Titlurile zilei

S-a închis „Casa Wanda”, magazinul preferat al cântăreței Lady Gaga! Afacerea familiei Vlasov din Iași a fost îngropată. Necazurile s-au ținut lanț pentru familia influentă

Publicat: 22 ian. 2021
Magazinul
Primul magazin "Casa Wanda" închis este cel de pe bulevardul Ștefan cel Mare, din Iași, urmând ca și cel de-al doilea magazin, dintr-un complex comercial, să se închidă, după ce vor fi vândute toate produsele reduse acum la 50 la sută, potrivit mesajului de pe pagina de facebook "Casa Wanda" Iași

„Casa Wanda”, cea mai cunoscută și de succes afacere din domeniu, din Iași, a intrat în faliment. După ce în anul 2019 Mihail Vlasov, capul familiei, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, iar soția Viviana-Florina Vlasov a murit de COVID-19, firma deținută de aceasta a trecut prin mari greutăți financiare care au condus în cele din urmă la faliment

„Casa Wanda”, afacerea familiei Vlasov și cea mai cunoscută din Iași, a ajuns deja o amintire. Rând pe rând, magazinele și croitoria unde erau confecționate rochii de lux, purtate de vedete și persoane importante din Iași, dar și din străinătate, au fost închise. Lipsa clienților, imaginea familiei grav afectată de arestarea lui Mihail Vlasov, capul familiei, au condus la falimentul afacerii care a rezistat timp de 3 decenii. Primul magazin care s-a închis a fost cel de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Magazinul deschis în anul 1994, de unde numai lumea bună din Iași achiziționa haine de lux, s-a închis de câteva zile. În locația unde pășeau numai clienții cu bani nu a mai rămas nimic.

„Au venit niște persoane și au strâns totul, rapid, în câteva zile”, susține unul dintre angajații care lucrează la un magazin de pe aceeași stradă.

La fel s-a întâmplat și în locația de pe strada Păcurări, nr. 88, unde era atelierul de croitorie. Spațiul este gol de câteva zile, la sonerie nu răspunde nimeni, iar din atelierul unde lucrau confecționerele au mai rămas câteva mese și un metru, într-un colț al camerei, singura amintire a locului unde erau croite rochii de mii de euro. Cei care dețin afaceri în zonă nu au observat când a rămas spațiul gol.

„Nu mai e nimeni acolo? Parcă era un atelier de croitorie. Așa repede s-au mișcat că nu am văzut când s-a golit”, susține unul dintre ieșenii care deține un magazin chiar lângă atelierul de croitorie.

Lady Gaga a purtat la două evenimente rochiile create de Ingrid Vlasov. Creațiile româncei au fost îmbrăcate și de Christina Aguilera și Rihanna

Al doilea magazin, deschis într-un complex comercial din Iași, unde zilnic intrau sute de clienți, se va închide în scurt timp. Angajații au postat un mesaj, pe pagina de facebook, prin care anunță închiderea și acestui magazin. „Promoție! 50 la sută toată marfa! Sfârșit de Casa Wanda”. La mesajul postat pe rețeaua de socializare au apărut deja mesaje din partea clienților care spun că le pare rău că magazinul se va închide, dar și faptul că nu mai există „Casa Wanda”. SC Casa Wanda 02 SRL era deținută în proporție de 90 la sută de soția lui Mihail Vlasov, Viviana-Florina Vlasov.

Potrivit datelor financiare publicate de ANAF, afacerea a avut aproape în fiecare an, începând cu anul 2005, o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei și un număr mediu de angajați, de 20 de persoane. În anul 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 778.954 lei, profit net de 125.519 de lei și datorii de 110.912 de lei. În perioada 2005-2019, cele mai multe datorii au fost acumulate în anul 2005, fiind înregistrate debite în valoare de 590.528 lei. Rochiile vândute în cele două magazine din Iași au fost create chiar de Ingrid Vlasov, una dintre fiicele lui Mihail și Viviana Vlasov. Aceasta a fost una dintre primele creatoare de modă din România care a avut magazin.

