Titlurile zilei

Povestea sfâșietoare a unei bătrâne din Iași, care încearcă să supraviețuiască pe străzi: „Asta e crucea pe care trebuie să o duc până la capăt” – FOTO

Publicat: 18 mart. 2023
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Povestea sfâșietoare a unei bătrâne din Iași care încearcă să supraviețuiască pe străzi Asta e crucea pe care trebuie să o duc până la capăt - FOTO
Valeria Cel Mare, bătrâna de pe bordura Teatrului Național „Vasile Alecsandri” în vârstă de 63 de ani

Povestea sfâșietoare a unei bătrâne din Iași îți provoacă fiori pe șira spinării. Aceasta încearcă să supraviețuiască pe străzi, fiindcă nu are altă soluție. Disperarea i se citește pe chip când se gândește la traiul din ziua următoare

Valeria Cel Mare este bătrâna care își duce veacul pe străzile din Iași. În general, aceasta stă prin apropierea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Chiar dacă viața ei nu a fost roz niciodată, femeia mărturisește cu ochii plini de lacrimi că nu are la cine să apeleze, rămânând singură. Valeria apelează la bunătatea oamenilor care vor să-i întindă o mână de ajutor. Din 2007 stă la mila trecătorilor. Femeia și-ar dori să mai poată munci, dar bolile o țin în loc.

„În tinerețea mea tare am mai muncit cu ziua la prășit. N-am avut de ales. Aveam copii mici și un bărbat care mi-o amărât viața. Acum stau aici. N-am ce să fac. Acasă nu-mi dă nimeni nimic. M-am resemnat că asta e crucea pe care trebuie să o duc până la capăt”, povestește, plină de tristețe, Valeria, bătrâna care își duce veacul pe străzile din Iași.

Valeria Cel Mare este singură pe lume. Aceasta încearcă să supraviețuiască pe străzi

Valeria Cel Mare este bătrâna bolnavă cu inima care stă la mila trecătorilor
Un accident rutier i-a luat Valeriei Cel Mare capacitatea de a se deplasa fără ajutor

În anul 2007, Valeria a avut un accident rutier care a zdrobit-o, petrecându-și ani grei din tinerețe pe paturile Centrului de Asistență Medico-Socială din Bivolari. Din păcate, aceasta nu se mai poate deplasa fără ajutor, fiind paralizată la ambele picioare.

„La centrul din Bivolari am stat 10 ani. Erau fel de fel de oameni. A fost tare greu. Acolo m-am și îmbolnăvit cu inima. Am un frate, dar n-a vrut să mă scoată de acolo. Mi-a zis că sunt o oloagă și nu are ce să facă el cu mine”, a destăinuit femeia, cu lacrimi în ochi.

Cerșește pentru a reuși să-și plătească chiria: „Chiria e o avere pentru mine…”

și-ar dori să muncească dar nici vârsta și nici picioarele nu o mai ajută
Valeria Cel Mare plătește o chirie mai mare decât suma pe care o poate suporta

Nevoia a împins-o pe străzi, deoarece chiria este mult prea scumpă pentru pensia de 400 de lei pe care o are. Copiii săi nu vor să o ajute, deși i-a sprijinit de fiecare dată când au avut nevoie.

„Mi-au dat oamenii, lenjerie, perne, pilotă, m-au ajutat, știu că sunt femeie cuminte, nu beau, nu fumez. Sunt aici pentru că n-am avut de ales, a trebuit să fac ceva, acasă e bine și cald, dar acolo nu-mi dă nimeni nimic”, mai spune Valeria.

Ba mai mult, aceasta are și un fiu, cu mari probleme de sănătate, pe care nu are cum să-l ajute și se consumă foarte mult. În tinerețile sale, aceasta i-a sprijinit mereu, însă acum a ajuns la capătul puterilor.

