Titlurile zilei

Lidl România deschide un nou magazin pe Aleea Tudor Neculai! Dezastru pentru locuitorii din CUG. Traficul rutier devine imposibil – FOTO

Publicat: 08 dec. 2021
Terenul din municipiul Iași, unde urmează să fie construit un nou magazin Lidl
Zona CUG urmează să fie sufocată de un nou magazin Lidl

Un proiect controversat a primit avizul arhitecților, membri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Pe Aleea Tudor Neculai urmează să fie amenajat un magazin Lidl. Traficul în zonă este blocat, mai ales la orele de vârf. Accesul se realizează de pe o arteră cu o singură bandă pe sens

Lidl România anunță noi investiții în municipiul Iași, dar cu costuri importante pentru fluidizarea traficului din oraș. Compania ar urma să deschidă un nou magazin pe aleea Tudor Neculai, nr. 50, acolo unde vechiul proprietar a vrut să dezvolte un proiect de locuințe colective cu regim mare de înălțime, ce ajungea și la 11 etaje. Vecinii s-au opus acestui proiect, iar beneficiarul s-a reorientat. Astfel, pe data de 08.04.2021, a fost înregistrată o promisiune de vânzare-cumpărare între părți, tranzacția urmând să fie finalizată până pe data de 29.02.2022. Contractul se referă la achiziționarea unei suprafețe de 9.000 de metri pătrați, dintr-un total de aproape 2 hectare.

La nici zece metri de amplasament sunt construite mai multe blocuri cu regimul de înălțime P+4. Principala problemă pe care o pune proiectul Lidl este legată de traficul rutier din zonă. În ultimii ani, zona CUG este extrem de greu de traversat, mai ales în timpul orelor de vârf. Mai mult, Aleea Tudor Neculai înseamnă o singură bandă pe sens. De cele mai multe ori se circulă bară la bară. Apariția magazinului în zonă conduce la creșterea fluxului de mașini, ceea ce înseamnă că ieșirile spre zona CUG vor fi gâtuite. Asta, fără să fie luată în calcul și prezența camioanelor de aprovizionare.

Arhitecții au aprobat proiectul din CUG

Proiectul prin care magazinul Lidl ar urma să fie amenajat pe Aleea Tudor Neculai a obținut și un aviz din partea arhitecților, membri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Recent, arhitecții au analizat două variante în zonă: doar blocuri cu 6 etaje, față de 11 etaje, cât dorea inițial proprietarul, sau blocuri și magazinul Lidl. Arhitecții au emis un aviz condiționat pentru magazinul Lidl. Clădirea ar urma să fie retrasă mult în spate, cu deschidere la stradă. Proiectul urmează să fie analizat în Comisia de Urbanism formată din consilieri locali și dezbătută într-o ședință viitoare de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Președintele asociației de proprietari din apropierea amplasamentului a precizat că abia așteaptă deschiderea magazinului.

„Este o idee nemaipomenită, pot să vă dau și semnăturile proprietarilor. Cred că vor avea locuri de parcare”, a declarat Gheorghe Boieșteanu, președintele asociației de proprietari din Aleea Tudor Neculai.

De precizat că, în anul 2020, societatea Lidl România SCS, prin care se realizează tranzacția, a înregistrat o cifră de afaceri de 316,1 milioane de lei, profit de 90 de milioane de lei, datorii de 4 miliarde de lei. În primăvara anului 2021 s-a deschis ultimul magazin Lidl, în zona Moara de Foc. Deși existau restricții din cauza pandemiei, sute de ieșeni s-au înghesuit la deschidere.

Și Kaufland vrea să deschidă alt magazin în municipiul Iași

Pe data de 09.12.2021, pe ordinea de zi a CTATU este prezent și proiectul companiei Kaufland România. Pe o suprafață de aproape 1 hectar, situată pe șoseaua Iași – Voinești, urmează să fie construit un nou magazin. Rămâne de văzut dacă arhitecții vor considera oportună investiția. Kaufland România a cumpărat în anul 2020 alt amplasament din municipiul Iași. Este vorba despre 6 hectare din incinta fostei fabrici Moldomobila, falimentată de afaceristul Adrian Butucă. Kaufland România a achitat nu mai puțin de 12,3 milioane de euro, după finalizarea licitației la sediul lichidatorului judiciar.