Însă, din cauza datoriilor, s-a ajuns la executări silite. Rochiile create de Ingrid Vlasov au impresionat vedete internaționale ca Lady Gaga, Christina Aguilera sau Rihanna. Lady Gaga a purtat la două evenimente creațiile româncei. Sora geamănă a Vivianei, Vanda Vlasov, a ales o altă carieră, fiind jurist, notar și fost vicepreședinte la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerț, Industrie și Navigație a României.

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare

Mihail Vlasov a fost băgat după gratii în noaptea de 3 spre 4 noiembrie 2020 dupa ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. La această pedeapsă este inclusă și condamnarea dintr-un alt dosar în care mai avea de executat o partea a pedepsei, fiind eliberat condiționat în urmă cu 3 ani. În anul 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Vlasov în stare de libertate, după ce primise inițial o pedeapsă de 5 ani și 8 luni de închisoare.

Conform dosarului instrumentat de DNA, între anii 2008 și 2004, Mihail Vlasov ar fi delapidat Camera de Comerț și Industrie a României și Romexpo SA cu o sumă de aproape 12 milioane de euro. Ingrid Vlasov, fiica fostului președinte al CCIR, a fost acuzată de complicitate la delapidare alături de Suciu Mariana Rodica, fost director general la Romexpo SA, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului față de Ingrid Vlasov pe motiv că faptele au fost prescrise.

Bunurile familiei vor fi scoase la licitație pentru a acoperi pagubele produse de Mihail Vlasov

La scurt timp după ce a fost încarcerat Mihail Vlasov, vila sa a fost golită în câteva zile de muncitori. Poreclit și „Împăratul” datorită extravaganței de care dădea dovadă, atât la locul de muncă, cât și în viața de noapte pe care o petrecea de regulă în casinouri sau la partide private de poker cu amicii, Mihail Vlasov este obligat să plătească acum 53.823.942 lei daune materiale către Camera de Comerț și Industrie a României, din care 48.301.870 lei singur, iar restul în solidar cu ceilalți inculpați. Mihail Vlasov trebuie să plătească și 6.086.741 lei, daune materiale către Romexpo SA. Vlasov este de profesie avocat și a fost inclusiv deputat în Parlamentul României.

Pentru valorificarea clădirii din strada Sărărie, vor fi organizate o serie de licitații la date care urmează să fie anunțate de ANAF și executorii judecătorești, iar dacă nu se va reuși vânzarea imobilului la valoarea de piață, prețul de pornire a licitației va fi scăzut procentual o dată la 3 luni, însă valoarea minimă cu care acesta va putea fi vândut este de cel puțin 50 la sută din valoarea estimată inițial de un expert acreditat.

Comentarii
 • Un hot corupt ramane fara afaceri. Cam asta e stirea. Nu pot decat sa ma bucur ca va face si puscarie. Nu inteleg de ce la fi-sa s au prescris faptele, doar era acuzata de complicitate? Cum se poate prescrie complicitatea la o fapta care nu s-a prescris????

 • Legile se votează „sus”

  Veşnic o să se menţină
  Şi la legi aceeaşi boală:
  Le fac cei cu „burta plină”,
  Pentru cei cu „burta goală”.

 • Casa Wanda, Costumul elegant si mai erau afaceri misto care au prins la inceput. Dar daca nu te tii de ele, te duci pe carici. Iar pe familia Vlasov nu cred ca are rost sa-i plangem. Tatal fetelor spune multe. Basarabianul (este basarabean la origini, nu roman) si-a trait viata la maxim, chiar daca a pompat bani in fetele sale la greu, in special in Ingrid. In viata este fix cum iti asterni. Asa ca eu nu-i compatimesc deloc.

Adauga un comentariu