Vă aducem la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB de aproximativ zece zile și imposibilitatea actului medical corect în consecință.
Stocurile terapiilor țintite și imunoterapiilor sunt în scădere. Atașăm stocurile existente din farmacia IOB din data de 21.04.2021. Nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic).
Vă rugăm să urgentați aprovizionarea farmaciei cu cele necesare pe a nu atenta la siguranța pacienților noștri”, se arată în sesizarea făcută de Institutul Oncologic din București.

”Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratamen”, afirmă managerul Institutului, medicul Bogdan Tănase, referindu-se la pacienţii oncologici.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a transmis că există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante, iar situaţia este generată de organizarea defectuoasă a procedurilor de achiziţii centralizate.

Adauga un comentariu