Culinar

Rețetă de pandișpan clasic. Formula perfectă pentru a obține o prăjitură de 6 cm

Publicat: 15 nov. 2022
Rețetă de pandișpan clasic. Formula perfectă pentru a obține o prăjitură de 6 cm
Este bine să știi că aluatul crește foarte puternic

Rețeta de pandișpan clasic a fost inventată în secolul al XVII-lea de un bucătar italian, dar pe teritoriul spaniol. Prin urmare, este atribuit bucătăriei italiene și spaniole. La fel ca majoritatea biscuiților, această versiune constă din ouă, făină și zahăr. Principalele diferențe sunt proporțiile.

Formula pentru pandișpan este din 2 părți, prima constă din ouă, făină și o parte din zahăr pudră.  Uneori, jumătate din făină este înlocuită cu amidon de porumb. Blatul este apoi mai sfărâmicios și pufos. Astfel, prăjitura este la fel ca un burete adevărat. Dacă respecți rețeta clasică vei obține o prăjitură înaltă, foarte ușoară și pufoasă. Cu o aromă strălucitoare de vanilie. De cele mai multe ori, aluatul crește foarte mult, de la 2 centimetri la 6 centimetri.

pandispan pe un suport decorat cu flori
Dacă forma nu este suficient de înaltă, puneți o bandă de hârtie de copt de-a lungul marginii

Rețetă de pandișpan clasic. Proporția necesară pentru o prăjitură pufoasă

Pentru a pregăti delicioasa prăjitură vei avea nevoie de 3 ouă, 75g de zahăr pudră, 75g de făină sau 40g făină și 35g mălai. De asemenea, adaugă o linguriță jumătate de vanilie.

Atunci când pregătești blatul pentru pandișpan mai întâi se pun albușurile și gălbenușurile în boluri diferite, se cântăresc, se scade greutatea recipientelor, se adaugă greutatea gălbenușurilor și a albușurilor. Greutatea ouălor trebuie să fie de 150 gr.

pandispan taiat in mai multe bucati langa un pahar cu lapte si flori
La fel ca majoritatea biscuiților, această versiune constă din ouă, făină și zahăr

Apoi calculați greutatea făinii și a zahărului pudră. Împărțiți greutatea ouălor la jumătate și veți obține greutatea produselor uscate. Înainte de a începe să gătiți, preîncălziți cuptorul la 180 °C. Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le în boluri separate. Se bat albușurile cu mixerul la viteză mare până se obține o spumă.

Continuând să bateți, presărați jumătate din zahărul pudră și sarea fină într-un jet subțire. Continuați să bateți până se întărește tot amestecul, apoi adăugați restul de zahăr pudră și vanilie în bolul cu gălbenușurile de ou.

Cerneți făina sau amidonul în gălbenușurile de ou. Gospodinele neexperimentate pot adăuga o linguriță de praf de copt împreună cu făina. Nu va afecta gustul sau textura, dar blatul va crește cu siguranță și nu va cădea în timpul coacerii.

Secretul foliei de aluminiu. Cum să ajuți aluatul să crească uniform

Amestecați gălbenușurile de ou cu făina cu ajutorul unui mixer. Se va obține un aluat destul de gros, cu o consistență la fel cum este zăpada. Se pune 1/3 din albușurile bătute în gălbenușuri. Se amestecă cu un mixer la viteză mică.

pandispan pe un suport langa flori
Rețeta de pandișpan clasic a fost inventată în secolul al XVII-lea

Aluatul va deveni mult mai gras. Adăugați albușurile rămase. Cu grijă, de jos în sus, amestecați aluatul cu o lingură sau cu o spatulă. Așezați un cerc de hârtie de copt pe fundul formei de o dimensiune de 18 cm.

Dacă forma nu este suficient de înaltă, puneți o bandă de hârtie de copt de-a lungul marginii, astfel încât să depășească marginea formei. Întindeți aluatul în formă și aplatizați ușor suprafața. Acoperiți forma cu un capac de folie.

Aluatul va crește mai mult sub folie, dar partea de sus nu se va rumeni prea mult. De asemenea, sub folie, aluatul va crește uniform, iar partea de sus a prăjiturii va fi plată. Fără folie, aluatul va crește într-o formă extrem de strâmbă. Este bine să știi că aluatul crește foarte puternic, folia nu trebuie să stea pe strâns pe margine, trebuie să existe un spațiu între marginea formei și folia de aluminiu, astfel încât aluatul să crească liber fără să se sprijine pe folie.

Puneți vasul cu blatul pregătit după rețeta de pandișpan clasic în cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute. Dacă forma este din aluminiu subțire, timpul de coacere poate fi mai scurt. Verificați dacă este gata înțepând aluatul direct prin folie cu un bețișor uscat. Scoateți forma din cuptor și extrageți imediat aluatul din formă. Scoateți aluatul cu mare grijă, având grijă să nu-l zdrobiți. Înfășurați tortul într-un prosop și lăsați-l să se răcească, cel puțin o oră.

pandispan pe un suport
Amestecați gălbenușurile de ou cu făina cu ajutorul unui mixerAdauga un comentariu