Un melanom benign poate fi recunoscut după poze. Melanomul reprezintă o tumoare malignă care se dezvoltă din melanocite. Acestea sunt celule care produc melanină, care este responsabilă pentru producerea pigmenților și protecția împotriva razelor ultraviolete. Marea majoritate se formează pe piele, ocazional, pe globii oculari, sub unghii sau pe mucoase.
Cel mai adesea, cancerul de piele se dezvoltă la alunițe, motiv pentru care este atât de important să le monitorizați aspectul și să consultați un medic dacă observați creșterea sau decolorarea unuia dintre nevi. Melanomul este o tumoare foarte agresivă și adesea recurentă, care metastazează prin vasele de sânge sau limfatice. Cu cât detectați mai devreme primele semne de cancer de piele, cu atât este mai mare probabilitatea de succes a tratamentului.
Melanom benign poze. Factori de risc și stadiile melanomului
Procesele maligne în nevi sau piele pot apărea sub influența mai multor factori. Printre aceștia se numără expunere prelungită la razele ultraviolete, leziuni ale alunițelor sau papiloamelor, tulburări ale sistemului endocrin, imunitatea redusă și predispoziție ereditară.
În zona de risc sunt persoanele cu pielea deschisă, de regulă, acestea sunt blonde și roșcate, oameni cu mulți pistrui, alunițe și pete de vârstă pe tot corpul. De asemenea, persoanele cărora le place prea mult să meargă la solar și să facă plajă sunt susceptibile la apariția melanomului. Amintiți-vă, expunerea prelungită la soare este dăunătoare pentru organism. Pentru a evita consecințele triste, folosiți sfaturile utile ale experților și faceți plajă dimineața și seara.
Există, de asemenea, mai multe manifestări clinice ale melanomului. Manifestarea superficială se dezvoltă încet și se răspândește, la femei, de regulă, apare pe picioare, la bărbați, pe spate și piept. Pe când cea nodulară se dezvoltă pe partea superioară a corpului, piept și spate. Iar cea acrolentiginos, se dezvoltă sub unghii, precum și pe palme sau degete. Manifestarea lentiginoasă se dezvoltă în principal pe față, se caracterizează prin creștere lentă și prognostic cel mai favorabil.
Cum să nu ratezi începutul afecțiunii și să depistezi la timp melanomul?
Pentru a nu rata începutul unei astfel de boli periculoase, toate alunițele ar trebui examinate pentru modificarea lor cel puțin o dată la șase luni. Este chiar mai bine să vizitați un oncodermatolog în acest scop. El va putea efectua un examen profesional și va putea identifica orice abateri de la normă. De asemenea, dacă apare mâncărimea de piele este important să contactezi de urgență un specialist.
Dacă suspectați melanom, medicul dumneavoastră vă poate prescrie două tipuri de proceduri. Dermatoscopie, care presupune examinarea pielii cu ajutorul unui aparat special și biopsie, adică prelevarea unei probe pentru analiza și detectarea prezenței celulelor canceroase.
În plus, pentru confirmarea afecțiunii vei avea nevoie de teste de sânge, ultrasunete, RMN și alte studii pot fi prescrise pentru a confirma diagnosticul. Dacă aveți un ganglion limfatic inflamat, dar nu sunt observate alte semne ale bolii, asigurați-vă că vizitați spitalul. Acesta poate fi un semn al dezvoltării unor patologii ascunse, inclusiv melanomul.
Tratamentul melanomului în stadiile incipiente presupune eliminarea aluniței care a suferit modificări. De regulă, zona de îndepărtare nu depășește 1 cm în diametru. Pentru etapele ulterioare, în primul rând, se efectuează o biopsie a ganglionilor limfatici adiacenți. Deoarece celulele maligne din melanom sunt slab atașate unele de altele, se desprind ușor și se pot răspândi în tot corpul prin limfatice.
Dacă biopsia nu detectează un melanom benign exact ca în poze, atunci este prescrisă o operație locală. Dacă în fluxul limfatic se găsesc celule maligne, este necesară o abordare diferită. Pacientului i se prescrie imunoterapie suplimentară, poate fi necesară îndepărtarea unora dintre ganglionii limfatici.
Daca te iei dupa astia, toti suntem bolnavi de moarte.