International

Mike Pompeo vrea ca SUA să recunoască independența Taiwanului

Publicat: 04 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mike Pompeo vrea ca SUA să recunoască independența Taiwanului
Mike Pompeo a declarat că susține independența Taiwanului în fața Chinei

Mike Pompeo, un apropriat al fostului președinte Donald Trump a oferit o declarație care ar putea enerva autoritățile comuniste de la Beijing. Acesta susţine că SUA trebuie să recunoască independența Taiwanului. În trecut și Joe Biden și-a anunțat disponibilitatea de a apăra Taiwan într-un posibil conflict cu China.

Taiwan este o regiune din Asia care este amplu dezbătută de autoritățile din China. Țara nu este recunoscută de toate autoritățile internaționale, iar China susţine că face parte din ea.

Mike Pompeo dorește ca SUA să recunoască independența Taiwanului

Declaraţia făcută de fostul secretar de stat Mike Pompeo vine într-un context în care relațiile dintre China și SUA nu sunt cele mai strânse. Mike Pompeo consideră faptul că SUA ar trebui să recunoască independența Taiwanului. Declarația a venit în contextul în care acesta a efectuat o vizită oficială în Taipei. Pompeo a precizat faptul că Guvernul SUA trebuie să facă în mod urgent pașii necesari pentru a se asigura acest lucru:

„Guvernul Statelor Unite ar trebui să facă imediat paşii necesari de mai multă vreme către ceea ce este corect şi evident: adică să ofere Republicii Chineze, Taiwanului, recunoaşterea diplomatică de către America drept ţară liberă şi suverană”. a spus Pompeo în timpul unei vizite la Taipei organizate de un grup de reflecţie taiwanez, informează Agerpres.

Precizăm faptul că denumirea oficială a Taiwanului este ”Republică Chineză”, iar acest lucru este menţionat în numeroase comentarii oficiale alături și de denumirea știută în mod neoficial, cea de Taiwan. În continuarea declaraţiilor, Mike Pompeo a precizat faptul că SUA trebuie să recunoască, pe lângă suveranitatea guvernului de la Taipei și dorința oamenilor care vor pace și vor democrație.

Declarațiile făcute de Mike Pompeo deranjează China

Subiectul independenței Taiwanului este unul sensibil la nivel internațional. Vorbim despre faptul că, prin declarațiile făcute de Mike Pompeo, China ar putea fi deranjată. Autoritățile comuniste de la Beijing au pretenții teritoriale asupra Taiwan pe care îl consideră teritoriul chinez. În altă ordine de idei este cunoscut faptul că relațiile dintre China și SUA sunt destul de reci din momentul în care Donald Trump a început războiul economic.  Acesta a fost foarte ferm. Donald Trump a declarat faptul că Statele Unite se vor decupla de la China. Pe masa discuţiilor dintre cele două guverne a fost mereu abordat subiectul Taiwan, iar executivele celor două mari puteri nu au ajuns niciodată la un consens.

În fond, după ce președintele Joe Biden şi-a preluat mandatul, China a anunțat mai multe sancţiuni împotriva lui Mike Pompeo dar şi împotriva altor 27 de oficiali din fosta administrație condusă de președintele Donald Trump

Joe Biden este pregătit să apere Taiwan

Nu sunt singurele declarații făcute pentru susţinerea independentei Taiwanului. În urmă cu câteva luni, Joe Biden a declarat faptul că, dacă China va ataca țara, forțele armate ale SUA vor sări în ajutor. Pe de altă parte, tensiunile militare dintre China și Taiwan sunt cele mai ample din ultimii 40 de ani, a spus la acea dată ministrul apărării din Republica China.

Comentariile lui Chiu Kuo-cheng au venit după ce China a trimis un „ număr record” de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului timp de patru zile consecutive. Taiwan se consideră un stat suveran. China, totuși, vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă.

Adauga un comentariu