Coronavirus

Simptom rar al COVID-19: conjunctivita. Monica Pop, medic oftalmolog, spune ce trebuie să faci în acest caz

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptom rar al COVID-19 conjunctivita. Monica Pop medic oftalmolog spune ce trebuie să faci în acest caz
Simptom rar al COVID-19: conjunctivita. Monica Pop, medic oftalmolog, spune ce trebuie să faci în acest caz

Monica Pop, medic primar oftalmolog, a vorbit despre un simptom rar, care trădează infecția cu noul coronavirus: conjunctivita. Astfel, pacienții cu conjuctivită și keratoconjunctivită sunt tratați ca potențiale cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

”După cercetări făcute la începutul pandemiei, aproximativ 4% din pacienții cu COVID debutează cu conjuctivită. Astfel încât, când apare o conjunctivită, nu poți ști dacă nu e boala aceasta. Și e normal să fie așa și sunt mult mai mulți decât 4%, pentru că atâta timp cât se găsește virusul în nazo-faringe, prin canalul lacrimo-nazal, virusul trece. Părerea mea este că toți pacienții care au COVID au virusul și în secreția conjuctivală, astfel încât să și producă efecte. Așa că nu e obligatoriu să aibă conjuctivită, dar virusul se găsește și în secreția lacrimală și pentru asta am insistat cu igiena foarte serioasă și a ochelarilor și a mâinilor și a ochilor, astfel încât să nu se transmită pe această cale”, a declarat Monica Pop.

Ministrul Nelu Tătaru explică ce trebuie să faci când ai simptome COVID-19

Ministrul Nelu Tătaru explică ce trebuie să faci în momentul în care prezinți o simptomatologie similară cu cea specifică bolii infecțioase COVID-19, pentru a vedea dacă ești pozitiv sau nu și pentru a acționa în consecință.

„În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. Deciziile se iau împreună.

Ministrul Sănătății susține că împreună cu medicul de familie se ia decizia dacă se merge la o testare sau se face un tratament acasă.

„Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”, a precizat Nelu Tătaru.

Evaluări complete până în 48 de ore

Ministrul Sănătății explică în continuare pașii pe care trebuie să îi urmeze persoana care prezintă o simptomatologie similară cu cea specifică bolii infecțioase COVID-19.

„După ce am făcut acel test, așteptăm acasă, în izolare, rezultatul. Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. Suntem deja confirmat pozitiv, solicităm 112, mergem la Boli Infecțioase, la un spital dedicat COVID. Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore.

Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a explicat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu