Titlurile zilei

Lagăr de exterminare la fabrica BorgWarner din Iași! Muncitorii vomită și leșină după ce este oprită instalația de climatizare. Angajații sunt urmăriți de superiori cu referate și amenințări – FOTO

Publicat: 27 mai 2021
Ion Lungu și George Condrea, directorul companiei și sediul BorgWarner din județul Iași
Ion Lungu a vrut să facă carieră la compania BorgWarner din Iași, fosta Delphi Technologies. Superiorii l-au terorizat zilnic ca să-l determine să demisioneze. Angajatul a ajuns la George Condrea, directorul companiei

Un angajat de la BorgWarner, fosta Delphi Technologies, a făcut o serie de dezvăluiri despre activitatea din companie. Ion Lungu susține că a fost terorizat zilnic de superiori, doar ca să-l provoace. Totul a început după ce a cerut o mărire de salariu

Detalii incredibile ies la suprafață în legătură cu activitatea de la fabica de componente BorgWarner, fosta Delphi Technologies, cu sediul în comuna Miroslava, județul Iași. Angajații fabricii de componente auto au decis să rupă tăcerea după ce au fost supuși torturii pishice aplicate de superiori doar ca să-i facă să renunțe și să depună demisia. În această situație se află Ion Lungu, în vârstă de 56 de ani, care lucrează în companie de aproximativ 6 ani.

Bărbatul a povestit că totul i s-a tras după ce a dorit o promovare după atâția ani de muncă, dar și după ce s-a luptat pentru colegi ca să obțină al treisprezecelea salariu. Atitudinea de sindicalist i-a provocat multe neplăceri, șefii urmărindu-i fiecare pas. Asta până când, din cauza stresului, s-a îmbolnăvit de lichen plan, o boală autoimună, ce se manifestă printr-o iritație profundă a pielii, generată de dereglarea sistemului imunitar. Reporterii „BZI” au cerut un punct de vedere companiei BorgWarner, dar departamentul de comunicare nu a trimis un răspuns până la închiderea ediției.

Ion Lungu a fost terorizat după ce a avut tupeul să ceară o mărire salarială

Pentru Ion Lungu, coșmarul a început după ce a cerut superiorului ierarhic să-l promoveze, după ce ar fi demonstrat că este un muncitor de bază în firmă.

„Eu am un salariu de 2.600 de lei brut și lucrez de atâția ani. Sunt operator la pompele de benzină. Același salariu îl primește și un angajat nou. Am cerut doar să fiu promovat. Am vorbit cu managerul. Când să-i spun de promovare, mi-a spus că bunicii lui îi este greu și că la Cluj un operator câștigă 900 de lei. Mi-a spus «domnul Lungu, la toți ne este greu». Apoi am ajuns la cabinet cu tensiunea crescută. Nu am avut ce face, și am ajuns la directorul mare de la Iași, George Condrea.

I-am spus despre ce este vorba și a chemat pe cineva de la personal, care mi-a spus să mă întorc la treabă. De atunci, șicanările au fost mult mai dese. De o lună au o altă tactică. Îți fac referate în lipsă, nu te anunță și te trezești cu trei referate și dat afară. Am fost anunțat când am fost la spital, am avut concediu medical timp de trei zile”, spune bărbatul.

Reprezentanții Borg Warner au considerat ca indisciplină prezența angajatului la cabinetul medical din companie.

„În data de 17.05.2021, în jurul orei 07:30, angajatul a intrat în camera de consultații, susținând că îi este rău. Acesta a avut o atitudine recalcitrantă față de asistenta medicală și față de persoane care așteptau la rând pentru controlul medical periodic. Angajatul a mers la punctul de prim-ajutor în urma unor discuții dintre angajat și colegii din zona de producție. Angajatul a țipat la personalul medical, cauzând un stres emoțional asistentei medicale”, se arată în convocarea pentru comisia de disciplină, programată pentru data de 31.05.2021, ora 14:00.

La BorgWarner, muncitorii ar fi leșinat după ce s-ar fi oprit instalația de climatizare

Ion Lungu susține că muncitorii de la BorgWarner sunt supuși unor tratamente inumane în timpul orelor de lucru.

