Culinar

Smochinată de casă și alte idei de gustări cu smochine

Publicat: 19 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Smochinată de casă și alte idei de gustări cu smochine
Smochinele sunt minunate integrate în diverse rețete

Smochinele sunt fructe în formă conică, caracterizate de un miros plăcut și un gust dulce. Ele pot varia în culoare, incluzând nuanțe precum negru, roșu, galben, mov, verde și maro, în funcție de soi. Smochinele proaspete pot fi consumate coapte și crude. Cele uscate pot fi savurate așa cum sunt sau pot fi folosite în preparate precum compoturi de fructe uscate. Smochinele sunt minunate integrate în diverse rețete, inclusiv plăcinte, smochinată, budinci, prăjituri, produse de panificație, gemuri și jeleuri. Printre preparatele delicioase pe bază de smochine se numără tarta de smochine, dulceața de smochine, iaurtul cu smochine, smochinele la cuptor, rulada de smochine și merele coapte umplute cu smochine.

În Egiptul antic, frunzele, fructele și sucul lăptos al smochinelor se aflau pe lista plantelor medicinale. Cleopatra le adora. Se spune că aceasta își îngrijea pielea cu un fel de dulceață de smochine pentru a-și întreține tinerețea și frumusețea. Potrivit surselor istorice, Platon spunea că smochina este “prietena filozofilor” deoarece sporește inteligența. Există și o legendă conform căreia sportivii primeau o smochină la Jocurile Olimpice ca și cum ar fi fost o medalie. Romulus și Remus au fost gășiți de o lupoaică chiar sub un smochin, unde au fost hrăniți pentru prima dată. În toate culturile, copacul și fructul acestui pom sunt simboluri ale bogăției, fertilității și dulceții.

Rețetă de smochinată de casă

Pentru a prepara cea mai bună smochinată de casă aveți nevoie de 2 1/2 cești (aproximativ 450 de grame) de smochine proaspete sau uscate și tocate, 2 cești de vodcă (cu conținut crescut de alcool)
Opțional, puteți adăuga 1 ceașcă de apă și 1/4 până la 1/2 ceașcă de zahăr. Din aceste cantități veți obține 3 litri de smochinată.

Dacă utilizați smochine uscate, trebuie să le rehidratati. Puneți aproximativ o ceașcă de apă într-o cratiță. Dați în clocot apa și adăugați smochinele uscate. Opriți focul, adăugați smochinele și puneți capacul pentru a lăsa fructele să se umfle în apă fierbinte timp de aproximativ 5 minute. După aceea,
tăiați smochinele în bucăți mai mici cu ajutorul unor foarfece sau a unui cuțit ascuțit. Puneți fructele răcite în vodcă pentru 2 săptămâni, amestecând din când în când. După cele 2 săptămâni, puteți filtra lichidul și adăuga zahăr după gust. Tradițional, nu se adaugă apă, însă puteți prepara un sirop simplu. Dați în clocot o ceașcă de apă, amestecați cu zahărul și continuați să amestecați până când tot zahărul se dizolvă. Opriți flacăra, lăsați să se răcească și adăugați-l treptat în lichior, gustând constant până când obțineți gradul de dulceață pe care îl preferați.

Smochinele sunt dulci în mod natural, așa că fiți foarte atenți cu cantitatea de sirop pe care o adăugați. Deși nu este absolut necesar, vă recomandăm să păstrați lichiorul la frigider. Încercați să utilizați apă îmbuteliată, deoarece apa de la robinet poate face ca lichiorul de smochine să aibă un aspect tulbure. Smochinele proaspete pot fi înlocuite cu smochine uscate, dacă cele proaspete nu sunt disponibile, însă veți obține rezultate mai bune utilizând fructe proaspete, deoarece acestea adaugă o aromă mai complexă și profundă lichiorului. Evitați cât mai mult plasticul atunci când lucrați cu alcool puternic. Sticla este întotdeauna preferabilă. Strecurați cu grijă lichidul folosindu-vă de câteva straturi de tifon.

Rețete cu smochine

Smochinele, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt și foarte versatile, putând fi folosite într-o varietate de rețete, dulci sau sărate. În continuare îți oferim câteva idei de rețete în care le poți integra. Puteți folosi smochinele sub formă de lichior, în deserturi și chiar pe un platou alături de prosciutto și brânzeturi.

Smochinele proaspete sunt delicioase combinate cu brânză de capră. Trebuie doar să tăiați smochinele în jumătăți sau felii și să tăiați brânza de capră în cubulețe. Combinați smochinele cu brânza de capră și adăugați niște miere sau nuci tocate pentru o gustare cu arome și texturi ce te vor cuceri.
Pentru a prepara o salată de smochine, începeți prin a tăia smochinele în sferturi sau felii. Amestecați-le cu rucola proaspătă, nuci sau migdale tocate și brânză feta, iar la urmă adăugați un dressing din ulei de măsline, oțet balsamic și miere.
Pentru un aperitiv deosebit și sănătos în același timp, puteți opta pentru smochine umplute cu nucă și miere. Tăiați smochinele în jumătăți și scobiți puțin din miezul acestora. Umpleți-le cu nuci tocate (sau fulgi de ciocolată neagră) și stropiți-le cu miere. Le puteți servi așa sau le puteți coace pentru câteva minute. Tartinele servite la micul dejun sunt startul perfect pentru o zi productivă. Prăjiți câteva felii de pâine și ungeți-le cu mascarpone sau unt. Adăugați smochine tăiate și miere pe deasupra.

Și nu în cele din urmă, smochinele glazurate sunt o alternativă de desert absolut minunat. Tăiați smochinele în jumătăți sau felii. Glasați-le într-un amestec de miere și suc de lămâie și coaceți-le pentru câteva minute până devin puțin caramelizate. Pot fi servite alături de un pahar de smochinată de casă, pentru o gustare exotică și o aromată.

Adauga un comentariu