Prima pagină » Local » Premierul Florin Cîțu și Raed Arafat, băgați în scandalul cu spitalul mobil de la Lețcani. A crescut miza politică în jurul unității de lângă Iași
Premierul Florin Cîțu și Raed Arafat, băgați în scandalul cu spitalul mobil de la Lețcani. A crescut miza politică în jurul unității de lângă Iași

Premierul Florin Cîțu și Raed Arafat, băgați în scandalul cu spitalul mobil de la Lețcani. A crescut miza politică în jurul unității de lângă Iași

13 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns instrument politic. Unitatea medicală de lângă municipiul Iași este folosită de senatorul PSD Maricel Popa din nou pentru a câștiga capital politic. Actuala conducere a Asociației Euronest a trimis adrese către premierul Florin Cîțu și către Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a cere redeschiderea spitalului

Premieru Florin Cîțu a fost băgat în scandalul momentului de la Iași. Șeful Guvernului a primit o adresă de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest prin care se cere redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani. Unitatea este închisă din cauza unor probleme la instalația tehnică, probleme pe care Euronest nu le mai recunoaște.

„Săptămâna trecută am sesizat că nu se întreprinde nimic în sensul redeschiderii spitalului. Am înaintat adresele către Raed Arafat, șeful DSU, și premierul României. I-am informat că la Lețcani e un număr semnificativ de paturi ATI care stau neutilizate. Spitalul este pregătit încă din 19 martie să primească pacienți”, a spus Alina Popa, directorul Euronest.

Scandal pe spitalul mobil de la Lețcani. Cu pâra la premierul Florin Cîțu

Alina Popa a susținut că toate problemele semnalate de Ministerul Sănătății au fost remediate, iar de defecțiuni la instalații nu poate fi vorba. Astfel, aceasta a pârât actuala conducere a CJ Iași la premierul Florin Cîțu și la Raed Arafat, șeful DSU.

„A fost solicitată o expertiză pentru rețeaua electrică a spitalului, motivat de existența unor suspiciuni privind neconformitatea echipamentelor. Noi le-am pus la dispoziție certificatele de conformitate și documentele care atestă faptul că toată rețeaua electrică din interiorul spitalului a fost realizată cu produse fabricate de o companie elvețiano-suedeză, lider mondial în domeniul electricelor. Nu se poate pune problema de neconformitate la nivelul echipamentelor”, a mai spus Alina Popa.

Culmea, nicio firmă din Iași nu a vrut să verifice instalațiile tehnice de la spital, lucru pe care proprietarul spitalului a omis să-l spună.

Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, artizanul eșecului

Acesta nu este și singurul scandal de la spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa, fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Iași, principalul artizan al eșecului medical de la unitatea spitalicească, a acuzat faptul că spitalul este ținut închis special de șefii județului. Remarca lui Maricel Popa a atras nemulțumirea conducerii CJ Iași, care a ținut să clarifice lucrurile. Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, a ținut să arate cum stau lucrurile.

„În raportul făcut de ISU după tragedia de la Piatra Neamț, scrie negru pe alb o serie de chestiuni. Nu au fost prezentate documente privind realizarea spitalului mobil de la Lețcani. Este vorba despre procesul-verbal de verificare-constatare a calității lucrărilor, proces-verbal de verificare a lucrărilor ce devin ascunse. În acestea trebuie să fie incluse măsurile realizate privind îndeplinirea cerinței fundamentale pentru securitate la incendiu. Este vorba și de schema instalațiilor electrice, oxigen și filtroventilație, lispa documentelor care atestă performanța la foc a produselor pentru construcții cu rol în satisfacerea cerinței pentru securitate la incendiu”, a spus Marius Dangă.

Scandal pe numărul de paturi ATI și instalațiile tehnice

Vicepreședintele CJ a menționat că și conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” a cerut explicații de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest pentru problemele apărute la Lețcani.

„În multiplele sale discuții cu proprietarul spitalului mobil, dr. Florin Roșu nu a cerut decât să se pună la dispoziția echipei sale tehnice toate informațiile necesare unei exploatări cu cât mai puține riscuri tehnice. Suntem încă în perioada cerută de proprietar pentru a întocmi aceste expertize/documente asumate de persoane autorizate ANRE. Până atunci discutăm discuții… ce ar fi fost dacă ar fi fost. Între timp, fostul președinte Maricel Popa, apărându-și capodopera, aruncă cu cifre scoase din burtă”, a mai spus Marius Dangă.

Practic, vicepreședintele CJ susține că Maricel Popa a menționat de 103 paturi ATI, când avizul DSP este dat pentru numai 48 de astfel de locuri destinate celor aflați la terapie intensivă. Culmea, din cuza condițiilor au fost folosite doar 18 astfel de paturi. Senatorul PSD a fost în mijlocul unui scandal la Lețcani după ce a intrat în unitatea medicală fără nicio calitate oficială.

Număr de pacienți, umflat artificial. Florin Cîțu, băgat la mijlocul scandalului

În plus, fostul șef al CJ Iași, Maricel Popa, a susținut că au fost internați la spitalul mobil de la Lețcani circa 1.000 de pacienți. În realitate au fost doar circa 350 de persoane internate în secțiile de la spitalul mobil.

„Maximum 350 de pacienți cu tot felul de probleme au fost acolo. Stațiile de oxigen au crăpat de câteva ori, 15 ventilatoare stricate, fluctuații mari de temperaturi în saloane, lămpi arse, cu siguranțele sărind frecvent etc. Investiție nouă. Nu mai spun că pacienții trebuie aduși la Spitalul din Iași pentru radiografii”, a mai spus Marius Dangă.

Pentru a mai salva ce se poate, conducerea Euronest a ajuns la premierul Florin Cîțu, în speranța că acesta ar putea face ceva.  Și conducerea Spitalului de Boli Infecțioase a arătat cum stau lucrurile și de ce unitatea modulară are probleme. Vezi documentul emis de conducerea Spitalului „Sf. Parascheva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024