Local

Șansă unică pentru 60 de persoane. Acestea urmează cursurile de vatman CTP pentru a conduce tramvaiele din Iași

Publicat: 18 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Șansă unică pentru 60 de persoane. Acestea urmează cursurile de vatman CTP pentru a conduce tramvaiele din Iași
Prima serie de candidați, 15 la număr, a început școlarizarea în luna februarie, iar în prezent urmează instruirea practică la stradă, după ce au încheiat cele 122 de ore de cursuri teoretice

În urma unui anunț de școlarizare a vatmanilor s-au înscris 60 de candidați. Astfel, o șansă unică pentru 60 de persoane din Iași care au încheiat un contract de școlarizare cu Compania de Transport Public (CTP) Iași și au acces gratuit la orele de instruire teoretică și practică, inclusiv la examinare, cu condiția de a fi de acord să lucreze în cadrul CTP pentru o perioadă de cel puțin 5 ani. Directorul CTP, Cristian Stoica, declară că prima serie de candidați urmează instruirea practică la stradă, pentru a învăța să conducă tramvaiele din Iași

Din cauza lipsei de personal, CTP a început un proces de școlarizare pentru cei care doresc să conducă tramvaiele din Iași. Cursurile de vatman au fost oferite gratuit, prin intermediul unui angajament scris între CTP și cursant, prin care, la finalizarea școlarizării, cursantul este obligat să se angajeze la compania de stat. Condițiile pentru cei care s-au înscris la cursurile CTP au fost vârsta minimă de 24 ani, să aibă minim 10 clase, curs de calificare/școală profesională și să fie apți din punct de vedere medical și psihologic.

Șansă unică pentru 60 de persoane

vatman
Școlarizarea are loc la bordul tramvaielor din seriile anterioare celor moderne, pentru că sunt adaptate condițiilor tehnice de instruire practică

La începutul lunii februarie s-au înscris 60 de persoane pentru cursurile de vatman. Necesarul CTP pentru a ocupa pozițiile vacante de vatman este de 30 de persoane.

„Anul acesta s-au înscris pentru cursurile de școlarizare de vatmani peste 60 de persoane, iar necesarul este de 30 de vatmani”, declară directorul CTP Iași, Cristian Stoica.

Directorul CTP, Cristian Stoica, susține că prima serie de cursanți a terminat cursurile teoretice și urmează instruirea practică pe tramvaiele din Iași.

„Prima serie de candidați, 15 la număr, a început școlarizarea în luna februarie, iar în prezent urmează instruirea practică la stradă, după ce a încheiat cele 122 de ore de cursuri teoretice. Pregătirea practică durează 60 de ore pentru fiecare candidat și se desfășoară pe traseele de tramvai din municipiul Iași”, declară directorul CTP Iași, Cristian Stoica.

Cristian Stoica mai precizează că instruirea practică are loc pe tramvaiele mai vechi, deoarece acestea sunt adaptate condițiilor tehnice pentru a fi instruiți cursanții.

„Școlarizarea are loc la bordul tramvaielor din seriile anterioare celor moderne, pentru că sunt adaptate condițiilor tehnice de instruire practică”, mai declară directorul CTP.

Ce venituri are un vatman angajat la CTP

Tramvai
După finalizarea cursurilor, 30 de persoane au posibilitatea de a conduce printre cele mai moderne tramvaie din țară

Directorul CTP, Cristian Stoica, a mai declarat că venitul unui vatman debutant este săltat de diferite sporuri și beneficii salariale care pot dubla veniturile nete ale unui angajat din cadrul companiei de stat.

„În prezent, salariul de bază brut pentru un vatman debutant este de aproximativ 3.500 de lei, la care sunt adăugate sporuri și beneficii salariale, precum bonuri de masă, bonuri de vacanță, zile de concediu suplimentare, sume de bani pentru evenimente speciale în familie etc.”, mai zice Cristian Stoica.

Sporurile de care beneficiază un angajat din cadrul CTP sunt cele de vechime și de stabilitate. Acesta spune că o persoană fără vechime în cadrul CTP, cu sporurile aferente, poate ajunge la un venit de peste 3.500 de lei.

„În general, venitul net al unui vatman debutant ajunge la peste 3.500 de lei”, subliniază directorul CTP.

Astfel, șansă unică pentru 60 de persoane care urmează, în prezent, cursurile din cadrul companiei de stat pentru a fi încadrate în câmpul muncii și pentru a avea posibilitatea de a conduce printre cele mai moderne tramvaie din țară.

Comentarii
  • Cand vor vedea ca se trezesc la 3 dimineata pentru 2500-3000, vor pleca impuscati…. si nu doar atat. Spaga pentru sambata si duminica ca altfel stai acasa, tramvaie defecte…. cand vor dori sa plece vòr fi nevoiti sa achite scoala care costa cat un tramvai…
    Bravo, ati ales bine!

Adauga un comentariu