Titlurile zilei

Patronul de la Conest SA a primit 10 milioane de euro pe tavă pentru o construcție de doi lei. La Centrul Expozițional Moldova Iași este dezastru după ce Viorel Cozma și-a umplut buzunarele de bani – GALERIE FOTO

Publicat: 31 mart. 2021
Centrul Expozițional Moldova din zona CUG a municipiului Iași
Centrul Expozițional Moldova Iași, clădire abandonată de un deceniu, a costat peste 10 milioane de euro din bani europeni, lucrarea fiind realizată de firma Conest SA

Centrul Expozițional Moldova Iași, lucrare executată de firma Conest SA, patronată de Viorel Cozma, zace de ani buni cu ușile închise. Clădirea ridicată din fonduri europene se prăbușește pe zi ce trece, spre disperarea șefilor administrației județene. Imaginile din interiorul imobilului sunt oribile

În urmă cu 10 ani a fost inaugurat cu fast unul din cele mai impunătoare obiective ridicate în municipiul Iași. Centrul Expozițional Moldova Iași, clădire construită din fonduri europene, ar fi trebuit să devină un spațiu în care producătorii, agricultorii sau firmele din turism urmau să expună diverse produse. Doar că acest obiectiv a ajuns peste timp să arate ca după război, să fie în pericol să se prăbușească. Ani la rând s-au tot adus în discuție proiecte și idei despre acest imobil, dar care nu au mai fost puse în practică. Clădirea a fost ridicată de firma Conest SA, firmă patronată de controversatul Viorel Cozma. Proiectarea a fost făcută de firma Habitat Proiect, administrată de un alt personaj controversat, Gheorghe Pleșu.

Dezastrul de la Centrul Expozițional Moldova Iași. Subsolul clădirii este inundat

De la inaugurare și până în prezent, clădirea a găzduit expoziții ce pot fi numărate pe degetele de la o mână. Imobilul inaugurat cu fast de foștii șefi ai Iașului, Constantin Simirad și Gheorghe Nichita, la începutul anului 2011, a devenit o piatră de moară pentru administrația locală. După ani de certuri între Consiliul Județean și Primăria Iași, s-a decis ca imobilul să fie administrat doar de forul județean. S-au plătit sume uriașe pentru întreținerea spațiului, care nu a mai fost folosit. Astfel, s-a pus lacătul pe ușă, iar ultimele administrații județene au lăsat totul de izbeliște. Astfel, lucrarea făcută de Conest SA s-a degradat cu timpul. Subsolul este inundat, apa având în unele locuri chiar și 2 metri. La subsolul clădirii se află unele încăperi ce au fost închiriate de alte instituții subordonate CJ Iași și folosite ca arhive.

Cum arată spațiile din Centrul Expozițional Moldova Iași

În subsol au fost depozitate și căsuțele pentru târgurile de Crăciun, căsuțe cumpărate prin moftul lui Cristian Adomniței, fostul șef al CJ Iași. Acele căsuțe au fost folosite doar de două ori, după care au fost abandonate în subsolul Centrului Expozițional. Și asta nu este tot. La fiecare nivel, pereții s-au scorojit, mizeria este la tot pasul, iar prizele au ieșit din pereți. În Centrul Expozițional Moldova poate fi turnat foarte ușor chiar și un film de groază, imaginile fiind de-a dreptul dezolante. Realizat cu bani de la Uniunea Europeană, centrul a fost în monitorizare vreme de 5 ani și asfel nu s-a mai făcut nimic pentru acest imobil. Administrațiile conduse de Cristian Adomniței și Maricel Popa au fost mai mult cu vorba decât cu faptele, ceea ce a făcut ca Centrul Expozițional să moară încet, dar sigur.

10 milioane de euro către Conest SA din bani europeni

Lucrarea făcută de Conest SA după proiectul celor de la Habitat a fost realizată extrem de prost. În mai multe puncte, apa s-a inflitrat, iar pereții stau să cadă. Pe acoperiș, deja cresc buruienile, iar geamurile stau să crape pe zi ce trece. Caloriferele din interior au crăpat, iar podeaua deja a mucegăit. Nu este prima lucrare pe care Conest SA o are din bani publici și pe care o realizează prost. Este și cazul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii stradale și a liniilor de tramvai din Bucșinescu. Însă situația de la Centrul Expozițional Moldova Iași pare desprins dintr-un film realizat prost.

