Titlurile zilei

Război de stradă la Iași! S-au aruncat grenade și peste 40 de polițiști și jandarmi s-au răfuit cu două familii rivale în miez de noapte! Acțiunea a fost ținută secretă și este de înțeles de ce: oamenii legii au fost bătuți cu parul și cu pietrele (EXCLUSIV)

Publicat: 27 oct. 2021
În urma intervenției, mai multe persoane au fost reținute, însă nici până acum nu este clar dacă acestea vor răspunde pentru că s-au luptat cu oamenii legii
Imagini surprinse în seara de 19 octombrie, la scurt timp după ce polițiștii au reușit să-i imobilizeze și să-i ducă la audieri la Târgu Frumos pe 8 dintre scandalagii

Focuri de armă pe străzile din Iași. Două familii rivale s-au împrietenit brusc și s-au răfuit cu polițiștii veniți să facă pace. Deși evenimentul s-a petrecut cu mai mult de o săptămână în urmă, nu au apărut informații noi, iar ancheta bate pasul pe loc. Surse judiciare au precizat pentru reporterii „BZI” că nu este deschis un dosar de ultraj, cu toate că mai mulți polițiști au fost loviți. Situația a fost atât de dificilă, încât s-au folosit grenade

Seara de 19 octombrie 2021 putea să fie una dintre cele mai negre din istoria Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Un conflict ce ardea mocnit de câteva zile avea să se manifeste între două familii din comuna ieșeană Lungani. Este știut faptul că în această comună din Iași există una dintre cele mai mari comunități de rromi, iar, de-a lungul anilor, aici au fost nenumărate conflicte, care mai de care mai sângeroase.

De regulă, aceste conflicte aveau loc între familii, iar de multe ori erau „stinse” tot de familiile implicate, fără ca autoritățile să intervină prea mult. Ceva s-a întâmplat însă pe data de 19 octombrie și totul s-a întors împotriva polițiștilor. Conflictul a început între cele două familii de ceva timp, însă pe data de 19 a devenit vizibil. Mai mulți indivizi s-au luat la bătaie, au spart geamuri și au rupt garduri, asta până când în zonă au ajuns polițiștii.

Polițiștii și mascații de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) au fost atacați

Fiind vorba despre Lungani, o localitate unde oamenii nu sunt chiar cei mai pașnici din județ, polițiștii au intervenit prompt, ajungând în zonă și trupele de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). Când la Lungani au început să-și facă apariția zeci de polițiști, rromii au început să reacționeze. Scandalul dintre cele două familii avea să se termine brusc, iar toată furia a fost îndreptată către polițiști și către mascați. O ploaie de pietre avea să se abată către oamenii legii, iar termenul care ar defini perfect ce s-a întâmplat acolo este „război”. A fost un război în toată regula, un război care s-a terminat fără polițiști răniți grav dintr-un noroc chior.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au precizat în seara de 19 octombrie că a fost într-adevăr un conflict la Lungani, însă nu s-a pomenit nimic despre lupta dintre rromi și polițiștii ajunși la fața locului. Ulterior, reprezentanții IPJ au emis un comunicat, pe data de 20 octombrie. Nici de această dată nu s-a pomenit nimic de războiul de la Lungani. Singura precizare mai interesantă a polițiștilor a fost că s-au tras două focuri de armă în plan vertical.

Cum a fost aplanat conflictul? Au fost trase focuri de armă

Reprezentanții IPJ Iași au transmis că, în seara de 19 octombrie, conflictul a fost aplanat cu focuri de armă.

„În seara zilei de 19 octombrie, polițiștii din Iași au fost sesizați despre faptul că mai multe persoane amenință cu acte de violență și au distrus mai multe autoturisme. Polițiștii din structurile de ordine publică s-au deplasat la fața locului, iar, din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că este vorba despre un conflict între membrii a două familii, în urma căruia au fost distruse mai multe autovehicule, precum și geamurile și gardurile unor locuințe.

Pentru aplanarea conflictului, la fața locului au intervenit și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași, fiind totodată efectuate două focuri de armă, de avertisment, în plan vertical. Conflictul a fost aplanat, mai multe persoane fiind conduse la audieri. În baza probatoriului administrat în cauză, 8 persoane au fost reținute de polițiști și introduse în Arestul IPJ Iași. Cercetările continuă sub aspectul savârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, amenințare, distrugere și violare de domiciliu, pentru stabilirea întregii situații de fapt, urmând ca, în funcție de cele constatare, să fie dispuse măsuri legale”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Există sau nu un dosar de ultraj?

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au „uitat” să spună un aspect destul de important. În seara respectivă, la Lungani aveau să explodeze grenade. Două grenade au fost folosite de către polițiști pe lângă focurile de armă trase. O grenadă a fost de zgomot, iar cea de-a doua cu gaz. Încă un aspect este ciudat în toată această poveste. Deși sunt 3 polițiști atacați, nu există o anchetă pentru ultraj, cel puțin asta au precizat unele surse ale reporterilor „BZI”. Pentru a afla dacă există un dosar întocmit în acest sens, reporterii „BZI” au încercat să ia legătura cu procurorul Martin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, însă acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției.

Pe de altă parte, reporterii „BZI” i-au contactat pe reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași care au precizat că într-adevăr au fost folosite grenade, însă nu au mai făcut alte comentarii. Trebuie precizat faptul că la Lungani se putea produce o tragedie. Polițiștii au avut noroc de echipamentul din dotare și a plecat de la intervenție fără răni vizibile. Dacă va fi deschis un dosar de ultraj sau nu, rămâne de văzut. Reporterii „BZI” vă vor ține la curent cu întreaga anchetă.

Comentarii
  • Ăștia-s polițiști??? Tras în plin și împușcați toți în cap. Astea-s autorități??? Adunați toți țiganii într-un loc și dat 🔥 ..să ardă toate cotețele cu turnulețe…unul sa nu mai rămână….asta este dreptatea…

  • autoritati??? astia is niste oameni plini de frustrari si neajunsuri care doar imbraca hainele MAI
    nu au comportament, antrenament si mentalitate . cineva caruia ii dai arma si catuse pentru a le folosi el cand crede ca e nevoie trebuie sa aiba putina scoala nu credeti? si antrenament lunar nu credeti ?daca nu saptamanal cate 2, 3. si ssa nu fie frustrat. nu credeti?!

  • acesti paraziti nu stiu de legi si ordine , singura lor frica este ,,glontul” ! asa vor face tot timpul ! Cum credeti ca-i stapineau pe vremuri boierii …. cum bataia si foamea …! Aceste scursuri si dejectii umane care nu au nici un fel de contributie la societatea nostra decit negativitati trebuie izolati si fortati prin legi dure la a se integra in societate. Observati ca toate programele si proiectele au dat gres , iar integrarea lor a esuat.

  • S-au pus cu 40 de politisti dar sa vedem care pe care daca vin 100 de mascati, dupa aia cele 2 clanuri se pot imprieteni unde le e locul, la parnaie

  • Ipj ascunde sub pres mizeria asta…. de asta politia are frica sa mai faca ceva deoarece uite, in loc sa li se apere dreptul sunt luati la misto

Adauga un comentariu