Tribunalul Iaşi este aproape de primul loc al ierarhiei, conform raportului de bilanț al activității profesionale desfășurate. Indicatorii statici au fost în scădere față de trecut, când încă existau restricții din cauza COVID-19, eficiența instanței fiind, implicit, în scădere. Durata medie de rezolvare a unui dosar a fost de aproximativ 235 de zile/dosar/instanță
Dintre cele 42 de tribunale existente în ţară, cel din Iaşi ocupă locul al cincilea în privința volumului de activitate și a dosarelor noi. De câţiva ani, magistrații de la Tribunalul Iași nu mai reușesc să intre top 3 cele mai eficiente tribunale din România, indiferent de criteriu.
Câte dosare au fost judecate în 2022 la Tribunalul Iași
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/dosare-au-fost-judecate-in-2022-la-Tribunalul-Iasi-2.jpg)
Volumul de activitate al Tribunalului Iaşi a scăzut uşor faţă de 2021
La majoritatea indicatorilor statici, Tribunalul Iași a cunoscut scăderi față de anul anterior, conform raportului de bilanț al activității profesionale desfăşurate în anul 2022.
Tribunalul Iași s-a situat de-abia pe locul al cincilea în ierarhia tribunalelor din țară, cu cel mai mare volum de dosare nou intrate, fiind reprezentat de un număr de 14.340 de cauze, situându-se, în anul 2020, doar cu un loc mai sus. Acesta se află în ierarhie după Tribunalul Bucureşti, Tribunalul Constanţa, Tribunalul Ilfov şi Tribunalul Dolj. Tot pe locul cinci se află și în ceea ce privește volumul de activitate, numărul total de dosare aflate pe rol ridicându-se la 24.382 de cauze, aflându-se cu un loc mai jos decât în anul precedent. Înaintea acestuia se află din nou Tribunalele Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, Tribunalul Argeş ocupând locul al patrulea.
Pe de altă parte, comparativ cu anul precedent, numărul de cauze noi cu care a fost învestită instanța a scăzut cu 5 la sută. Rata de soluționare a dosarelor a cunoscut și ea o scădere, mai exact, de la o valoare de 101,2 la sută, în 2021, la 98,4 la sută, în anul 2022. Rezultatul este pus de magistrații ieșeni pe seama numărului mare de posturi vacante.
Cum se justifică scăderile din raportul de bilanţ al activității judecătorilor de la Tribunalul Iaşi
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/dosare-au-fost-judecate-in-2022-la-Tribunalul-Iasi-3.jpg)
Numărul de cazuri noi cu care a fost învestită instanţa a scăzut cu 5%
Tendinţa indicatorilor de a scădea este explicată prin coroborarea scăderii volumului de activitate cu numărul de posturi vacante, fapt datorat promovărilor la instanţa superioară, a transferurilor şi a eliberărilor din funcţii prin pensionare. De asemenea, fiecare judecător a avut un număr mai ridicat de sarcini non-judiciare. În plus, soluţionarea unor cauze a depins de existenţa unor decizii de neconstituționalitate şi a unor decizii interpretative ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar proiectele de lege ce au vizat statutul judecătorului şi organizarea judiciară au reprezentat şi ele provocări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Iași, judecător Elena Raluca Isepciuc, la finele anului 2022 era de aşteptat ca unii indicatori statici să aibă o scădere semnificativă.
Numărul hotărârilor atacate şi al celor desfiinţate a scăzut față de anul anterior, durata medie de soluţionare a cauzelor fiind de aproximativ 235 de zile/dosar/instanţă.
„Datele din raportul de bilanţ al activităţii profesionale desfăşurate de Tribunalul Iaşi ne arată că pentru anul 2023 există premisele necesare ca activitatea Tribunalului Iaşi să fie şi mai eficientă decât în anul 2022“, precizează judecătoarea Elena Raluca Isepciu, raportându-se la numărul de dosare ce au fost judecate în 2022 la Tribunalul Iași