National

Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea restaurantelor. Ce a spus premierul

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea restaurantelor. Ce a spus premierul

Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea restaurantelor. Premierul susţine că acestea ar putea fi redeschise din 1 septembrie „în anumite condiţii”. Totodată, a fost adusă în discuţie şi redeschiderea teatrelor şi a cinematografelor.

Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea restaurantelor

Premierul Orban a precizat că a cerut punctul de vedere al specialiştilor cu privire la posibilitatea redeschiderii restaurantelor şi a scenariilor în care acest lucru va fi posibil. În cursul acestei săptămâni va fi luate o decizie, „cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival şi va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, spre exemplu, să poată servi masa pe terasă”.

„Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei. De asemenea, analizăm şi posibilitatea reluării vieţii culturale în spaţii închise”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

Ludov Orban a mai precizat că restaurantele ar putea fi redeschise „cel mai probabil” din 1 septembrie, „în anumite condiţii”.

Potrivit acestuia, se discută și despre reluarea activităţii în teatre, cinematografe și instituţii de cultură „cu un set de condiţii”. „Cred că aici important e, probabil la sălile de spectacol, să ai în jurul tău câte un scaun liber”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea restaurantelor

Câteva sute de angajați ai teraselor și restaurantelor din Centrul Vechi al Capitalei au protestat săptămâna trecută față de măsurile luate de Guvern din cauza pandemiei și care au afectat dramatic această industrie. Ei au vrut să tragă „un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie”.

Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele: Riscul este prea mare

Într-un interviu pentru o publicaţie, reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii explica faptul că există un risc prea mare pentru ca restaurantele să fie deschise. Citând un studiu făcut de prestigioasa universitate MIT, medicul menţionează riscul unei infectări cu coronavirus în restaurante:

Medicul Alexandru Rafila menţionează faptul că restaurantele nu pot fi deschise pentru că există un risc prea mare de infectare. El explica diferenţa dintre un spaţiu închis şi unul deschis.

„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare să iei coronavirus într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant, informeză News.ro.

Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele

Întrebat de către jurnalişti despre posibilitatea instalării unor filtre de dezinfecţie ca în avioane, Alexandru Rafila a menţionat ca acest aspect se poate lua în calcul. Totuşi, Rafila ia în calcul şi implementarea acelor tipuri de aparate nu numai în restaurante. Angajatorii ar putea, pe viitor, să recurgă la aceleaşi metode de prevenire a răspândirii cu Coronavirus. În altă ordine de idei, Rafila nu ştie exact dacă este oportună instalarea acestor tipuri de echipamente:

„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment. Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente.

Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei. Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a conchis Rafila.

Adauga un comentariu