Titlurile zilei

Mai mulți ieșeni vindecați de COVID-19 au devenit dependenți de tuburi de oxigen! Medicii spun că recuperarea poate dura și luni de zile! Tinerii cară dispozitivele cu ei la serviciu

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulți ieșeni vindecați de COVID-19 au devenit dependenți de tuburi de oxigen Medicii spun că recuperarea poate dura și luni de zile Tinerii cară dispozitivele cu ei la serviciu
Un pacient cu tub de oxigen

Mai mulți ieșeni au avut nevoie de recuperare respiratorie de luni de zile după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Medicii spun că majoritatea au devenit dependenți de tuburile de oxigen. Chiar și la pacienții tineri s-au observat sechele majore la nivelul plămânilor. Nimeni nu știe cât va dura recuperarea și când vor scăpa de acest calvar

Viața după COVID-19 nu este deloc ușoară. Concluzia medicilor pneumologi după 7 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19 este înspăimântătoare. Zeci de pacienți, dintre care mulți tineri și fără alte boli asociate, s-au prezentat la spital cu sechele majore după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Mulți au plecat din spital cu tuburile de oxigen după ei, fără de care abia puteau face doi pași. Medicii spun că aceștia au avut nevoie de recuperare respiratorie de multe luni de zile. Unii și-au putut relua activitățile zilnice, alții și acum stau la pat, dependenți de tuburile de oxigen. Pacienții tineri sunt nevoiți să meargă la serviciu cu tuburile de oxigen după ei. COVID-19 s-a dovedit a fi o boală extrem de violentă.

Zeci de persoane, dependente de oxigen chiar și după câteva luni după ce au fost declarate vindecate de infecția cu COVID-19

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, unitate suport COVID-19, de la începutul pandemiei de coronavirus au fost internați pacienți cu coronavirus cu forme grave și foarte grave. O parte dintre aceștia au scăpat ca prin urechile acului de infecția cu coronavirus, alții însă, chiar și astăzi, se chinuie, după luni de zile, să revină la o viață normală. Mulți au avut nevoie de recuperare respiratorie.

„Există pacienți care se recuperează complet și pacienți care rămân cu sechele în urma infectării cu COVID-19. Pacienților li se recomandă să revină la spital după 14 zile de la externare, pentru reevaluare. Majoritatea care au revenit la control au avut nevoie de recuperare respiratorie și, totodată, de concentrator de oxigen la domiciliu. Durata de recuperare diferă de la persoană la persoană și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Din păcate, avem și mulți tineri care nu suferă de alte comorbidități. Aceștia au devenit dependenți de concentratorul de oxigen”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Tineri care au crezut că au scăpat de COVID-19, dar la câteva luni de zile au ajuns plângând la spital. Le-a părut rău că nu au ascultat sfatul medicilor

Medicii povestesc că sunt mulți pacienți care, după ce se externează din spital, cred că au scăpat pentru totdeauna de infecția cu COVID-19. Sar peste recomandarea medicilor de a reveni la reevaluare după 14 zile de la externare și se întorc la spital doar după ce sesizează că nu mai pot respira sau că, la orice minim efort, respiră din ce în ce mai greu.

„Mulți pacienți cred că au scăpat de COVID-19, dar revin la spital atunci când sesizează că nu respiră bine sau că, atunci când sunt implicați în activitățile zilnice, abosesc foarte repede. Acestor pacienți li se fac o serie de analize, de teste. În urma acestor investigații se stabilește planul de recuperare a pacienților. Se prevede pe lângă kinetoterapia respiratorie și un tratament inhalator și, după caz, concentrator de oxigen la domiciliu. Pentru unii pacienți, chiar și pentru cei fără alte comorbidități, COVID-19 s-a dovedit ca fiind o boală extrem de violentă. Majoritatea pacienților care au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au avut nevoie de recuperare respiratorie. La 20 la sută dintre pacienții cu COVID-19 internați la noi s-a constatat o convalescență de lungă durată”, mai spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

Dr. Radu Dabija: „Am avut pacienți care au fost atât de epuizați de infectarea cu acest tip de virus încât au nevoie de o perioadă de odihnă înainte de a începe recuperarea respiratorie”

Zeci de pacienți tineri, după ce au fost declarați vindecați de COVID-19, au rămas cu sechele grave. Medicii spun că unii abia reușeau să meargă câteva sute de metri fără a obosi. Acestor pacienți li s-a recomandat recuperarea respiratorie, pentru a-și putea relua activitățile zilnice.

„Recuperarea respiratorie prevede o serie de exerciții fizice, un antrenament de respirație. Pacienții încep de la mișcări simple ale cutiei toracice, exerciții fizice făcute sub supravegherea unui kinetoterapeut, care poate recomanda pacienților și exerciții pe care le pot efectua la domiciliu. Recuperarea respiratorie se adaptează de la caz la caz. Vorbim aici despre o modificare a stilului de viață, o recuperare care poate dura săptămâni sau luni de zile. Sunt, totodată, și cazuri în care pacienții declarați vindecați de COVID-19 au fost atât de epuizați de infectarea cu acest tip de virus încât au nevoie de o perioadă de odihnă înainte de a începe recuperarea respiratorie”, adaugă dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

CAS Iași decontează costurile pentru închirierea unui tub de oxigen pentru pacienții care au nevoie de recuperare respiratorie

Pacienții care nu pot respira fără suport de oxigen chiar și după externare primesc recomandarea scrisă a medicului de familie, de închiriere a unui concentrator de oxigen. Pacientului i se oferă o serie de firme care închiriază tuburi de oxigen și, în funcție de preferință, pacientul o alege pe cea cu care ar dori să colaboreze. După ce a semnat contractul cu firma respectivă, pacientul poate merge la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Iași cu contractul semnat cu firma de închirieri, dar și cu biletul medical prescris de specialist prin care demonstrează că a primit această recomandare. CAS Iași decontează costurile prevăzute pentru închirierea tubului de oxigen pentru recuperarea respiratorie a pacienților.

„În ceea ce privește recuperarea respiratorie, în acest moment nu o putem efectua la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Sunt specialiști kinetoterapeuți în Iași cărora pacienții li se pot adresa. În spital avem angajat un kinetoterapeut care face recuperare respiratorie cu pacienții pe perioada spitalizării. Intenționăm ca pe viitor să punem la dispoziție pacienților și acest tip de serviciu”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu