Editorial

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu: „Cazul Mihai Aftanache împotriva României”

Publicat: 27 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu Cazul Mihai Aftanache împotriva României
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

În urmă cu patru ani, cunoscutul jurnalist, un veteran al anchetelor, Dan Constantin, de la Jurnalul, a publicat un articol uluitor, dar care, în mod straniu, a rămas fără ecou în rândul polițiștilor, procurorilor și judecătorilor vinovați de terorizarea unui om cu dizabilități. Ceea ce a urmat este absolut halucinant. Dar pentru a ajunge în acest punct, începem prin a reproduce ad literam articolul semnat de Dan Constantin în urmă cu patru ani.

Ignorarea deciziei CEDO

Așadar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat nelegalitatea hotărârilor judecătorești date de instanțele române, cere revizuirea acestora și restituirea către partea vătămată o persoană cu grave dizabilități, a sumei de 5000 de lei. Justiția română, profund nedreaptă cum s-a dovedit în acest caz, a mers mai departe. Judecătoria din Timișoara îi respinge lui Aftanache contestația și include în mod artificial în proces cinci persoane care nu aveau în realitate nicio calitate. Patru erau membri ai echipajului ambulanței, iar a cincea persoană, polițista, care i-a aplicat amenda ca răspuns la plângerea penală pe care a depus-o. Pierde deci acest proces și este obligat să plătească despăgubiri respectivelor persoane. În pasul următor, Curtea de Apel Timișoara a admis un apel împotriva hotărârii definitive. Urma ca cererea petentului să ajungă la instanța de control judiciar. Apelul a fost respins pe motiv că a fost formulat împotriva unei hotărâri definitive. În final, cazul ajunge să fie judecat la CEDO, iar statul român pierde pe toată linia. Respectiv, justiția este îngenunchiată pe motiv că a fost nedreaptă. Postez mai jos decizia CEDO prin care este sancționat statul român, obligat să-l despăgubească pe Aftanache și să revizuiască hotărârile judecătorești ilegale. Aftanache impotriva Romaniei MOF 1312 – 30-12-2020[1]

Și sfidând decizia Curții Europene de Justiție, judecătorii care au generat acest abuz nu s-au conformat și practic au refuzat să revizuiască cauza și să-i acorde victimei cuvenitele despăgubiri. Este adevărat, oricât de incredibil pare.

Și o ultimă observație. În eventualitatea în care victima ar fi fost sau va fi despăgubită, cine credeți că-i va plăti despăgubirea? Statul român. Adică noi. În timp ce polițiștii, procurorii și judecătorii vinovați se vor duce acasă cu leafa întreagă. Așa funcționează nu un stat de drept, ci un stat nedrept.

Adauga un comentariu