Bătaie de joc de milioane de euro. Salvarea poate veni din fonduri PNRR

Valoarea inițială a contractului a fost de 8,8 milioane de euro, la care s-au adăugat 1,6 milioane de euro plătiți ca TVA. Din acești bani, 5 milioane de euro au fost atrași din fonduri PHARE, 1,6 milioane a fost contribuția bugetului de stat. Diferența de peste 2,1 milioane a constituit contribuție locală. Doar că Centrul Expozițional nu a mai adus decât probleme pentru autoritatea județeană. În urmă cu un deceniu a fost considerat cel mai modern și mai mare din țară, după Romexpo, Centrul Expozițional Moldova Iași oferea săli de conferințe de 640 de metri pătrați și un spațiu expozițional de 5.380 de metri pătrați. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a susținut că Centrul ar urma să fie inclus în programul de invesiții derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Pentru Centrul Expozițional avem o fișă depusă pentru finanțare prin PNRR. E un obiectiv care a costat foarte mult și de 10 ani e în stare avansată de degradare. Dacă nu vom obține finanțarea, îl vom operaționaliza din fonduri proprii sau guvernamentale”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Comentarii
 • :))))) idiotilor care spalati mintea cititorilor.
  E vina lui Cozma ca CJ ul l a lasat in paragina?
  Sariti la gatul lui Maricel si vedeti de ce l a lasat sa se degradeze, de ce n a intreprins nicio activitate niciodata?
  Sujeți meluțu cheluțu

 • Chiar a lipsit de ceva vreme articole despre CONEST. Este destul de vizibil ca nu va convine ceva si căutați subiecte de doi lei cuie. Din toate articolele scrise nimic nu era de bine . Lucrurile bune nu aveti ochi sa le vedeți. Un bun jurnalist trebuie să scrie subiecte diverse nu doar sa umple pagina. Ia căutați în cutiuța magică cu subiecte si găsiți ceva de bine despre toți cei care periodic îi improscati cu noroi . Nu exista oameni să faca doar rău, există oameni care nu văd binele asa cum sunteti cei de la Bzi . ZI FAINĂ !

 • Ghi0cele, ai uitat de unde ai plecat? Asa i cu oamenii care ling si dupa scuipa. Tot taran ca pe vremuri ai ramas. Tu de unde justifici maybach, vile, proprietati? Doar din ziar si farmacii? Viorel si a facut relatii si conexiuni pe munca si pe onoare, nu prin santaje diabolice ca tine. Daca maine fituica ta nu mai are tiraj, te mananca toti de viu, ca hienele te jupoaie. Ai grija pe cine calci cand urci ca ai sa dai de aceeasi oameni la coborare.

 • Lasind la o parte faptul ca cei 10 mii de euro au mai umplut si alte buzunare nu numai ale celor de la Conest(asa cum si banii care se ingroapa in infrastructura liniilor de tramvai((oare va circula TGV-ul prin IASI?!?!)),cind orasele mari din tara si nu numai ,investesc in linii de troleu ,mult mai ieftine si mai fiabile ,lasind asfaltul pentru circulatia automobilelor dar…. la care paraindaratul este muuuuult mai mic,sa nu ne miram ca banii nostri se irosesc cu atita usurinta de catre cei pe care i-am ales (?!?!) in fruntea obstii! Si revenind la CENTRUL EXPOZITIONAL mi se pare normal ca,fara folosire ,fara ingrijire si intretinere timp de atitia ani,sa se degradeze ,indiferend de cit de bine sau rau a fost consruita de sus numita firma! Asta este oglinda administratiei orasului nostru,indiferent pe mina carui partid am dat-o(prin alegeri democrate,nu?!?!)si implicit a nostra,a alegatorilor,ca nu stim cui sa dam puterea!

 • Blocurile facute de ei sunt cum trebuie. Cum sa dai vina pe cineva, cand nimeni nu a luat masuri. Ok, a gresit, sa vina sa repare (atunci) a iesit din garantie.

 • E bine ca un investitor local privat a luat cladirea tarom sa o poată întreține, in administrația publica poate ajungea ca centrul expozițional in 10 ani si dadeam vina pe constructorul de acum 50 ani.

Adauga un comentariu