Titlurile zilei

Pacienții din această comună merg câte zece kilometri pentru o consultație! Pamfilică Brânză: „Avem dispensar, avem tot, dar nu vine să profeseze niciun medic” – FOTO

Publicat: 23 mart. 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Pacienții din această comună merg câte zece kilometri pentru o consultație Pamfilică Brânză Avem dispensar avem tot dar nu vine să profeseze niciun medic - FOTO
Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni, a explicat de ce, de mai mulți ani, niciun medic de familie nu este interesat să profeseze în comuna pe care o conduce

Pacienții din comuna Cucuteni, județul Iași, merg câte zece kilometri pentru o consultație sau o rețetă, deoarece de mai mulți ani nu beneficiază de medic de familie.

Pacienții din comuna Cucuteni trebuie să meargă la Târgu Frumos pentru o consultație sau o rețetă

 comuna Cucuteni
in cauza lipsei medicului de familie, pacienții din comuna Cucuteni trebuie să se deplaseze la Târgu Frumos ori de câte ori au nevoie de o consultație

Din cauza lipsei medicului de familie, pacienții din comuna Cucuteni trebuie să se deplaseze la Târgu Frumos ori de câte ori au nevoie de o consultație, de o prescripție medicală sau de un bilet de trimitere. Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni, a explicat de ce, de mai mulți ani, niciun medic de familie nu este interesat să profeseze în comuna pe care o conduce.

„Nu avem, de mult timp, medic de familie, pacienții merg la Târgu Frumos pentru consultații și rețete. Avem dispensar, avem tot, dar nu vine să profeseze niciun medic, deoarece nu sunt pacienți. Nu vine nimeni pentru 800 de pacienți. După părerea mea, medicii de familie ar trebui să aibă un venit standard, așa ar veni măcar un medic tânăr, care nu își găsește post în altă parte”, a declarat Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.

Până în luna martie, nici în comuna Ion Neculce nu era medic de familie

 un medic de familie
Nici locuitorii din comuna Ion Neculce nu au avut, până în urmă cu circa două luni, medic de familie

Nici locuitorii din comuna Ion Neculce nu au avut, până în urmă cu circa două luni, medic de familie. Acest lucru s-a schimbat, iar începând cu data de 1 martie 2024, în comuna Ion Neculce, județul Iași, activează un medic de familie, Mariana-Cristina Atudorei, ce are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași, în localitate fiind construit un dispensar modern. Valoarea investiției a fost de 600.000 de euro. Comuna ieșeană se număra, până acum scurt timp, printre singurele din județ în care nu exista medic de familie. Cei peste 5 mii de locuitori ai localității au fost nevoiți ani la rând să meargă la medic în Târgu Frumos.

„A fost încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași, începând cu data de 1 martie. Au început să se înscrie pacienții, dar încă mai avem niște probleme tehnice cu programul de la CAS, dar acesta nu este neapărat un impediment. Avem deja pacienți care sunt trecuți pe o listă de așteptare, în sensul că ei vor deja să vină, doar că nu ne funcționează programul, dar această problemă tehnică se va rezolva foarte rapid.

Medicul de familie este deja la Ion Neculce. Luni, miercuri și vineri este la cabinet de la ora 9.00, la ora 14.00, iar de la 14.00, la 16.00 are teren. Marți și joi, are program de teren, de la 9.00, la 11.00, iar la cabinet este de la 11.00, la 16.00. Pe lângă medic de familie, în cadrul dispensarului avem și pediatru, dermatologie, cardiologie și ginecologie. De asemenea, la dispensar este și o farmacie”, au explicat reprezentanții SC Silva Clinic SRL.

Comentarii
  • Mai nea Pamfilica sau cum te cheama, trebuie sa oferi mai multe beneficii unui doctor, altele decat cele salariale, altfel nu o sa iti vina nici medici, nici profesori, ingineri, etc.
    Masina, telefon, cazare, salarii si bonusuri consistente, prima de instalare, etc si o sa ai coada la usa ta.
    Daca ai fi in locul lor, ai proceda la fel, cu siguranta.

  • Un primar nu poate suplini carentele de sistem rezultate din lege. Nu are mijloace legale sa o faca. Presupunand ca primaria ar avea bani pentru ce zici tu (dar sigur nu are) si primarul i-ar da exact cum zici tu, atunci ar fi pasibil de puscarie, plus returnarea integrala a sumelor cheltuite ilegal.

  • Da, „aveți tot”. Și mai ales aveți o distanta mare fata de o așezare cat de cat civilizata. Ati învățat pe banii voștri că acel „tot” nu este suficient ca să momiți un medic, acolo. Incercati cu un salariu baban. Multor medici le place.

Adauga un comentariu