„Băiatul meu vine la mine zilnic. Și mă mai întreabă ce am de mâncare, dar eu n-am nimic de cele mai multe ori. Dacă am ceva, îi păstrez și îi dau, dar când n-am…”, zice Valeria, cu vocea tremurândă.

Pornind de la cazul Valeriei Cel Mare, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta bătrâna care încearcă să supraviețuiască pe străzi. Cei care doresc să-i întindă o mână de ajutor o pot face contactând redacția BZI.

Comentarii
  • Critica constructiva nu înseamnă venin! , povestea reala a femeii este sigur alta ! , întrebați copii ei , vecinii din sat

  • Bai vitelor, mai ușor cu critica constructiva. Nu se știe dacă n-o sa va ardă casa intr-o zi de la un scurtcircuit, dacă n-o sa ramaneti ologiti în vreun accident. Nu va imaginați ca saca aveți un salariu minim s-o un apartament împuțit și nerenovat, chiar sunteți cu mult peste femeia asta.

  • Mda , deocamdată insulte și urări de rău ați făcut doar voi ăștia mironosițe sufletiste cu lacrimi in ochi de grija cerșetoarei Profesioniste ! , ficiorsu ai aduce mincare și face casieria ! Rețeta veche de cind lumea , banii sunt predați periodic de către cerșetori persoanelor care au grija de ei pentru a nu deține sume mari asupra lor , sa nu se întâmple ceva neprevăzut , mulți nu știu ca in realitate Cerșetorii profesioniști fac și sute de lei pe zi, chiar și cu mult peste 5000 , 6000 lei pe luna, unii și-au construit vile din meseria asta asta și trăiesc cu mult mai bine decât voi !, mai interesați-vă !

  • am spus eu ca isal este un filantrop altruist? am spus. si iata ca am avut dreptate. alfel, de unde ar sti el atat de multe despre sarmani? i-a inventariat! stie cui sa dea, si cat sa dea. pe asta-l miluesc, pe celalalt nu, ca are doua gaini, deci e instarit, iar astuia de aici ii dau numai 50 bani pentru ca este incalta cu bocanci si nu cu gumari.

  • Ai dreptate !, cu mulți ani in urma dădeam in stingă și in dreapta cu banii așa cam valoarea a vreo 4 apartamente cu trei camere la un loc, asta prin anii .90 cind in Germania câștigam intr-o zi cit alții doua luni de munca ! , făceam vreo 120 , 130 de mărci pe zi cind in Romanica era salariul minim vreo 60 de mărci , dădeam neamuri lunar bani si pachete , cam vreo trei ani non stop, asta pina am venit pe acasă , cu timpul am descoperit pe pielea mea ca am fost naiv , înșelat, mințit , ca toți m-au făcut doar de bani, cind nu le-am dat le-a “murit vaca “ , au uitat de mine, si de ziua mea si de tot , cind am fost iar plecat familia mi-a vândut tot, si ce aveam eu si ce trebuia sa moștenesc , pe motivul ca las ca are el bani, se duce el in Germania și-i face ….. acumula subiect , experiența m-a învățat ca e multă șarlatanie si minciuna , sa nu ajut pe cei care nu se ajuta singuri, exceptând tragediile si calamitățile naturale ori accidentele , toți trăim astăzi după deciziile luate ieri !, toți avem la dispoziție 24 de ore pe zi iar rezultatul fiecăruia este in funcție de ce face cu ele fiecare in parte ! , fiecare cum își așterne așa sa doarmă , ai dreptate nu ajut Leneși, mincinoși, jmecherii, mangleală si povesti ! si da cerșetoria este un business din care unii trăiesc bine , inclusiv cazul de fata , as putea sta la povestiri pe tema asta o dupamiaza întreaga

  • Sfâșietoare o plua !, isal are dreptate ! , nu mai încurajați cerșetoria , milogeala , minuni extraterestre , lenea , prostia, curvareala și alte kakaturi balcanice !

Adauga un comentariu