„Eu am făcut un accident vascular în fabrică în anul 2018. Pe data de 21 mai 2021 am vomat și am leșinat pentru că instalația de climatizare nu mai funcționa. Efectiv ne sufocam. Nu am fost numai eu afectat, și alți colegi au vomat. Trebuia să ieși imediat din clădire. Sunt zile când nu funcționează senzorii de alarmă. Suntem mulți angajați pe metru pătrat. Punctele de lucru sunt cele mai aglomerate. La hala de sudură e dezastru, e ca la nebuni. Cei noi nu rezistă mai mult de două săptămâni”, a mai spus angajatul companiei.

În plină pandemie de coronavirus, în 2020, angajații de la Delphi au acuzat conducerea că nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

Compania BorgWarner a cumpărat Delphi  cu 3,3 miliarde de dolari

În vara anului 2020, Delphi Technologies a fost cumpărată de multinaționala americană BorgWarner contra sumei de 3,3 miliarde de dolari. Fabrica din Iași, cu sediul în localitatea Brătuleni – comuna Miroslava, județul Iași, deschisă în 2007, este specializată în producția de pompe de înaltă presiune, are peste 3.000 de salariați și un centru IT global în București cu peste 70 de angajați. Delphi Technologies administra centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă, mare parte din afacere fiind realizată pentru General Motors. După tranzacție, compania se axează pe nevoile din piața vehiculelor hibride și electrice. În urmă cu mai mulți ani, compania Delphi a fost implicată în mai multe scandaluri din cauza concedierilor considerate abuzive.

Comentarii
 • Da’ taile oleaca mai scurte : cica fabrica din Iasi a fost cumparata cu 3,3 miliarde de $!!!
  Va da-ti seama ce de-a banet?
  Poate tot Delphi la nivel planetar a costat atat.

 • e atat de simplu ca mai multi angajati sa sesizeze in scris unde trebuie iar fabrica sa fie supusa controalelor. cu consecinte. a se vedea exmplele celor din telecomunicatii, energie, amenzi de zeci de milioane de euro.

 • Totusi este diferenta intre o fabrica unde rentabilitatea este sa se produca ceva vandabil si o institutie unde oamenii nu produc nimic, doar respecta lantul birocratic.

 • In colonii, profitul de doua cifre este regula pentru corporatii. Si fac orice pentru a atinge targetul. Inclusiv sa biciuiasca bastinasii – metaforic vorbind. Trist este ca biciul este manuit tot de bastinasi.

  Concret despre Borg-Warner (fosta Delphi) : este un loc de munca temporar, mai ales pentru tinerii ingineri. Stai un an, maxim doi, castigi ceva experienta – mare lucru nu ai ce invata acolo, te plafonezi repede – dupa care pleci in alta parte, undeva ai sanse reale de dezvoltare profesionala, si unde angajatul nu este tratat ca un sclav pe care poti sa-l si omori daca ai chef.

 • Slabe sanse pentru cei peste 45-50 de ani sa gaseasca o pozitie platita decent si nu ca incepator! Guvernantii vor sa creasca varsta de pensionare la 68-70 de ani motivand ca a crescut speranta de viata, dar uita ca dupa 60 de ani scade vertiginos capacitatea de munca. Si ne mai miram ca mai exista oameni care regreta comunismul (chiar unii care nu s-au nascut in perioada respectiva)!

 • Borache, scula pe basculă! Nu știe decât parcarea…. Lebădă, mare manager, nici nu știe câte urechi are, flutură vântul prin borg și ia o căruță de bani. Fraierii lucrează!!! Bucur, cu femei-sa, cu fratele și toate rudele! Bolohan cu femeia și cu frate-su! Matei, alt pupincurist! Mă mir cum de a dat-o pe Ramona Lupu afară, ea era trup și suflet, venea la toate suplimentarele și făcea referate în neștire!

 • Oi, faceți producție! V-am angajat de la Pașcani. Știu că mirosiți a balegă și va treziți la 3 noaptea și nu mai apucați să vă spălați la lighean. Nu contează, nu trebuie sa știți ce e aia o zecime sau o sutime, va trimit să luați praf de microni de la magazie de la irina, pitica. Să luați concleder cu mâner roșu!

