Producătorii de usturoi vor primi 126.000 de euro, sumele promise de Guvern pentru această categorie de agricultori din județul Iași. Cei care vor să primească cei 3.000 de euro la hectar trebuie să depună documentele justificative până la finalul lunii noiembrie 2023, la Direcția Agricolă Iași
Ieșenii ce au culturi de usturoi primesc cei 126.000 de euro, ajutor de la Guvern, până la finalul acestui an. Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași a verificat 42 de potențiali beneficiari, iar 2 dintre aceștia nu s-au încadrat în condițiile programului, pentru că la verificare nu a reieșit producția minimă necesară.
Astfel, nu vor primi cei 3.000 de euro la hectar. Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.
Producătorii de usturoi vor primi 126.000 de euro, ajutor de minimis pentru anul 2023
De asemenea, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023. Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie, inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se vor depune până la data de 29 noiembrie, inclusiv. Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 20.000 de euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se găsesc plantații cu usturoi din soiuri românești. Comuna a devenit la fel de cunoscută ca cea din Botoșani, unde se află usturoiul de Copălău. Interesul fermierilor pentru această cultură a crescut în ultimii ani.
Verificări la producătorii de tomate din Iași
În această perioadă, specialiștii Direcției Agricole Iași verifică producătorii de tomate. Anul acesta au fost depuse 138 de cereri din Iași. În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Beneficiarii din Iași sunt obligați să transmită, în scris, notificarea privind controlul culturilor cu cel puțin 10 zile înainte de recoltarea tomatelor, prin e-mail, fax sau poștă.
Echipele de control stabilesc suprafețele înființate și evaluează producția de tomate înainte de recoltare, în baza notificării scrise și transmise la DAJ de către beneficiari, întocmesc fișa pentru stabilirea suprafeței înființate și pentru evaluarea producției de tomate înainte de recoltare, fiind direct răspunzători de veridicitatea verificărilor.
Pe de altă parte, producătorii de usturoi din Iași pot cere informații despre ajutoarele financiare de la specialiștii Direcției Agricole.