Actualitate

Stare de alertă: ce a declarat CNSU la nivelul judeţului Maramureş

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stare de alertă ce a declarat CNSU la nivelul judeţului Maramureş
Potrivit Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), judeţul Maramureș va intra în stare de alertă

Managementul deşeurilor a declanşat stare de alertă la nivelul judeţului Maramureş. Potrivit Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), judeţul va beneficia de sprijinul operatorilor autorizaţi din judeţul Bihor.

Timp de şase luni, judeţul Maramureş va colabora cu o serie de operatori autorizaţi ai judeţului Bihor pentru a ameliora situaţia deşeurilor. Reducerea gunoaielor a devenit principala ţintă a acestora.

Judeţul Maramureş aflat sub stare de alertă

În urma propunerilor înaintate în cadrul Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat miercuri CNSU pentru a ajunge la o concluzie în ceea ce priveşte starea de alertă de la nivelul judeţului Maramureş.

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat miercuri, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş. Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş”, a transmis joi dimineaţă, 27 octombrie 2022, Guvernul.

Noua hotărâre vizează în mod direct asigurarea tratării şi depozitarii deşeurilor judeţului Maramureş de către operatorii autorizaţi ai judeţului Bihor. Acţiunea în cauză va fi realizată în baza unui contract încheiat la nivelul autorităților responsabile.

Pentru a asigura o revenire la normalitate, Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş va avea datoria de a prezenta lunar o serie de rapoarte. Scopul procedurii este acela de a verifica starea îndeplinirii măsurilor înaintate.

Primul pas pentru a rezolva problema masivă din județul Maramureș ar fi selectarea colectivă. Sortarea și tratarea deșeurilor va deveni în scurt timp noua realitate a locuitorilor. Măsurile impuse prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş ar putea ajunge la un punct concluziv pozitiv. Monitorizarea rapoartelor de către organele aflate la conducere va asigura buna funcționare a măsurilor înaintate.

Gestionarea deşeurilor, subiect problematic la nivelul judeţului Iaşi

În anii trecuți, judeţul Iaşi s-a confruntat cu o serie de probleme în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Cu toate că au fost alocate fonduri europene pentru ameliorarea situaţiei, locuitorii judeţului nu au putut beneficia de pe urma schimbărilor anunţate.

Soluţionarea managementului deşeurilor nu ţine doar de autorităţi, ci şi de oameni. Astfel, fără o mobilizare venită din partea locuitorilor, problema în cauză nu va putea fi ameliorată.

Colectarea selectivă a deşeurilor nu pare să fie un subiect important pentru locuitorii judeţului Iaşi. Din punctul lor de vedere nu ar exista avantaje în ceea ce priveşte depozitarea selectivă a gunoaielor. Din păcate, indiferența acestora a dus la accentuarea problemei.

O companie din Iași a explicat cetățenilor cum se face corect colectarea selectivă. Salubris SA accentuează posibilitatea aruncării anumitor gunoaie împreună. Totodată, reprezentanții Salubris au ținut să atragă atenția locuitorilor și asupra ambalajelor ce conțin reziduri de mâncare.

„Locuitorii de la bloc pot pune în recipientul albastru ambalaje diverse de hârtie-carton, ambalaje de carton pentru băuturi, cutii de carton de la ouă, cutiile de pizza necontaminate, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărți de vizită, reviste, cărți, plicuri și cutiile TetraPack, de lapte și suc”, au transmis membrii Salubris în urmă cu o lună.

Starea de alertă înaintată la nivelul județului Maramureș va fi soluționată în funcție de evoluția managementului deșeurilor.

Adauga un comentariu