 • Sunt Domnul lebădă. Nu îmi iau zborul de aici. Nici nu aș ști să fac altceva dacă mă duc în altă parte. Nici nu știu ce mașini lucrează pe linie. Nici o operație. Nimic. Nu am habar de nimic. Contează că iau peste o sută și ceva de milioane pe lună. Frec motanul. Tai frunză la câini, dar îs manager. Apropo, ce e ăla un micron? Dar o abatere de la perpendicularitate? G01 sau G00 e la fel ca M06 sau M09… Trebuie sa joc numerele astea la loto… De G42 sau G 83 nu mai amintesc… Mă depășesc! Apropo, borache când mai faci o interpolare in parcare cu ștefana?

 • Nimic din declarația Dl. Lungu nu e adevarat. Acest personaj este genul de persoana caruia nu ii place munca. Este genul de om care cauta un post unde sa nu facă nimic.

 • Mănânc carne în fiecare zi! De trei ori pe zi! Când mă enervează, zic: Taci, Vaslui! Și Vaslui îl face… Sunt șef. Am uitat că am fost operator la o mașină de spălat piese pe la dfp… Nu prea știu nici eu nimic, dar iau bani pentru halatul ăsta imaculat. Vin cu gura mare la spewece-ul ăsta, îl stresez pe Mitică, care are femeie luată cu japca de șoferii de autobuz și filmată cu tot tacâmul aferent.

 • Îmi plac gagicile. am o nevastă că o basculantă. Am luat-o că avea bani, altfel cine se uita la o asemenea balabustă. Arăt bine, îs tatuat, am cias de firmă, și mor astea din borg după mine. Îs guguștiucul din parcare. Rezolv orice. Chiar și pe bucur, ce bucurie, dacă mă cheamă.

 • Am cias de firmă. Și telefon de zeci de milioane. In parcare, îs șef! Dau… Referate la orice oră in parcare. Vreau sa fiu karatist! Dau corecție de rază la toate fufele din Delphi. Ștefana e prima. Am interpolat-o in toate pozițiile in BMW-ul meu. Știe meserie, fata!!!

 • LA MUNCA BA ANGAJATILOR BA! VA PLACE IN ROMANIA BA? MUNCITI BA! VA PLAC BANII PUTINI BA? MUNCITI BA!

 • PT COMENTATORUL HINGHERU: „Da’ taile oleaca mai scurte : cica fabrica din Iasi a fost cumparata cu 3,3 miliarde de $!!!”

  EU NU CRED CA EXISTA ATATIA BANI IN LUMEA TOATA, POATE 3300 EURO?! 150 DE MILIOANE LEI VECHI? ASA AR MAI MERGE DAR 3.3 MILIOARDE DE DOLARI? NU STIU DACA EXISTA ATATIA BANI FABRICATI VREODATA

 • Da, mișto este la ei acasă, de asta sunteți buni! dar ce e cu adevărat necesar și ce ar trebui sa facem noi uniți ca să nu ne mai calce ăștia în picioare nu spuneți nimic!!!

 • Dacă nenea Condrea se ocupa cu „analize” care îl depășește în trafic ca el are mulți cai la masina asa se întâmplă.

 • Dar la injectoare cum este , e fain va spun eu : te faci singur supervizor , am învățat un pic aria și gata a fost…măcar am salar bunicel ..spor la munca

 • Banu după ce a tabacito pe aia mica de la H&S, își incearca norocul la Doamna Stafie, poate ii rupe muzicuță și ei.Nevastata știe că umblai cu dădaca mai cap de tir?

 • Farfulea un limitat venit cu nasul la Iași și astea din Delphi niște idioți care le-a plăcut stilului lui de a nu mari salariile, l-au pus șef
  Andon un șoarec de birou care a învățat sa pună parole și sa nu arate nimic promovat pe funcția de me el neavând nici aptitudini de suboperator sau tugger
  Condurache un betiv notoriu pus manager, când îl sunai vineri, vorbea bahus pentru el
  Ungureanu me pagube de ordinul sutelor de mii de euro, prin atitudinea de ucenic la fierărie, respect această meserie foarte mult, doar ca el avea aceste deprinderi de fierar care a distilat Mona toată și bătea cu ciocanul în stații de milioane de euro, făcând niște reglaje fine
  Ganju promovat și supra promovat când la el sigura abilitatea e ca știa sa vorbească la telefon
  Sârbu un senior mentenanță promovat pe aceasta funcție pe care el o vede ca pe o putere dumnezeiască
  Supervizori gdi niște neciopliti care promovează pupincurismul și așteaptă sa apleci capul la orice greșeală pe care ei o fac
  As putea sa scriu o carte cu toate persoanele cu funcție, pe care ei nu o înțeleg

 • Botoșani și Vaslui aceasta combinații de prostii la nivel de arta și bețivi te face sa vomiți când stai în mediu ala infect de pupincuriști

 • Botoșani și Vaslui aceasta combinații în care prostia e la nivel de arta, iar alcoolul e consumat în loc de apa, a făcut din acesta fabrica ca atunci când intri în ea să ți se facă rău de la atâtia pupincuriști, asta dacă nu ești venit pe post de pupincurist

 • Firma de salubritate angajează manageri cu studii absolvite la facultatea din Vaslui pentru locația polul nord și cascada niagara

 • Ba gunoiule , eu Adomnitei „originalul” când vroiam sa o trag pe membru pe Adnana îl trimiteam pe bărbatsu în delegație și nu știa nimeni că îi dau rasolul la amigdale, daca iese roșcat prost ai fost ba, poate îl faci actor sa joace in sezonul 69 din pistruiatul.

 • Prostul gramada
  Nu tot ce ti se pare tie, asa si este. A avea o parere despre orice este ok ,dar a sta fixat pe acea idee doar pentru ca tu crezi ca asa este, fara sa ai argumente, fara sa fii sigur pe nimic , inseamna sa fii prost, prost gramada si pe deasupra si arogant. Prostul gramada o sa zica pana la sufocare ca are dreptate,moare cu statementul in gura si nici un argument adus nu il poate convinge. El stie orice tot timpul, sufera mereu si de sindromul Dunning-Kruger care il face sa se considere megacalificat in toate, el e si pilot de avion si doctor de intestine si lacatus mecanic si profesor si stie mereu totul la mare arta, iti face si astrograma si autopsia.
  Pai, frate…,banala sare si banalul zahar par sa fie acelasi lucru si ce-o sa faci? O sa zici ca sarea-i zahar sau invers doar fiindca asa ti se pare tie, fara sa gusti?
  Inteligenta e neaparat legata de deschidere, deschiderea de a invata mereu ceva nou si curaj, curajul de accepta ca nu stii, ca ai gresit, ca altul poate fi mai bun decat tine si poate sti mai mult decat tine, ca ai facut o prostie dar esti gata sa inveti , sa evoluezi, sa te updatezi.

 • Cat despre comentariile rautacioase adresate lui Bolohan,Borache..(daca nu foloseai cuvantul interpolar :)) )un singur inginer de pe linia 3 frustrat le putea face,un om de cea mai joasa speta.

 • Comentariile rautacioase trebuie sterse, nu stiu cum permite ziarul asa ceva. Se aduc tot felul de acuze, toti idiotii comenteaza dar ei poate nici n au lucrat o zii in fabrica aia..

 • Condurache, cum e sa fii din nou tătic? Adnana e bine? Are grețuri?
  Farfulea, îmi datorezi câteva pachete de țigări, futute-i în gură!
  Ungureanu, paguba fabricii GDI ținut în spate de Farfulea.
  Dar sa nu deviem de la subiect…
  Domnul Lungu Ion are dreptate în proporție de 99%.
  Voi face o caracterizare scurta a supervizorilor din zona de GDI.
  Irina, e buna branza, nu?
  Nicoleta, iti cam plac cadourile…pitica dracului!
  Otilia, descreierata pulii! țipă necontrolat la oameni, înjură, trântește etc. Nu mai zic ca primește cadouri și bunuri… Cum morții ei o țineți?
  Alex, fugi căt mai repede!
  Numai lingăi prin fabrica de GDI, sper ca într-o zi sa se închidă tot si sa plecați acasa. As vrea sa va vad murind de foame.

 • Andreea nu o msi pupa in cur pe bruneta de la firewal ,iti aduce plocoane? ai grija, ti se coace si tie ceva, te-ai ajuns si tu mancamei sula.

Adauga un comentariu