De precizat că Lidl a fost implicat în mai multe scandaluri legate de mărfurile expirate de pe rafturi, dar și de raporturile de muncă cu angajații. În 2020, Irina Andone, angajată la Lidl, a cerut magistraților să primească despăgubiri în valoare de 17.500 de lei, după ce a fost obligată să participe la o competiție sportivă. În timpul unui meci de volei organizat de superiori, casiera s-a accidentat destul de grav la genunchiul drept, din cauza suprafeței rigide. Femeia a cerut și daune morale în valoare de 10.000 de euro.

Comentarii
 • Cine naiba va consiliaza sa scrieti asemenea aberatii, cu “dezastru” si “trafic imposibil”?!?
  Tocmai asta este conceptul acestor alimentare de cartier, sa iti fie aproape de casa si sa nu mai trebuiasca sa mergi cu masina pana acolo.
  O situatie fix similara, la parcarea de la LIDL din Tabacului sunt mai multe masini ale celor care nu au unde parca in zona decat ale clientilor magazinului. Cand ai supermarketul la 2-300m de casa, mergi pe jos, nu cu masina. Asta este si conceptul magazinului, desteptilor!

 • MarianD, parcarilevar trebui sa le faca Primaria Iasi. Magazinul va aglomera acea zona, logic toti vor merge acolo la cumparaturi!
  Pai si cand vir pune taxa pe parcare, asa vreo 300 ron pe luna??. Acu, deocamdata totul e la intelegerea cu paznicu, dar….
  Peste tot in lume nagazinele mari nu is in interiorul cartierelor, ce te facu cu MICILE AFACERI???
  Pe urma ne plangem ca STRAINII ne au cumparat si nu mai avem nimic autentic!
  Devenim prea dependenti de marele companii straine, de asta si au curaj sa se opuna la legile din romania! De ce crezi ca s au opus CRESTERII SALARIULUI MINIM, ca au putut, au scos in strada angajatii!!!
  De ce acolo Primaria nu a cumparat terenul si sa fi facut o parcare subterana si deasupra parc??? „vrem o tara ca afara” numai cand ne convine!

 • cea mai buna idee si investitie pe anul asta cel putin

  o sa fie foarte multi clienti

  e o idee foarte buna

  felicit conducerea si iesenii pentru idee

 • @Ion
  Da ce pretentii ai frate, auzi parc si parcare subterana! Da tu crezi ca te faci primar sau consilier sa servesti interesele prostimii?! Nu nene, ii inghesui ca pe sardele si scoti banu de la „dezvoltator”, da-i in rasa lor de fraieri ca oricum nu comenteaza prea multi. Ia sa urmaresti clipuri filmate cu drona in targ si la periferii, sa vezi cum ramai cracanat de splendoarea urbanistica autohtona, pe care numai prin Djibouti o mai intanesti. Practic, multumita edililior, nu tre sa mai vizitezi Africa sau alte tinuturi exotice si asa economisesti un ban.
  Bravos si la mai multe blocuri sa-si facacsi dom primar un castel!

 • Next Earth, intrsti si investiți
  Noul Metaverse, acu e ieftin si in juma de am va puteti dubla sau daca prinzi ceva bun inbogati!
  Intrati si macar vedeti cum altii gandesc!

 • asa, construiti in prostie, sa ne lasam dominati de straini. foarte multe afaceri cu capital strain.
  eu stau in cug de peste 50 de ani si stiu ce ma asteapta

 • Era mai interesant articolul daca scriati cine este proprietarul care a vandut! Cum a vrut el sa construiasca blocuri si care a fost ideea din spatele vânzării!
  Interesul public cred ca primează pentru cititori!
  Doua hectare nu are oricine, fix acolo.

 • Si asa devine soseaua aia pietonal….. Domn’ Premar a agonisit ceva firfirei cu familia . El evadeaza cu elicoptreul . Fraierii pe jos…. Nu l-ar duce mintea aia proasta sa rezolve cu transportul public impreuna cu astalalt istet din urbe. Dar asa e cand te culci si te trezesti cu gandul ca mai e atata de munca, mai este atata de furat si tu esti singur doar cu progenitura. Abea ,abea fata ..

Adauga un comentariu