Eveniment-Social

Scandal în sistemul de învățământ la Iași. Profesorii care dau meditații, obligați să plătească impozit

Publicat: 03 mai 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Scandal în sistemul de învățământ la Iași. Profesorii care dau meditații obligați să plătească impozit
Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Acest fapt a provocat controverse și nemuțumiri în răndul profesorilor și sindicaliștilor

În aceste zile, un scandal monstru în sistemul de învățământ a izbucnit la Iași! Un grup de profesori, obligați să plătească o taxă specială. Totul a plecat de la faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunță că persoanele fizice care realizează venituri din meditații (cadre didactice) au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Acest fapt a provocat controverse și nemuțumiri în rândul profesorilor și sindicaliștilor

Un scandal monstru în sistemul de învățământ, la Iași! Sute de profesori, obligați să plătească o taxă specială. Concret, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Acest fapt a provocat controverse și nemuțumiri în rândul profesorilor și sindicaliștilor.

A fost deja publicat de ANAF Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice. Documentul de 14 pagini explică pas cu pas ce trebuie să facă profesorii în cazul în care primesc bani de la copii pentru aceste meditații. Situația este una complicată, având în vedere că sunt elemente care arată că unii angajați din sistem practică arbitrar aceste meditații. Pe fondul pandemiei și a orelor lipsă, părinții sunt nevoiți să apeleze la această soluție.

Scandal monstru în sistemul de învățământ, la Iași! Taxă specială pentru sute de profesori

Printre obligațiile amintite de FISC sunt cele de a declara veniturile, de a depune formularele prevăzute de lege în termenul stabilit și de a deține casă de marcat. Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică până la data de 25 mai, se arată în document.

„Am urmărit recent – fără nicio plăcere – o dezbatere care a avut ca temă centrală meditațiile din învățământ. Antreprenori, foști miniștri sau reporteri și-au dat cu părerea despre fiscalizare sau reglementări. Nu voi insista deloc pe accentele anti-sindicale care au fost prezente în această emisiune. Unii participanți ne sunt foarte cunoscuți, iar ideile fixe ale acestora nu ne mai impresionează! Aș dori însă să fac câteva observații despre acest subiect al meditațiilor și al unor idei elucubrate în spațiul public. Astfel, s-a făcut referire la faptul că din impozitare s-ar putea obține încasări suplimentare la buget de aproximativ 300 mil. lei/an ( cam 60 mil. de euro). Cu acești bani, în viziunea celui care a promovat această idee, s-ar putea majora salariile celor din educație cu 1500 lei/an”, consideră prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.

Se promovează inconștient tema că în prezent meditațiile nu sunt impozitate sau că profesorii nu plătesc taxe pe această muncă suplimentară

Mai departe, liderul USLIP arată și că:

„De aici până la a motiva că nu avem bani pentru a mări veniturile mizerabile din învățământ nu mai este decât un pas. În aceeași ordine de idei se promovează inconștient tema că în prezent meditațiile nu sunt impozitate sau că profesorii nu plătesc taxe pe această muncă suplimentară. Am cunoștință de cadre didactice ce își declară la fisc veniturile suplimentare obținute din meditații!! Niciunul dintre participanții la emisiune nu a spus acest lucru! Ar mai fi câteva aspecte de adaugat. În România, fenomenul de care vorbim s-a dezvoltat din cauza/datorită a două aspecte: salariilor foarte mici din învățământ (mă refer la ultimii 70 de ani, meditațiile erau prezente și în perioada comunistă) și dorinței (justificate) a unor elevi/ părinți de a beneficia de o pregătire suplimentară sau nuanțată pe anumite discipline”, a reliefat prof. Laviniu Lăcustă.

Ministerul de Finanțe a oferit un termen limită-ultimatum (25 mai)

În concluzie, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar condideră că:

„Ministerul de Finanțe care a oferit un termen limită-ultimatum (25 mai) pentru declarațiile de impunere ar fi trebuit să aibă în vedere și o anumită prioritizare a taxelor și impozitelor din zonele nefiscalizate. Există zone în economie în care nu se face nimic pentru a reduce evaziunea! Și vorbim de miliarde de euro venituri neîncasate la buget și nu de o sumă derizorie ( prin raportare la bugetul total) de aproximativ 60 milioane de euro cu care am putea «majora» salariile. Dacă Statul Român prin structurile sale de control ar aduce la lumină acești bani am avea resurse să dublăm salariile din învățământ, să construim școli, spitale și să facem autostrăzi”.

Toate acestea au dus la un scandal monstru în sistemul de învățământ, la Iași.

Comentarii
  • Domnule Laviniu Lacusta, doar in baza celor predate la scoala, fara meditatii, niciun copil nu are vreo sansa la examenele de clasa a V a sau a VIII a, sa acceada la unul dintre cele 5-6 licee mai de soi din oras! Nu va faceti ca nu stiti! Iar cadrele didactice care dau meditatii, in proportie de 100%, incaseaza banii (mii de euro lunar) fara sa plateasca nicio contributie la bugetul de stat! Nu este normal asa ceva! Sa declare banii si sa plateasca impozit!

  • Si it-istii ar trebui. Credeti ca pleaca, vezi doamne, din tara? Si ce, acolo nu platesc impozit? Sau au salarii mari acolo si noi tre sa ii incurajam sa stea? Lasa, ca nu pleaca toti, nu au unde. sa nu credeti ca nu sunt it-sti peste tot, si ca abia ii asteapta pe ai nostri.

  • Daca in Ro ar fi o tara si nu o colonie, scoala ar fi scoala, profesorii ar avea salarii cat de cat decente, si meditatiile nu prea ar mai avea piata. Insa nu este asa. Acuma statul iti da gratuit cinci zile de scoala de rahat, cu multa materie de umplutura si prea putine ore la materiile importante. N-ai incotro si ziua a sasea de scoala (adica pregatirea suplimentara) devine o necesitate. Care sunt variantele pentru pregatirea suplimentara? Ori o face copilul singur (daca ai norocul sa fie autodidact!, poate unul dintr-o mie), sau o faci tu cu copilul (daca te pricepi), sau platesti meditatii (daca iti permiti), sau il lasi in voia sortii (aranjatul marfii in raft la supermarket este tot un job).

  • DACA NU AR FI MEDITATIILE TOTUL AR FI UN HAOS.NU VOR SA INVETE NIMIC LA SCOALA PTR CA AU ALTE LUCRURI DE FACUT SI PREFERA SA IL DADACEASCA CINEVA CA APOI SA POATA SA SE DEA MARE CA EL A INTRAT LA FACULTATE.O PREGATIRE LA O DISCIPLINA E CAT SALARIU 1000 EURO PE LUNA SI AI ASIGURAT UN AN DE MEDITATII.DECI CU TREI SLARII PE O LUNA ITI REZOLVI VIITORUL .GOLANESTI 3 ANI SI APOI SE REZOLVA DACA ESTI BAIAT DESTEPT .BUNA AFACERE PTR LEPRELE CARE STIU SA STEA NUMAI LA MOL SI CAFENELE. SA AVETI ZI BUNA!

Adauga un comentariu