Eveniment-Social

O nouă inițiativă demarată de Ateneul Național din Iași! Restaurarea mormintelor-monumente istorice din Cimitirul „Eternitatea” a două mari personalități: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu

Publicat: 19 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă inițiativă demarată de Ateneul Național din Iași Restaurarea mormintelor-monumente istorice din Cimitirul Eternitatea a două mari personalități Anastasie Fătu și Mihai Codreanu
Ateneul Național din Iași continuă seria de restaurări ale mormintelor-monumente istorice din Cimitirul "Eternitatea" cu alte două obiective ce aparțin unor mari personalități: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu

La Iași continuă seria de restaurări ale mormintelor-monumente istorice sau de arhitectură din Cimitirul „Eternitatea” prin alte două obiective ce aparțin unor mari personalități ale țării noastre: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu. Inițiativa a fost luată de Ateneul Național din Iași. Cele două monumente au fost restaurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași

Ateneul Național din Iași continuă seria de restaurări ale mormintelor-monumente istorice sau de arhitectură din Cimitirul „Eternitatea”. Asta prin alte două obiective ce aparțin unor mari personalități ale României: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu.

În anul împlinirii a 205 ani de la nașterea și 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui român Anastasie Fătu, medic și botanist ieșean, precum și a 165 de ani de când lua ființă, la Iași, prima Grădină Botanică din România, Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, a restaurat mormântul monument-istoric al acestuia.

Ceremonia de resfințire a monumentului va avea loc astăzi, 19 octombrie 2021, de la ora 16:00, în Cimitirul „Eternitatea”

Ceremonia de resfințire a monumentului va avea loc astăzi, 19 octombrie 2021, de la ora 16:00, în Cimitirul „Eternitatea”.

„Aducem un pios omagiu lui Anastasie Fătu, cel ce a fost fondatorul Grădinii Botanice din Iași, prima din România, vicepreședinte al Academiei Române, primul medic pediatru din Moldova și președinte al Adunării Deputaților”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

În aceeași zi, de la ora 15:00, va fi dezvelită și o placă informativă, amplasată în dreptul casei unde a locuit Anastasie Fătu, la intersecția dintre strada care îi poartă numele și strada Florilor. În curtea acestei case, marele botanist a înființat prima Grădină Botanică din țară. Tot astăzi, 19 octombrie, începând cu ora 16:30, în Cimitirul „Eternitatea” va avea loc și ceremonia de resfințire a mormântului poetului și sonetistului Mihai Codreanu, avocat, dramaturg și traducător român, director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și membru corespondent al Academiei Române. Cele două monumente au fost restaurate de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Cine au fost marile personalități Anastasie Fătu și Mihai Codreanu

Anastasie Fătu (n. 2 ianuarie 1816, Mușata, Vaslui – d. 3 martie 1886, Iași) a fost un medic și botanist român, membru titular al Academiei Române. În perioada 1833-1834, a studiat matematicile ca bursier la Viena, unde a luat doctoratul. În anii următori studiază medicina la Sorbona, obținând doctoratul în 1847. Reîntors în țară, a fost numit profesor de Matematică la Academia Mihăileană. În 1855 – înființează o societate («Asociația pentru încurajarea Junimei Române la învățătură în străinătate»), având ca scop sprijinirea elevilor români care, terminându-și studiile în școlile naționale, nu au mijloacele necesare de a-și continua pregătirea la o facultate în străinătate, pentru a-și face o carieră.

În 1856 înființează la Iași prima Grădină Botanică din țară, cu 500 de specii, asumându-și toate costurile. În 1871 devine membru titular al Societății Academiei Române. În 1879 contribuie în mod semnificativ la organizarea Facultății de Medicină Iași. Mihai Codreanu s-a născut în Iași, fiind fiul magistratului Mihail Costache Codreanu și al Nataliei Codreanu. Tatăl său, originar din Târgu Ocna, a fost judecător și profesor de Latină la Colegiul Național. Mihai Codreanu a urmat cursurile liceale la Iași, Bacău și București, manifestând de tânăr interes pentru literatură.

Pentru a rezista financiar în urma decesului tatălui său, Mihai Codreanu dădea lecții de Limba română și era corector la Ziarul „Evenimentul”. Dorința sa a fost aceea de a deveni actor, însă vederea îi slăbește după vârsta de 30 de ani și renunță la acest vis. În ciuda problemelor de vedere, continuă să scrie sonete, dictându-le prietenilor apropiați. A murit în 1957, în Iași, la vârsta de 81 de ani, în vila sa (Vila Sonet) de pe Strada Rece, Iași.

Adauga un comentariu