Actualitate

Klaus Iohannis nu ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Marți, 3 noiembrie, Klaus Iohannis a declarat că nu ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare, în acest moment. La aproape 8 000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, alegerile din data de 6 decembrie vor avea loc, deoarece nici experții nu cred că este necesară impunerea unei astfel de decizii. Mai mult, președintele a oferit exemplul Statelor Unite, unde se organizează alegeri, în ciuda numeroaselor cazuri de COVID-19.

„În momentul acesta, nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem și în lume ce se întâmplă – chiar astăzi au loc alegeri în Statele Unite ale Americii, o țară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situația în România.

Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluția în întreg și să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii pandemiei și atunci, cu siguranță, și alegerile vor fi posibile”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „OMS nu recomandă testarea în masă ”

Președintele a fost întrebat dacă s-a luat în calcul testarea în masă a populației, la fel cum a făcut Slovacia. Acesta a răspuns că nu consideră a fi eficientă această măsură.

„Slovacia e singura țară care și-a propus un astfel de demers. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Noi doi, dacă ne testăm acum și rezultatul e negativ, dar oricare dintre noi e posibil să ia boala mâine. OMS nu recomandă testarea în masă ci în baza unei anchete epidemiologice. Așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă și dacă pot fi trase concluzii.”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin”

Klaus Iohannis a vorbit și despre vaccinul anti-COVID-19. Acesta precizat că pentru a termina pandemia este nevoie de un vaccin, care va veni de la Uniunea Europeană și va fi unul sigur și eficient. În plus, restricțiile impuse dau rezultate, iar fără ele, sistemul ar fi intrat de mult timp în colaps.

„Pandemia se poate termina doar în două feluri: fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți, Doamne ferește, sau dacă se găsește un vaccin, și sper să se întâmple de la începutul anului viitor. Restricțiile impuse au urmărit atenuarea impactului pandemiei, pentru a avea cât mai puține îmbolnăviri până vom avea vaccinul. Ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin sigure și eficiente. Vrem acțiuni de mare succes și aceste vaccinuri vor îndeplini toate normele, vor fi sigure. Restricțiile dau rezultate, fără ele sistemele sanitare ar fi fost cu mult depășite de multă vreme”, a precizat președintele României, Klaus Iohannis.

Mai mult, președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat dacă ia în calcul o carantină temporară înaintea vaccinării. Liderul statului a subliniat că sunt necesare doar resctricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus și că nu poate fi vorba de o stare de urgență.

„Nu avem acum motive să impunem stare de urgență. Avem toate motivele să introducem restricții pentru a preveni extinderea pandemiei.”, a răspuns președintele.

Adauga un comentariu