Un tânăr din Iași care s-a întors în țară pentru a deschide o afacere în domeniul agricol a rămas dezamăgit. A depus un proiect la AFIR pentru înființarea unei fabrici de peleți, dar nu a primit banii promiși. A mai depus unul și a obținut 15.000 de euro, însă a cheltuit aproape aceeași sumă pe proiect, firmă de consultanță, drumuri la Iași și birocrație. Alți opt ieșeni sunt în situația lui, fiind eligibili, dar fără finanțare
Ionuț Bogdan Pintilie, un ieșean în vârstă de 41 de ani, s-a întors în comuna natală, Cristești, după 10 ani munciți în străinătate. A vrut să investească fonduri europene într-o fabrică cu peleți, de aceea a depus proiectul la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). A cheltuit 7.000 de euro pentru că proiectul a fost făcut de o firmă de consultanță. După mai bine de jumătate de an de la depunere a fost anunțat că nu mai sunt bani și pentru afacerea lui.
„Nu am înțeles chestia asta. Pentru ce să se mai depun proiect, dacă nu iau fondurile europene? Ca să cheltui bani cu firma de consultanță? Fabrica de peleți voiam să o fac cu banii europeni, după un model din Germania. Am văzut în afară, pentru prima dată, modelul de afacere. Era o idee bună, dar e aiurea pentru că proiectul este eligibil fără finanțare.
Adică nu iau banii. Nu am vrut să lăsăm banii câștigați în străinătate, la străini, ci să îi aducem la noi, în țară. Vreo 10 ani am muncit în străinătate, în construcții, agricultură, numai banul să iasă. Am venit în țară ca să fac ceva, dar nu ne ajută nimeni. Sunt dezamăgit! S-a cheltuit o sumă și am muncit pe brânci pentru proiect, dar am pierdut atâția bani. Adică 7.000 de euro.
Numai câte drumuri am făcut la Iași. Atâta birocrație și degeaba. Am 100 de kilometri de la Cristești la Iași. Mergeam foarte des să duc câte un document pentru că se cereau o grămadă de explicații”, povestește Ionuț Bogdan Pintilie, fermier din Iași.
Un tânăr din Iași a cheltuit mii de euro pentru proiect, dar nu a luat banii europeni
Tânărul fermier povestește că cei care au avut proiecte eligibile, la fel ca și el, dar au luat banii, au exagerat doar pentru a obține punctaje mai mari, astfel că au avut mai multe șanse să ia fondurile europene.
„E cu două tăișuri tot ce e legat de proiecte. Cei care au trecut în planul de afaceri că vor avea vânzări de 30-40 la sută din valoarea proiectului au pus ceva real. Alții au trecut 200-300 la sută din cei 70.000 de euro. Au exagerat ca să ia banii. Trebuie să dai însutit înapoi, prin impozite și taxe la stat, dacă pui un astfel de procent. De unde vinzi atâția peleți în cei trei ani de implementare a proiectului? Eu am casă unde locuiesc, am locația, totul e ok, fără probleme, dar proiectul a fost eligibil fără finanțare.
Depus din 2020 în octombrie, în decembrie am mai depus niște lămuriri, iar în iunie 2022 am primit răspunsul. Dacă nu-mi convine, să merg la Bruxelles. Asta mi-au transmis. Am așteptat ca fraierul atâta timp ca să primesc răspunsul. Ce să mai zic?! Nu este normal așa! Vine omul, investește atâția bani și totul degeaba. Îmi făceam propria afacere cu banii cheltuiți pentru proiect”, explică tânărul fermier din Iași.
Bogdan Pintilie: „Aștept o hârtie de trei săptămâni”
Fermierul a înființat, în cele din urmă, o fermă zootehnică, cu bani europeni, dar tot este nemulțumit pentru că a cheltuit aproape cât a primit, 15.000 de euro. Speră că va avea succes cu noua afacere.
„Am plătit banii către firma de consultanță pentru două proiecte. Unul pe 6.2 (n.r. – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale), unde nu am luat banii, iar unul pe 6.3 (n.r. –Dezvoltarea fermelor mici), pe partea zootehnică, unde am luat banii. Acum implementez proiectul. Am cumpărat vaci de lapte și fac produse. Am luat 15.000 de euro, dar nu-mi ajung nici pentru implementarea proiectului, la cât am investit și am umblat. M-am apucat de treabă din octombrie 2022, dar deja încep problemele.
Aștept o hârtie de trei săptămâni. O să vedem dacă o să funcționeze proiectul. Noi facem ceva natural, lapte, brânză, smântână, caș. Mi-am luat casă de marcat, am făcut totul corect. Am dus la Pașcani produse, la un service auto, la câțiva clienți, dar vreau să cresc piața de desfacere. Sunt la începutul afacerii…”, mai spune ieșeanul.
Tinerii fermieri din Iași au primit 7 milioane de euro, bani de la AFIR.
Bogdan Pintilie: „Cum ajută statul un tânăr fermier?”
Fermierul este dezamăgit de faptul că autoritățile ies în spațiul public și spun că ajută tinerii fermieri, dar situația nu este așa.
„Cum ajută statul un tânăr fermier? Am cheltuit aproape dublu cu ferma de vaci. Cu aproape 30.000 de euro îmi făceam singur afacerea. În străinătate te ajută statul, chiar dacă și acolo e birocrație. Te ajută cu pământ, cu utilaje, dar aici nu îți dă nimeni nimic. Am nevoie de un tractor, dar nimeni nu mă ajută să îl iau măcar în rate”, mai spune Ionuț Bogdan Pintilie, fermier din comuna Cristești.
Alți opt ieșeni au rămas fără banii europeni, deși aveau proiecte eligibile la finanțare.
Tânărul din Iași se gândește să se întoarcă în străinătate, dacă afacerea nu va avea succes.
Sunteti sclavi la straini si acolo va distrugeti sanatatea. Veniti aici la tratamente, haleala, ieftineala, cu niste aere de parca ati fi cineva. Pai, cat timp nu contribui la buget, ramai un nimeni.
Dupa aia vii la pomana, sa te ajute statul. Sa ti se dea. Sa ti se faca. Mergi, domnu director, inapoi la carat saci si la cules capsuni. Afacerile sunt pentru cei care se pricep si au capital. Ca de aia esti in capitalism.
Păi în romănica capitaliști îs toți securiști turnători–și dacă vii să faci ceva în romănica te eșuiază din prima–-nu degeaba io-anus a eșuato la comandă––
Pai statul ia !, nu da !
Statul este o vaca pe care toti vor sa o mulga, dar nimeni nu vrea sa o hraneasca.
Care vaca ? e un vampir !, casca ochii
Eu inteleg mai degraba ca mai mult si-a luat teapa cu firma de consultanta.