Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru explică ce trebuie să faci când ai simptome COVID-19

Publicat: 02 oct. 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu masca de protectie si manusi
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Nelu Tătaru explică ce trebuie să faci în momentul în care prezinți o simptomatologie similară cu cea specifică bolii infecțioase COVID-19, pentru a vedea dacă ești pozitiv sau nu și pentru a acționa în consecință.

„În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. Deciziile se iau împreună.

Ministrul Nelu Tătaru explică ce trebuie să faci când are simptome COVID-19

Ministrul Sănătății susține că împreună cu medicul de familie se ia decizia dacă se merge la o testare sau se face un tratament acasă.

„Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”, a precizat Nelu Tătaru.

Evaluări complete până în 48 de ore

Ministrul Sănătății explică în continuare pașii pe care trebuie să îi urmeze persoana care prezintă o simptomatologie similară cu cea specifică bolii infecțioase COVID-19.

„După ce am făcut acel test, așteptăm acasă, în izolare, rezultatul. Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. Suntem deja confirmat pozitiv, solicităm 112, mergem la Boli Infecțioase, la un spital dedicat COVID. Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore.

Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a explicat Nelu Tătaru.

„Acele 48 de ore sunt cerute din mai multe considerente“

În ceea ce privește decizia privind spitalizarea sau, după caz, izolarea la domiciliu, ministrul Sănătății a opinat că a stabilit în proiectul legislativ personal ca termenul să fie de 48 de ore din mai multe considerente.

„Acele 48 de ore cerute atunci când a fost proiectul legislativ personal le-am cerut, din mai multe considerente. Primul considerent era pentru a pregăti pe cei de acasă, dacă există condiții în care cel care este deja pozitiv să se întoarcă. Un alt considerent era pacientul în sine, ca evaluare a lui. Avem niște evaluări uzuale. După ce facem aceste investigații, medicul curant este cel care își face o idee de diagnostic și o conduită de urmat. Se uită și în istoricul pacientului.

Medicul curant este cel care decide prelungirea spitalizării sau izolarea în spital, sau izolarea la domiciliu până la 14 zile, sau într-un spațiu adecvat dacă pacientul nu vrea să meargă acasă, vrând să nu ducă riscul către persoane în vârstă, către copii sau familie. Orice decizie e urmată de un aviz al DSP. În Ordinul ministrului Sănătății 555 sunt date toate spitalele COVID din această țară”, a mai spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu