Local

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare și care sunt factorii de risc? Iată recomandările medicului Florin Mitu – VIDEO

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare și care sunt factorii de risc Iată recomandările medicului Florin Mitu - VIDEO
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin eliminarea factorilor de risc.

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre prevenția bolilor cardiovasculare. Care sunt factorii de risc ce generează boli de inimă?

Bolile cardiovasculare se referă la afecțiunile cardiace. Acestea reprezintă tulburări care vizează atât inima, cât și vasele de sânge. Cele mai frecvente sunt bolile aterosclerotice, în special bolile coronariene. În astfel de cazuri, vasele de sânge sunt obstrucționate progresiv de depozite de găsime, cunoscute sub numele de plăci, care contribuie la reducerea fluxului sanguin către inimă. Vestea bună este că bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin eliminarea comportamentelor de risc pentru sănătate. Studiile spun că acestea previn aproximativ 80% din afecțiunile inimii.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare? Află totul despre prevenția bolilor de inimă de la prof. dr. Florin Mitu

Așa cum am precizat, bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin eliminarea factorilor de risc. Printre aceștia se numărăn fumatul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al glucozei și lipidelor din sânge, excesul de greutate, dar și schimbările sociale, economice și culturale, cum sunt urbanizarea, sărăcia, îmbătrânirea sau stresul.

Potrivit medicului Florin Mitu, prevenția bolilor cardiovasculare a început prin anul 1948, odată cu renumitul studiu Framingham, care a avut loc în Statele Unite și care a vizat evaluarea persoanelor dintr-o mică localitate de lângă Boston. Atunci s-a descoperit că bolile de inimă sunt puternic influențate de fumat, hipertensiune arterială, colesterol și chiar și de vârsta înaintată.

Prevenția bolilor cardiovasculare este o poveste frumoasă. A început prin 1948 cu celebrul studiu Framingham, în Statele Unite, într-un orășel de lângă Boston și în care au început să fie evaluate persoanele din această mică localitate să fie evaluate pe anumite componente. Să vadă câți aveau tensiune, câți erau fumători, cum era colesterolul, glicemia și încet, încet s-au depistat acești factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. Acești factori de risc, în prezent, sunt foarte mulți, dar noi îi cuantificăm în factori de risc majori și factori de risc minori. Factorii de risc majori, care determină clar boala coronariană și cardiovasculară sunt, în primul rând, fumatul, care crește de 4-5 ori riscul de evenimente cardiovasculare. O persoană care fumează ani de zile are foarte frecvent un eveniment coronarian sau cerebral. De aceea trebuie să oprim fumatul.

Hipertensiunea arterială – erau foarte mulți pacienți hipertensivi în acea comunitate, care nu se știau cu tensiune și au fost depistați și s-a început tratament. Deci hipertensiunea crește riscul de evenimente cam de trei ori. De aceea trebuie să depistăm hipertensiunea și să o tratăm corect, să o urmărim cu mare atenție.”, a explicat prof. dr. Florin Mitu, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Florin Mitu: „O persoană de 70 de ani are un risc mult mai mare decât o persoană de 30 de ani”

Vârsta reprezintă un factor de risc important pentru apariția bolilor cardiovasculare. Potrivit șefului Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, o persoană de 70 de ani are un risc mult mai mare decât o persoană de 30 de ani. Pe lângă acest factor, o influență covârșitoare o au și alimentația, sedentarismul și consumul excesiv de alcool.

„Colesterolul crescut, mai ales colesterolul aterogen. La început se spunea de colesterolul total, dar colesterolul are fracțiuni. Fracțiunea aterogenă, deci cea care determină procesul aterosclerotic și care crește riscul de evenimente se numește LDL colesterol. Acest LDL colesterol trebuie să aibă niște valori optime la o persoană adultă. În prezent, după ghiduri, în funcție de categoria de risc, poate să meargă de la sub 100 la sub 55 LDL colesterol, în funcție de categoria de risc în care te afli. De asemenea, vârsta este un factor de risc, vârsta în sine. O persoană de 70 de ani are un risc mult mai mare decât o persoană de 30 de ani. Deci acești factori de risc, care sunt clasici, la aceștia s-au adăugat și alți factori. Alimentația este un factor de risc și este foarte important, sedentarismul la fel, consumul excesiv de alcool.”, a mai spus medicul Florin Mitu.

Comentarii
  • Mare medic… deci fumatul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al glucozei și lipidelor din sânge, excesul de greutate, dar și schimbările sociale, economice și culturale, cum sunt urbanizarea, sărăcia, îmbătrânirea sau stresul… le-a zis pe toate. Mai bine spunea ca din cauza la orice sau mai bine nu stiu de la ce apare…

Adauga un comentariu