Titlurile zilei

Situație inexplicabilă! Medicul radiolog care analizează plămânii bolnavilor infectați cu COVID-19 răstoarnă tot ceea ce s-a știut până acum! Imagini identice, dar diagnosticul diferit

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație inexplicabilă Medicul radiolog care analizează plămânii bolnavilor infectați cu COVID-19 răstoarnă tot ceea ce s-a știut până acum Imagini identice dar diagnosticul diferit
Medicul radiolog care analizează plămânii bolnavilor infectați cu COVID-19 răstoarnă tot ceea ce s-a știut până acum

Medicul radiolog care face zilnic zeci de examinări CT la pacienții suspecți și confirmați cu COVID-19 nu-și poate explica leziunile pulmonare pe care le-a găsit la mulți pacienți asimptomatici. Mulți bolnavi care au ajuns la spital pentru alte afecțiuni și care au avut testul PCR negativ au aflat că plămânii lor arată ca și când ar fi fost afectați de coronavirus

Medicul radiolog de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a constatat o situație inexplicabilă după examinarea plămânilor ieșenilor care ajung în UPU. La mulți dintre pacienții care au ajuns la spital pentru alte afecțiuni, imaginile Computer Tomograf au evidențiat că plămânii au aceleași leziuni ca la bolnavii infectați de coronavirus, deși ei nu au avut simptome. Problema, așa cum spune medicul radiolog, este că nu există nicio diferență între felul în care arată plămânii unui pacient cu pneumonie virală și ai unui pacient cu COVID-19. Nu se știe dacă au avut coronavirus sau pneumonie. Cert este că plămânul era afectat, iar leziunile se retrag în timp sau niciodată!

Dr. Corina Lupașcu: „Am avut pacienți care s-au prezentat la spital pentru internare, iar testul CT arăta că aveau leziuni pulmonare specifice pneumoniei virale COVID-19. Erau asimptomatici, iar testul PCR ieșise negativ”

Dr. Corina Lupașu, medic radiolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, spune că s-a confruntat cu situații greu de imaginat. Pacienți care nu au avut simptome de COVID-19 și au stat acasă au ajuns la spital pentru alte afecțiuni și au aflat în urma examinării CT că plămânii lor arată că ar fi fost afectați de coronavirus. Deși testul PCR era negativ, plămânii aveau leziuni specifice infectării cu COVID-19.

„Imaginile plămânilor unui pacient infectat cu COVID-19 arată ca niște opacități, ca un geam mat. Arată ca niște opacități șterse, bilaterale periferice. Am avut pacienți care s-au prezentat la spital pentru internare, iar testul CT arăta că aceștia aveau leziuni pulmonare specifice pneumoniei virale COVID-19. Erau asimptomatici, iar testul PCR ieșise negativ. Acești pacienți au fost urmăriți și în continuare și, ulterior, au avut câte două teste, cu rezultat negativ. Asta poate să însemne că au avut o pneumonie virală, ori că avuseseră anterior infecția cu COVID și nu au știut, iar noi vedeam imaginile rezidiuale”, spune dr. Corina Lupașcu, medic radiolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

„Nu există nicio diferență imagistică între o pneumonie interstițială și pneumonie COVID-19”, spune medicul radiolog Corina Lupașcu

Medicul radiolog spune că este greu de depistat dacă pacientul care are plămânul vizibil afectat a avut coronavirus sau o pneumonie virală. Radiografiile sunt identice pentru cele două afecțiuni.

„Este posibil ca pacientul să fi avut COVID-19 și noi să vedem imaginile reziduale. Este foarte posibil, totodată, ca noi să vedem leziunile pulmonare în prima zi, iar testul să se pozitiveze în a cincea, a șasea zi. Practic, pacie ntul trebuie urmărit câteva zile. Tragem un semnal de alarmă, dar nu putem confirma că are sau a avut coronavirus. Confirmarea se face doar în urma testului PCR. Fiind o pneumonie de tip interstițial, aspectul leziunilor prezente poate rămâne câteva săptămâni.

Am avut, totodată, pacienți care au avut COVID-19 în urmă cu câteva săptămâni, au venit și au refăcut examenul CT de control, fiind cu altă patologie, și mai aveau imagini pulmonare persistente. Nu există nicio diferență imagistică între o pneumonie interstițială și pneumonie COVID-19. Se diferențiază doar de pneumonia bacteriană. Sunt pacienți care sunt asimptomatici pentru COVID-19 și cu testul PCR pozitiv și aceștia pot să aibă imagini de afectare pulmonară la imagini CT”, mai spune dr. Corina Lupașcu.

