National

ÎPS Teodosie critică regulile de înmormântare a persoanelor decedate din cauza COVID-19: „Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui”

Publicat: 06 apr. 2021
Înalt Preasfințitul Teodosie se uită în jos
Înalt Preasfințitul Teodosie

Înalt Preasfințitul Teodosie critică regulile după care sunt înmormântate persoanele decedate în urma îmbolnăvirii de COVID-19.

El este de părere că persoanele înmormântate în acest fel contravin tradiției și credinței noastre. ÎPS Teodosie face un apel la autorități să rezolve urgent această problemă.

„Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă.

Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate chiar și după ce a murit.”, a declarat ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie critică regulile de înmormântare a persoanelor decedate din cauza COVID-19: „Mi s-au plâns creștinii!”

Înalt Preasfințitul părinte Teodosie explică faptul că demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră. De aceea, este necesar ca înmormântarea să se realizeze după tradiția religioasă, menținută de-a lungul a 2.000 de ani.

În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum. Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră.

Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze. De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă. (…) Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare. Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele, de tradițiile și de istoria noastră”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena 3.

ÎPS Teodosie, despre slujba de Înviere: „Nici Liturghia nu putem s-o facem în două ore”

Slujba de Paști va fi restricționată. Decidenții o limitează în intervalul 20:00 – 02:00. ÎPS Teodosie a avut o primă reacție față de aceste hotărâri.

„Ora 02:00 mi se pare o restricție nejustificată, nelogică, pentru că nu se compară slujba noastră ortodoxă, care are o lungime deosebită, cu alte slujbe. Această restricție este o rănire a sufletului credincioșilor la cea mai mare sărbătoare. cum să fie până la ora 02:00? Nu se poate! Noi la 12:00 dăm Lumină, trebuie să facem Slujba Învierii și Slujba Sfintei Liturghii.

Nici Liturghia nu putem s-o facem în două ore. Cred că vom fi înțeleși și am văzut că dl. președinte Iohannis a avut o atitudine mai blândă și mai îngăduitoare. Sper să primim drepturile acestea, sunt drepturile noastre, ale credincioșilor, și trebuie să fie respectate. Acest atac la adresa sufletului nostru nu trebuie să se producă, este nefiresc. Cum să restricționăm cea mai mare sărbătoare, să-i punem ore? Noi nu putem să tăiem Slujba, avem canoane, sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi restricționat, să fim înțeleși, orice până la Dumnezeu, cu Dumnezeu nu negociem.” a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3, în emisiunea ”Decisiv” cu Cătălina Porumbel.

Comentarii
  • Acest „protocol” idiot și fără nici un suport științific, este un abuz sinistru care trebuie pedepsit penal!! Vine scadenta, judecarea abuzurilor, și „factorii de decizie” vor răspunde individual!! NU UITAȚI, STRINGETI DOVEZI!! REACȚIA JUSTITIARA VA CUPRINDE ÎNTREAGA LUME!!

Adauga un comentariu