Boli si tratamente

Pasarile pe care le crestem ne pot imbolnavi. Vezi cele mai frecvente 10 afectiuni transmise de zburatoare

Publicat: 26 iul. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pasarile pe care le crestem ne pot imbolnavi. Vezi cele mai frecvente 10 afectiuni transmise de zburatoare
7

Bolile transmise de la animale la om se numesc zoonoze si potrivit literaturii de specialitate sunt peste 150. Multe din microorganismele responsabile de aceste zoonoze se afla la animalele salbatice, dar nu mai putine sunt adapostite si de animalele din jurul omului. Exista peste 60 de boli cauzate de pasari si excrementele acestora, problema fiind deosebit de ingrijoratoare in zonele rezidentiale. Iata cateva afectiuni transmise de pasari: 

1. Histoplasmoza
Este o infectie fungica localizata cel mai frecvent la nivelul plamanilor. Boala este transmisa de ciuperca Histoplasma capsulatum, care se gaseste in excrementele unor pasari precum porumbei, gaste, vrabii.

2. Infectia criptococica (criptococoza)
Este cauzata de fungul Cryptococcus neoformans, prezent in sol si in excrementele pasarilor.

Boala se transmite la oameni pe cale aeriana, prin inhalare, poate sa afecteze persoane sanatoase, insa, cel mai adesea, afecteaza persoane imunodeprimate, precum pacientii cu SIDA, leucemie, etc. Adesea boala incepe ca o boala pulmonara si poate afecta mai tarziu, sistemul nervos central.

3. Encefalita Saint Louis
Este o inflamatie a sistemului nervos, provocata de un virus din genul Flavivirus, care se manifesta, de obicei, prin somnolenta, dureri de cap si febra. Aceasta poate duce chiar la paralizie, coma sau deces. Acest tip de encefalita a fost semnalata pentru prima data in Saint Luis si Kansas City in 1933, astazi fiind raspandita in centrul si vestul SUA, Africa centrala. Boala poate sa apara la toate grupele de varsta, dar mai afectati sunt varstnicii.

4. Salmoneloza si alte boli digestive
Diverse bacterii (Salmonella, Campylobacteria, Klebsiella) se pot transmite de la pasari la om si pot cauza imbolnavirea tractului digestiv stomac-intestin. Bacteriile bolii sunt gasite in excremente de pasare. Praful de la excrementele uscate poate fi aspirat prin ventilatoare si aparatele de aer conditionat, contaminand produsele alimentare si suprafetele de gatit.

5. Infectia cu E. coli
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza, prin simpla existenta in organsimul contaminat si in special la om, o mare varietate de afectiuni, de la diaree apoasa la cistita hemoragica si sindromul hemolitic uremic. Excrementele de pasare pot fi o sursa de imbolnavire, acestea putand contamina mai ales sursele de apa.

6. Infectia cu West Nile Virus
Din punct de vedere tehnic, acest virus nu este transmis la om de la pasari, insa oamenii poti fi infectati prin muscatura unui tantar care a intepat o pasare infectata. Peste 110 specii de pasari pot fi infectate cu virusul West Nile.

7. Astm si alergii
La dezintegrarea tesutului cornos al pasarilor, se raspandeste puful care constituie un praf fin. Un om de stiinta olandez a avut curajul sa faca o legatura intre praful de puf si aparitia cancerului pulmonar la oameni. Studiul care vine in sprijinul acestei afirmatii este, totusi, foarte controversat si, statistic vorbind, nu este nici prea convingator.

Pentru a preveni vreun eventual pericol, se recomanda ca spatiile in care sunt adapostite pasarile sa fie aerisite de doua ori pe zi, coliviile sa fie curatate regulat si sa avem grija sa mentinem in locuinta o umiditate suficienta. Daca respectati aceste instructiuni, pericolul cancerului, daca exista asa ceva, este inlaturat.

Unii oameni sunt alergici la puful extrafin al pasarilor sau la penele acestora. Ei reactioneaza prin crize de astm sau prin eruptii cutanate, dar pot fi desensibilizati. Substantele la care pacientul reactioneaza alergic pot fi furnizate intr-o forma extrem de diluata si, ulterior, intr-o concentratie din ce in ce mai mare. Astfel se poate dobandi o inlaturare treptata a acestei sensibilitati exacerbate. Aceasta metoda este de durata si nu are intotdeauna succes, de aceea, pentru un alergic este mult mai bine sa nu aiba pasari in apropiere, oricat de grea ar fi renuntarea.

8. Boala papagalilor (Psitacoza)
Chlamydia psittaci, agentul patogen al bolii papagalilor, cauzeaza la oameni simptome asemanatoare gripei in decursul carora poate aparea o puternica pneumonie cu febra de peste 40 de grade Celsius. Daca psitacoza nu este diagnosticata din timp, pot aparea afectiuni de durata ale plamanilor si inimii.

Pana la obtinerea unor antibiotice eficiente (doxicilina), psitacoza provoca moartea oamenilor. In zilele noastre, aceste boli sunt tinute sub control prin administrarea antibioticelor. Este important ca, la aparitia bolilor cardiace, sa spunem medicului daca crestem sau nu pasari.

9. Tubercoloza
Tubercoloza pasarilor, cauzata de Mycobacterium avum, apare extrem de rar la pasarile decorative de apartament. Pericolul infectiilor survine, mai ales, de la gaini si fazani.

Un om sanatos este foarte putin receptiv la agentul patogen al tuborculozei pasarilor. Predispozitia pentru contaminare o constituie slabirea imunologica grava a organismului. Tratamentul este indelungat si dificil.

10. Infectii virale
Printre adevaratii mixovirusi se numara periculosul virus gripal (gripa de tip A) care se modifica adesea din punct de vedere imunologic.

Pesta pasarilor activa in Germania pana prin anul 1925 a fost declansata de un virus gripal de tip A. Tipuri virale inrudite au fost descoperite si la alte specii de pasari. Unele pasari aveau simptomele bolii, altele nu. Din cauza transformarii tipurilor de virusi, pasarile importate constituie un pericol pentru oameni.

Atentie la vrabiute! Pot transmite boli grave  

Pasarile, purtatoare de plosnite si acarieni
Porumbeii, graurii si vrabiile sunt cunoscute ca purtatoare de plosnite, acele insecte periculoase care se hranesc atat cu sange uman, dar si cu animal. In anotimpul cald suge sange la fiecare doua zile, iar cand temperaturile scad, o data pe saptamana. Acest proces de suctiune dureaza 5-10 minute si pot consuma pana la cinci ori greutatea lor. Locurile preferate sunt gleznele, gatul si zona incheieturii. 

Pasarile de curte pot fi si o sursa de Dermanyssus gallinae, un acarian care, de regula, se hraneste cu sangele zburatoarelor, dar care poate afecta si omul. 

Adauga un comentariu