Leziunile pulmonare ale pacientului cu coronavirus pot persista multă vreme, chiar și după ce acesta a fost vindecat de infecție

Specialiștii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că leziunile pulmonare ale pacientului cu COVID-19 pot persista câteva săptămâni bune, chiar dacă, din punct de vedere al infecției, este complet vindecat. Nu există studii care să ateste faptul că aceste leziuni sunt sau nu vindecabile.

„Cert este că imaginea cedează lent. Pot apărea imagini de fibroză, care pot persista câteva săptămâni după pneumonia COVID-19, chiar dacă pacientul, din punct de vedere al infecției, este vindecat. El rămâne cu un grad de afectare pulmonară, dar nu are boala pulmonară activă, ci rămâne cu niște cicatrici. Nu avem studii pe populație foarte mare dacă se recuperează sau nu cicatricile, dar probabil că se recuperează treptat, pentru că ele scad ca dimensiune și intensitate în timp”, adaugă medicul radiolog Corina Lupașcu.

Dr. Corina Lupașcu: ” Nu avem un aspect imagistic sută la sută specific doar pentru COVID-19″

Examenul CT este irelevant în diagnosticarea pacientului suspect de coronavirus în absența testului PCR. Radiografia pulmonară, identică cu cea a unui pacient cu pneumonie, poate avea mai multe interpretări medicale. Așa cum spun medicii radiologi, prin examenul CT se poate depista doar existența sau dimensiunea leziunilor pulmonare.

„Există mai multe categorii de imagini radiologice și o categorie este cea a imaginilor radiologice tipice sau înalt sugestive pentru pneumonie COVID. Infecția are mai multe manifestări, dar cea mai temută și cea mai importantă este partea de pneumonie, care este o pneumonie interstițială. Nu avem un aspect sută la sută specific doar pentru COVID-19. Avem însă aspecte specifice pentru pneumonia de tip interstițial. În contextul epidemiologic, dacă avem și simptomatologia clinică și avem aspectele imagistice specifice, putem susține diagnosticul de COVID-19. Altfel, noi facem bilanțul leziunilor, corelat cu restul analizelor și, în primul rând, cu testul PCR”, mai spune dr. Corina Lupașcu.

Toți pacienții care se internează la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași fac examenul CT și testul PCR

Examinarea CT și testul PCR se fac obligatoriu la internarea fiecărui pacient la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. La această unitate medicală sunt două aparate Computer Tomograf disponibile, unul pentru suspecții de COVID-19 și celălalt pentru pacienții non-COVID. Pentru a vedea dacă pacienții care se internează au sau nu COVID-19, medicii se ghidează după o schemă de diagnosticare prestabilită.

„Noi avem 4 grade de aspecte imagistice: aspecte specifice pentru o pneumonie interstițială, aspectele care pot fi sugestive pentru pneumonie interstițială, dar nu tipice, aspectele care sunt puțin specifice și aspectele care nu sunt specifice pentru pneumonie virală. Deci avem 4 grade de încadrare ale acestor leziuni. CT-ul se face obligatoriu la pacienții care se internează în secțiile de chirurgie și care vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Până la această epidemie, toți pacienții făceau radiografie toracică pentru anestezie. Acum s-a înlocuit radiografia cu examenul CT, pentru că aduce informații mai precise. În restul cazurilor, nu facem CT decât în situația în care pacientul are simptome și indicație clinică”, adaugă dr. Corina Lupașcu.

În 24 de ore, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se fac aproximativ 70 de examinări CT pentru pacienții suspecți de COVID-19

În numai 24 de ore, medicii radiologi de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași fac aproximativ 70 de examinări Computer Tomograf. Pe perioada stării de urgență, așa cum povestesc medicii, situația era mult mai relaxantă și asta pentru că populația nu se expunea atât de mult la riscurile care îi determină să ajungă la spital.

„În 24 de ore facem aproximativ 70 de CT-uri. Pe perioada stării de urgență aveam la jumătate. Acestea sunt pentru pacienții care s-au internat cu alte patologii și trebuie urmăriți și pentru pacienții suspecți. Cel mai ușor ne-a fost pe perioada stării de urgență, pentru că s-au internat doar urgențele, am avut mai puțini pacienți. Atunci au lipsit urgențele majore de tip politraume, lumea stătea cuminte acasă. Politrauma înseamnă un pacient care nu vorbește, intră în sala de operație înainte ca medicul să aibă orice informație despre el. Este mult mai greu de gestionat o astfel de situație. Acum sunt mai multe internări. În martie, la 2-3 zile se schimba totul, circuitele, recomandările. Asta a fost foarte dificil și foarte bulversant. Recomandările le-am primit de la finele lunii martie și au rămas până acum. Nu s-au mai schimbat indicațiile, iar situația este mai stabilă acum”, încheie medicul radiolog Corina Lupașcu.

Adauga un comentariu