Actualitate

Liviu Vornicu: „Ne apropiem de un cutremur financiar mondial?”

Publicat: 21 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liviu Vornicu Ne apropiem de un cutremur financiar mondial
Liviu Vornicu, analist

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune câteva din problemele cu care se confruntă economia americană.

„Crizele și evenimentele care s-au derulat în ultimii ani într-un ritm alert au împins Statele Unite către o nevoie constantă de împrumuturi tot mai mari. În prezent datoria guvernului american se ridică la aproape 34.000 de miliarde de dolari, iar deficitele guvernelor americane sunt din ce în ce mai mari.

Pe măsură ce datoria și rata dobânzii cresc, la fel crește și plata totală a datoriei. În timp ce evenimentele din Ucraina, Gaza și Taiwan se încing, se constată nevoia de cheltuieli militare tot mai mari. Mai mult, ambele partide ce compun parlamentul american au ajuns la concluzia ca nu pot să taie din cheltuielile sociale, deoarece și-au dat seama că depind din ce în ce mai mult de voturile americanilor defavorizați, inclusiv ale celor mai puțin educați, ale celor cu venituri mici, ale muncitorilor obișnuiți și ale comunităților afro-americane și latino-americane.

În această situație guvernul S.U.A. trebuie să apeleze la împrumuturi și, prin urmare, datoria publică va crește mai mult. Problema cea mai gravă o reprezintă faptul că sunt din ce în ce mai puțini cei care vor să dea bani cu împrumut statului american.

China a încetat să mai cumpere datorie americană, iar acum singura lor grijă este de a o vinde. Japonezii au încetat și ei să cumpere datorie americană, preferând în schimb să-și răscumpere propria datorie. Țări bogate precum Arabia Saudită și Emiratele Unite sunt, de asemenea, mai puțin înclinate să cumpere datorie americană, deoarece au propriile lor mega-proiecte, cum ar fi orașul saudit NEOM, pentru care vor trebui să cheltuie mii de miliarde de dolari.

Acestea, din păcate, nu sunt singurele probleme majore cu care se confruntă Statele Unite. Pentru a combate inflația, Rezerva Federală a S.U.A. este forțată să revină asupra “relaxării cantitative”, prin care obișnuia să achiziționeze în mod indirect datorie publică americană. Prin această politică monetară, banca centrală americană a cumpărat datorie guvernamentală americană în mod mascat, cumpărând datorie privată deținută de băncile americane, în schimbul achiziționării de către băncile americane de datorie guvernamentală americană nou emisă. Dar „relaxarea cantitativă” este acum înlocuită de „înăsprirea cantitativă”, deoarece Rezerva Federală este mai degrabă înclinată să vândă datoria decât să o cumpere, înrăutățind și mai mult situația financiară a guvernului american.

Statul american se află acum în situația unei companii cu marfă de proastă calitate. Deci, ce se întâmplă atunci când o marfă de calitate inferioară, cum ar fi datoria guvernamentală americană, devine mai abundentă și din ce în ce mai puțini sunt cei care doresc să o cumpere? Ca întotdeauna, prețul scade, iar atunci când bonurile de trezorerie americane devin mai ieftine, rata dobânzii pe care trebuie să o plătească guvernul S.U.A. crește și mai mult. Ratele mai mari ale dobânzilor și nivelurile tot mai ridicate ale datoriei complică și mai mult situația deficitului guvernului american, iar nevoile acestuia de a se împrumuta cresc și mai mult. Astfel acțiunile liderilor americani din ultimii ani au împins guvernul actual al Statele Unite într-un cerc vicios.

Statele Unite se află acum într-o conjunctură foarte dificilă, fiind prinsă în cleștele unei necesități foarte mari de împrumuturi și foarte puțini creditori dispuși să-i satisfacă aceste nevoi. Mai mult, guvernul american se află într-o ipostază atât de proastă încât trebuie să plătească o rată reală a dobânzii (adică o rată a dobânzii peste inflație) de aproximativ 2,25%, adică aproape același nivel ridicat ca și în Italia. Noua situație financiară în care se află Statele Unite, deoarece cumpărătorii străini și Rezerva Federală vând datoria americană în loc să o cumpere, a făcut ca guvernul să depindă de acum încolo numai de investitorii privați americani pentru a-și putea finanța datoria.

Având în vedere că în S.U.A. există doar o anumită cantitate de capital de investiții privat disponibil, continuarea achizițiilor private din ce în ce mai mari de obligațiuni guvernamentale americane trebuie să înlocuiască din ce în ce mai multe investiții în întreprinderi private, care creează locuri de muncă. Toate acestea determină o creștere a ratei dobânzii de piață necesare în Statele Unite, nu numai pentru obligațiunile americane, ci și pentru acțiunile și bunurile imobiliare din SUA.

Pe măsură ce rata dobânzii de piață necesară pentru acțiuni și bunuri imobiliare crește, prețul acestor active scade, ceea ce înseamnă fie profituri mai mici, fie chiar pierderi semnificative pentru investitorii americani privați. Mai mult decât atât, reducerea investițiilor private americane în companii și în proprietăți imobiliare va conduce la pierderea de locuri de muncă în S.U.A.

În acest moment deficitul public al S.U.A. este o forță extrem de puternică și de neoprit care trage în jos economia americană. Chiar dacă economia americană continuă să dea semne timide de creștere, greutatea deficitului înfrânează atât de mult posibilitatea unei creșteri sustenabile încât la un moment dat economia ar putea suferi un dezastru similar celui din perioada interbelică. Specialiștii în macroeconomie susțin că există posibilitatea unui astfel de scenariu sumbru, iar dacă investitorii privați ar simți și conștientiza acest lucru, panica ce s-ar instaura ar duce la o prăbușire de neoprit a întregului sistem financiar american.

O prăbușire de acest fel nu ar mai putea fi oprită, așa cum s-a întâmplat la ultimele două crize, prin injectarea de mii de miliarde în economia privată și în sectorul bancar de către guvernul american pentru a o revigora, pentru că, de data aceasta, tocmai aceste mega injecții de miliarde ale guvernului S.U.A. sunt cauza, și nu soluția, pentru această catastrofă care amenință sistemul financiar al Statelor Unite. Dacă acest lucru se va întâmpla întreaga lume va simți și ea efectele distrugătoare datorită interdependenței globale.

Din toată această situație super complicată partea cea mai rea pentru Statele Unite este că nu se întrevede nici o soluție de ieșire, deoarece nici unul dintre partidele politice americane nu are intenția să reducă cheltuielile. Problema ar putea fi rezolvată doar prin creșterea substanțială a taxelor, ceea ce ar afecta economia americană într-un mod cumplit. Nici această variantă nu va fi aleasă, deoarece urmează un an electoral și nimeni nu vrea să piardă capital politic.

Prin urmare, situația nu va face decât să se înrăutățească din ce în ce mai repede. Având în vedere această stare de fapt, specialiștii sunt de părere că Statele Unite se îndreaptă spre către un abis financiar și doar o minune poate aduce salvarea de la colaps”, a transmis Liviu Vornicu.

Adauga un comentariu