International

OMS, despre suspendarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: ”Cred că acesta este un lucru bun”

Publicat: 11 sept. 2020
OMS, despre suspendarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: ”Cred că acesta este un lucru bun”
OMS, despre suspendarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: ”Cred că acesta este un lucru bun”

OMS, despre suspendarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: ”Cred că acesta este un lucru bun”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacționat pozitiv după anunțul făcut de Astra Zeneca privind amânarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19 din motive care privesc siguranța voluntarilor. Acest lucru constituie un apel de trezire, deoarece dezvoltarea unui vaccin nu are niciodată un drum presărat doar cu reușite, ci mai întâmpină și anumite blocaje.

„Cred că acesta este un lucru bun … poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt,” a declarat Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS, scrie Mediafax.

OMS, despre suspendarea testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: ”Cred că acesta este un lucru bun”

Swaminathan a spus că în timp ce OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii oferite de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile. Aceasta a mai adăugat că nu trebuie să fim ”extrem de dezamăgiţi” de suspendarea studiului, fiindcă este normal să se mai întâmple și astfel de lucruri.

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când apare ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală,” a precizat dr. Soumya Swaminathan.

Dezvăluire șocantă despre motivul întreruperii testelor pentru vaccinul anti-COVID-19: Pacienta a avut simptome neurologice grave

Se pare că faza 3 de testare a vaccinului dezvoltat de compania Astra Zeneca nu a avut succes. O femeie s-a îmbolnăvit, iar testele au fost suspendate marți, 8 septembrie 2020.

Este vorba despre o femeie din Regatul Unit, care a avut simptome neurologice specifice unei afecţiuni inflamatorii spinale rare, dar grave, numită mielită transversă. Această reacție inflamatorie a măduvei spinării poate fi provocată de unele afecțiuni avute anterior de femeie sau pot fi cauzate de vaccinarea pe care tocmai a efectuat-o. Această reacție este extrem de gravă, deoarece în unele cazuri poate duce la paralizie.

Dezvăluirea acestui fapt a fost făcută de către Pascal Soriot, directorul executiv al companiei, într-o conferință la care luau parte mai mulți investitori.

De asemenea, conform Consiliului care se ocupă  cu supravegherea datelor şi componentelor de siguranţă ale studiilor clinice din cadrul companiei, femeia nu a fost injectată cu un placebo, ci chiar cu vaccinul anti-coronavirus produs de companie.

Directorul executiv a menționat că testarea a mai fost oprită încă o dată, în luna iulie, când o persoană dintre cele care participau la studiu a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. Atunci s-a demonstrat că boala nu avea legătură cu vaccinul anti-COVID.

În momentul de față, diagnosticul femeii din Regatul Unit nu este confirmat oficial. Se știe că femeia se simte mai bine și poate fi externată în curând.

Adauga un comentariu