Local

În comuna ieșeană Ion Neculce s-a finalizat construirea dispensarului. Investiția a costat 600.000 de euro

Publicat: 07 ian. 2023
_____ Vizualizări 11 Comentarii
În comuna ieșeană Ion Neculce s-a finalizat construirea dispensarului. Investiția a costat 600.000 de euro
Clădirea ce va găzdui cabinetele medicilor și farmacia din comuna ieșeană Ion Neculce a fost finalizată

Localnicii comunei ieșene Ion Neculce așteaptă de multă vreme un cabinet medical pentru a nu mai fi nevoiți să meargă la Târgu Frumos pentru o consultație. În comună s-a finalizat construirea dispensarului și a farmaciei

Primarul comunei ieșene Ion Neculce, Gheorghe Văleanu, a transmis faptul că au fost finalizate lucrările, iar atât farmacia, cât și dispensarul vor fi deja funcționale în primăvara acestui an. Valoarea investiției a fost de 600.000 de euro. Comuna ieșeană se numără, în momentul de față, printre localitățile ieșene în care nu există medic de familie. Cei peste 5 mii de locuitori ai comunei au fost nevoiți ani la rând să meargă la medic în Târgu Frumos. În viitorul apropiat, acest lucru va lua sfârșit, întrucât construcția dispensarului și a farmaciei a ajuns la final.

Gheorghe Valeanu, primarul comunei iesene Ion Neculce
Primarul comunei, Gheorghe Văleanu este încântat de faptul că a reușit să finalizeze lucrările, chiar dacă a întâmpinat obstacole

În comuna Ion Neculce s-a finalizat construirea dispensarului

sediul primariei comunei iesene Ion Neculce
Primăria a obținut fondurile prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), acestea au avut o valoare de 600.000 de euro

Primarul comunei ieșene Ion Neculce a anunțat faptul că s-a finalizat construirea dispensarului mult dorit de localnici. În clădirea amplasată la intrarea în comună vor exista șapte cabinete medicale, dintre care unul pentru medicul de familie, iar celelalte șase vor fi cabinete de specialitate, unde vor veni medici din diferite specialități, care își vor putea desfășura activitatea în comună. În clădire va fi amplasată și o farmacie.

Primăria a obținut fondurile prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar acestea au avut o valoare de 600.000 de euro. Primarul comunei, Gheorghe Văleanu, este încântat de faptul că a reușit să finalizeze lucrările. Chiar dacă a întâmpinat obstacole, acesta susține că racordarea la utilități a durat foarte mult.

„Abia am reușit să finalizez lucrările. Sper să îi fac recepția luna asta (n.r. – ianuarie 2023) sau luna viitoare (n.r. – februarie 2023). Constructorul m-a încurcat puțin, dar mă bucur că am reușit să finalizez construcția. M-am lungit aproape 4 ani, dar sunt bucuros că am reușit să o termin. Preconizez ca în primăvară să fie deschis. Constructorul încă este în contract.

M-am așteptat să se termine mai repede. Dotările le vor face cei care vor închiria spațiul, eu doar am construit clădirea. Nu au fost probleme cu banii. Am stat luni de zile să racordez clădirea la gaz și energie, acolo a fost problema. După recepție îl autorizez și dăm drumul la treabă”, a transmis Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce.

Clădirea este construită la strada principală, iar primarul pune totul la punct pentru ca activitatea să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

medic de familie in fata unui pacient
Localitățile Răchiteni și Ion Neculce nu au medic de familie

În județul Iași sunt tot mai puțini medici de familie

pacient in cabinetul unui medic de familie
Deficitul medicilor de familie este amplificat de numărul doctorilor care ies la pensie în fiecare an și locurile lor rămân neocupate

Județul Iași s-a confruntat în ultimii doi ani cu un deficit mare de medici de familie. În cadrul ultimei comisii s-a identificat faptul că localitățile Răchiteni și Ion Neculce nu au medic de familie, iar alte șase comune ieșene au deficit de medici. Deficitul medicilor de familie este amplificat de numărul doctorilor care ies la pensie în fiecare an, locurile lor rămânând neocupate. În prezent, în județul Iași sunt 110 medici de familie care au peste 64 de ani.

Specialiștii spun că România se confruntă cu o problemă majoră, anume că medici aleg orașele mari, iar cele mici rămân fără doctori. Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt tocmai favorabile.

În comuna Ion Neculce s-a finalizat construcția dispensarului. În scurt timp, localnicii vor putea avea un medic de familie în comună, fără să mai fie nevoiți să meargă până la Târgu Frumos pentru o consultație.

Comentarii
  • Poate il angajeaza pe Apintiliesei ca doctor ca si asa ia angajat toate neamurile incepand de la ALINUTA nevastasa contabil la scoala pe cumnata cine va mai urma

  • Ce nu stiti cine va fi doctor Apintiliesei ca doar ia angajat toata familia si prieteni ca sa aibe cu cine sa stea la cafea si la mancare.

  • O investiție din urma căreia a avut de câștigat numai acest individ. Mă, cum credeți voi că vor merge la acest centrul medical cetățenii din: Buznea, Ganesti, Dădeați! Asta este românia, toți hoții în funcții de decizie, și nimeni nu verifica modul cum se cheltuie banul public, și acele investiții vor funcționa.Vom vedea pe viitor, exemple avem suficiente, unul fiind spitalul mobil de la Letcani ,unde au fost investiții bani fără nici o logică, de către șeful acestui primar agramatul de Popa, doi hoți care vor trebui legați urgent.

  • Bai anonimule, care îl pupi în cur pe primar, cred că ești un bou care habar nai cei cu tine.Vor veni cei din satele Buznea,Găești și Dadesti la Războieni la cabinetul medical?

  • Felicitări ! Este un om deosebit cu rezultate frumoase . Nu e usor sa realizezi atâtea , mult mai ușor este sa critici . Mult succes mai departe !

Adauga un comentariu