Local

Prof. dr. Florin Mitu explică efectele pozitive pe care cafeaua le are asupra organismului: „Cardamonul poate reduce tahicardia” – FOTO

Publicat: 13 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. dr. Florin Mitu explică efectele pozitive pe care cafeaua le are asupra organismului Cardamonul poate reduce tahicardia - FOTO
Un medic ieșean dezvăluie câteva secrete care demontează miturile despre cafea

Un medic ieșean dezvăluie câteva secrete care demontează miturile despre cafea, în special cel care spune că persoanele ce suferă de boli cardiovasculare, precum tahicardia, nu au voie să consume această băutură. Prof. dr. Florin Mitu afirmă faptul că, deși consumul de cafea trebuie limitat pentru acestea, nu înseamnă că trebuie evitat.

Iată cum trebuie pregătită cafeaua pentru a avea efecte pozitive asupra organismului

două persoane care beau cafea
Pacienții care suferă de boli cardiovasculare trebuie să fie atenți la cantitatea de cofeină pe care o are cafeaua

Prof. dr. Florin Mitu explică cum ar trebui pregătită băutura pentru ca aceasta să aibă efecte pozitive, ce fel de cafea trebuie utilizată și care este secretul pentru a opri frecvența tahicardiei.

„Este de preferat cafeaua la filtru, nu la ibric. Se poate și la moka, dar de preferat cafeaua la filtru, pentru că prin filtru sunt reținute anumite reziduuri. Filtrul a fost introdus pentru prima dată în Anglia, după la nivel mondial pentru că există dovezi de reducere a acestor grăsimi aterogene, care influențează scăderea colesterolului. În special, aceste filtre sunt folosite și sunt recomandate mai mult decât cafeaua obișnuită, la ibric. Arabii folosesc cardamonul, care poate reduce tahicardia. Ei sunt consumatori de cafea, adaugă în cafea câte o bobiță de cardamon sau cardamon pisat care are efect radicalizat, adică de reducere a frecvenței, din acest motiv, se poate utiliza și această variantă pentru cei care beau mai multă cafea”, subliniază prof.dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară, Spitalul de Recuperare Iași.

Pacienții care suferă de boli cardiovasculare trebuie să fie atenți la cantitatea de cofeină pe care o are cafeaua. Există cafea cu o concentrație mai mică, unde se încadrează și cea Arabica, de aproximativ 1,2 la sută.

„Oamenii ar trebui să fie atenți, atunci când consumă o cantitate mai mare de cafea, la accelerarea pulsului, anume tahicardia. Cu toate acestea, depinde dacă este vorba despre o tahicardie confirmată, dată de o boală organică, sau apare doar în situații legate de emoții, pentru că, dacă este vorba despre o tahicardie a unei boli organice, trebuie limitat consumul, pentru că, totuși, cafeaua stimulează descărcările de catecolamine și poate crește pulsul.

Însă o cantitate mică de cafea nu are ce să afecteze, trebuie să nu conțină multă cofeină și, în general, să fie o cantitate mică, o ceșcuță, pentru a nu apărea efect de modificări. Se poate și să nu conțină lapte, pentru că acesta nu crește riscul, tot ce contează este concentrația de cofeină din cafea. Depinde de cât de puternică a fost făcută și ce tip de cafea a fost folosită, dacă este vorba despre cafea Robusta sau Arabica, pentru că la acestea diferă concentrația de cofeină”, transmite prof. dr. Florin Mitu.

Prof. dr. Florin Mitu recomandă maxim 3 cești de cafea pe zi

Prof. dr. Florin Mitu recomandă consumul a maxim trei cești de cafea pe zi
Prof. dr. Florin Mitu recomandă consumul a maxim trei cești de cafea pe zi

Există o categorie de persoane care trebuie să evite consumul de cafea din cauza faptului că această băutură agită organismul.

„Mai mult decât atât, cafeaua trebuie evitată de persoanele care suferă de boli psihice, pentru că aceasta poate produce agitație și există multe medicamente care pot interfera cu consumul excesiv de cafea. La fel este și pentru persoanele care suferă de boli digestive. Cafeaua accelerează refluxul esofagian, deci o altă contraindicație este pentru persoanele care suferă de tulburări gastrice, asociate refluxului. Acestea sunt, în general, efecte care apar la un consum mare de cafea. Altfel, efectele sunt minore”, susține prof. dr. Florin Mitu.

Prof. dr. Florin Mitu recomandă consumul a maxim trei cești de cafea pe zi. Specialiștii spun că această băutură poate ajuta la prevenirea mai multor boli cronice. Cafeaua este un stimulent puternic al creierului, reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson și Alzheimer, inclusiv diabetul zaharat de tip 2 și bolile hepatice.

„Pentru o persoană care este aparent sănătoasă, dimpotrivă, consumul de cafea s-a dovedit a fi benefic. În diferite ghiduri pe care le avem se menționează efectul de protecție antioxidantă al cafelei, în cantități ușoare, moderate, deci până la 2-3 cești pe zi.

Nu sunt efecte nefavorabile, dimpotrivă, există dovezi cum că ar proteja și, mai mult decât atât, că influențează modificările vasculare, așa numita disfuncție endotelială (rezultatul acțiunii factorilor de risc cardiovascular), deci este protectivă pentru orice persoană aparent sănătoasă, care nu se știe cu boli cardiovasculare, pentru că reduce riscul de evenimente și riscul de proces arteroslerotic. Astfel, cafeaua este recomandată, la fel și ceaiul. Depinde de preferințele fiecăruia”, adaugă prof. dr. Florin Mitu în legătură cu efectele pozitive pe care cafeaua le are asupra organismului.

Adauga un comentariu