Razboi în Ucraina

Măsura crucială care dă peste cap planurile UE, în lupta cu criza energetică. Ruşii „folosesc gazul ca armă de război”

Publicat: 10 sept. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Măsura crucială care dă peste cap planurile UE în lupta cu criza energetică. Ruşii folosesc gazul ca armă de război
Rusia a redus livrările de gaz chiar şi cu 90%

Ţările Uniunii Europene se străduiesc să ia măsuri împotriva crizei energiei care poate avea urmări catastrofale: facturi uriaşe, falimente în lanţ şi recesiune economică. Reuniţi de urgenţă, miniştrii energiei din cele 27 de state au cerut Comisiei Europene să prezinte, până marţi, un plan concret de acţiune.

Ei nu s-au putut, însă, pune de acord asupra unei măsuri cruciale: plafonarea preţului de achiziţie a gazului importat din Rusia.

Ruşii, acuzaţi că „au folosit gazul ca armă de război”

Guvernele Uniunii Europene sunt hotărâte, cel puţin în principiu, să renunţe la principiul liberalizării şi să intervină direct pe pieţele de energie. Aceasta pentru că, după ce Rusia a redus livrările de gaz chiar şi cu 90%, pe piaţă s-a instalat panica, iar variaţiile preţului au devenit insuportabile. Fenomenul s-a transmis şi pe piaţa energiei electrice, deoarece preţul acesteia este legat de cel al gazului, printr-o decizie a Uniunii.

„Marea interferenţă (n.r. pe piaţă) este cea a guvernului rus. Ei, prin deciziile lor, au folosit gazul ca o armă de război, iar asta a afectat întreaga piaţă. Nu putem să ne comportăm ideologic şi să spunem că nu ne vom atinge de piaţă”, susţine Eamon Ryan, ministrul Mediului din Irlanda.

O măsură mult discutată ar fi fost impunerea unei limite superioare pentru preţul gazului importat din Rusia. Dar Vladimir Putin a avertizat că, în acest caz, ar fi oprit total exportul de petrol şi gaz. Aşa că Ungaria s-a opus acestei măsuri, pe motiv că sistarea livrărilor de gaz rusesc ar însemna o tragedie pentru consumatorii europeni. S-a propus atunci limitarea preţului pentru toate importurile de gaz, nu doar din Rusia, dar mai multe state resping şi această idee. Soluţia a fost lăsată în seama Comisiei Europene.

„Aşteptăm de la Comisie propuneri pentru o intervenţie de urgenţă, temporară (n.r. pe piaţă), inclusiv plafonarea gazului, plafonarea preţului la gaz”, a declarat Josef Sikela, ministrul ceh al Industriei.

Măsuri UE împotriva crizei energetice

Tot Comisia trebuie să prezinte, până marţi, 13 septembrie, măsuri concrete pe alte câteva direcţii. Mai întâi, taxarea veniturilor suplimentare ale celor ce produc energie din surse mai ieftine decât gazul: nucleară, eoliană şi pe cărbune. Fondurile astfel obţinute vor servi la scăderea facturilor pentru consumatori. Apoi, o reducere coordonată a cererii de energie electrică la nivelul Uniunii. Şi nu în ultimul rând, un mecanism de asistenţă pentru firmele energetice care nu pot face faţă creşterii explozive a preţului la gaz.

România a susţinut, în cursul discuţiilor, plafonarea preţului la gazele ruseşti şi decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazului. O nouă reuniune ministerială ar putea avea loc după ce Comisia va prezenta propunerile concrete.

Comentarii
  • Gazul rusesc a fost redirectionat catre Asia, in principal China. Dupa ce a doua magistrala Rusia-China va fi terminata, ma indoiesc ca va mai ramane ceva disponibil pentru Europa, nici pentru consumul industrial, nici pentru consumul casnic. China are 1,4 miliarde oameni, Europa are cam un sfert. China are 96 milioane angajati in industria prelucratoare, Europa are mai putin de un sfert.
    Vom fi si noi afectati, chiar daca avem ceva gaz.

  • Rusii ar fi fraieri sa mai dea gaz neuniunii europene. Si asa neuniunea asta este pe duca. Duca-se odata cu tot cu legebeteul lor si cu minciunile lor ordinare!

  • Raspund d-lui Anonim.
    Intr-o piata cu resursa limitata, cum este si cea a hidrocarburilor, daca cineva nu livreaza, pretul creste inevitabil. Rusia isi va putea vinde hidrocarburile la pret bun, indiferent de situatie.
    In ce priveste pretul, aici lucrurile depind de tipul de contract. La contractele pe termen lung, preturile sunt cu 30-50% mai mari decat in 2021. A se vedea China, India, Ungaria, Serbia. Pe piata spot, impusa de CE, preturile sunt de 5-8 ore mai mari. Depinde de zi. Piata spot este foarte volatila.

  • Totul din cauza lui Zelinski un actor marioneta care a vrut război. Este războiul prostilor de Ucrainieni si duca-se dracului nu trebuie sa ne intereseze. Ucrainienii oare chiar nu vad ca toti mortii si distrugerile sunt din cauza lui Zelinschi Dar..a distrus si atâtea tari si suntem toti victimele prostiei lui Zelunschi. Ce nenorocire cu preturile si cu frigul si cu tot ne asteapta in iarna si nu numai.

Adauga un comentariu