National

Ludovic Orban spune cine este de vină pentru creșterea numărului de cazuri COVID-19: „Există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este!”

Publicat: 16 nov. 2020
Ludovic Orban cu mască
Ludovic Orban, premierul României

Luni seara, 16 noiembrie, premierul Ludovic Orban a declarat că există o anumită categorie a populației, care nu respectă regulile și, tocmai de aceea, este raportat un număr atât de mare de infectări cu noul coronavirus

Tot în aceeași zi, Ludovic Orban a mers în control la mai multe spitale din București. Astfel, premierul a dat mai multe declarații despre gestionarea pandemiei de COVID-19.

El a fost întrebat din ce cauză nu scad cazurile de infectare cu noul coronavirus și a dat vina pe o anumită parte a populației, care ignoră normele menite să limiteze răspândirea bolii.

„Nerespectarea regulilor de protecţie. Există anumite grupuri sociale, există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este! Încercăm să utilizăm toate instrumentele legale, să utilizăm toate forţele de ordine pe care le avem pentru a putea asigura respectarea regulilor de protecţie şi pentru a sancţiona încălcarea regulilor de protecţie acolo unde ele sunt întâlnite.

Există o minoritate în populaţia României care nu respectă regulile.”, a declarat Ludovic Orban.

Mai mult, premierul a fost întrebat dacă amenzile ar trebui să fie crescute. El a oferit următorul răspuns:

„Cu siguranţă ar fi trebuit, dar ştiţi că în perioada stării de urgenţă am avut amenzi mari şi ele şi-au arătat efectul pentru că gradul de conformare a fost foarte bun.

Au fost anulate, practic, toate amenzile prin decizia Curţii Constituţionale, iar CCR a stabilit că noi nu putem mări cuantumul amenzilor, lucru ăsta poate să-l facă numai Parlamentul, care a stabilit actualul nivel al amenzilor.”, a declarat premierul României.

De ce Cluj şi Timişoara nu nu se află în carantină, deşi rata infectărilor a depăşit 6 cazuri la mia de locuitori

Ludovic Orban a punctat și măsurile stabilite până în acest moment în localitățile, unde rata de infectare a depășit cu mult numărul fixat pentru impunerea carantinei. El a explicat de ce în Timișoara și Cluj, două orașe conduse de primari de dreapta, nu au intrat în carantină, deşi incidenţa a depăşit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

„Orice măsură de restricţie generează extrem de multă opoziţie în societate. Noi ne-am asumat introducerea de noi restricţii, fiind în campanie electorală, tocmai pentru că am considerat absolut necesară introducerea acestor noi restricţii pentru a opri creşterea numărului de cazuri.

Avem instrumente precum carantinarea şi aţi văzut că am luat decizia de carantinare peste tot unde am considerat şi unde, pe baza evaluărilor Direcţiilor de Sănătate Publică, s-a solicitat carantina. Avem în Baia-Mare, avem în Zalău, Sibiu, Alba-Iulia, Sebeş, inclusic capitale reşedinţe de judeţ, aproape 50 de localităţi care sunt în carantină.

„La Cluj și la Timișoara e un platou”

La Cluj şi la Timişoara, pe baza datelor de săptămâna trecută, e un platou, practic suntem pe un platou. Nu a existat o creştere semnificativă şi e posibil dacă măsurile care au fost luate pe plan judeţean, local cât şi cele adoptate pe plan naţional, e posibil să dea rezultate.

În jurul Timişoarei sunt localităţi carantinate, sau în judeţ sunt localităţi carantinate. „, a explicat premierul României, Ludovic Orban.

Adauga un comentariu