Prima pagină » Sanatate » Tensiunea 14 cu 9, limita valorilor tensiunii arteriale normale? Iată ce spun studiile și care este opinia medicilor

Tensiunea 14 cu 9, limita valorilor tensiunii arteriale normale? Iată ce spun studiile și care este opinia medicilor

08 iul. 2022, 10:43,
BZI.ro, în Sanatate

Specialiștii sunt de părere că tensiunea 14 cu 9 reprezintă limita valorilor tensiunii arteriale normale. În schimb, un studiu publicat în noiembrie 2015, în New England Journal of Medicin, relevă că scăderea tensiunii la 12 cu 8 poate aduce beneficii mai mari. Iată care este opinia medicilor.

Potrivit ghidului Societății Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg). În cazul în care crește și ajunge la 140/90 mm Hg sau depășește această valoare, este vorba despre hipertensiune arterială. Dacă nu este ținută sub control, afecțiunea crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau deces subit.

Pentru a preveni apariția hipertensiunii arteriale, este necesar să respectați o serie de reguli. Printre acestea se numără verificarea tensiunii lunar, respectarea tratamentului prescris de medic, reducerea consumului de sare și menținerea unui stil de viață activ și echilibrat. Pentru a obține o valoare exactă a valorilor tensionale, se recomandă efectuarea a trei măsurători consecutive dimineața, până la micul dejun, la interval de câteva minute una de cealaltă și trei măsurători consecutive seara între cină și culcare (în condiții de liniște și în poziție șezând).

un medic care ia tensiunea unui pacient

Potrivit ghidului Societății Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg).

Tensiunea 14 cu 9, o nouă valoare spre care să tindem?

Așa cum am precizat, cercetătorii consideră că tensiunea 14 cu 9 este limita valorilor tensiunii arteriale normale. Însă, în urmă cu aproximativ șapte ani, s-a ajuns la concluzia că cea mai potrivită tensiune este 12 cu 8 sau chiar mai mică.

Tocmai de aceea, s-a lansat studiul intitulat Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT), care a inclus 9, 361 de participanți, cu vârste peste 50 de ani. Aceștia fie s-au confruntat cu hipertensiune arterială, fie aveau un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, astfel: primul grup a urmat un tratament intensiv pentru scăderea tensiunii artriale sub 12 cu 8, iar cel de-al doilea a primit un tratament obișnuit pentru a reduce tensiunea sub 14 cu 9.

După trei ani, s-a demonstrat că persoanele din primul grup au avut un risc de 25% mai mic de infarct de miocard, accident vascular cerebral sau deces cardiovascular, spre deosebire de subiecții din grupul al doilea de studiu. Mai mult, s-au înregistrat cu 27% mai puţine decese din orice cauză în cadrul primului grup.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că o tensiune arterială mai mare nu este tocmai recomandată în cazul vârstnicilor.

o inimă roșie în mâinile unei persoane

O tensiune arterială mai mare nu este tocmai recomandată în cazul vârstnicilor.

Cât de mult trebuie să scadă valorile tensiunii arteriale?

Multă lume se întreabă dacă o valoare sub 140/90 mmHg este suficient de bună sau valorile tensiunii arteriale trebuie reduse cât mai aproape de 120/80 mmHg? Ei bine, Paul Huang, un renumit medic cardiolog (la Spitalul General Massachusetts, afiliat cu Harvard Medical School) susține că persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiune arterială, și a căror tensiune este sub 14 cu 9, ar trebui să poarte o discuție cu medicul lor, pentru o eventuală reducere a valorilor tensionale.

Cu toate acestea, există și aspecte negative, în ceea ce privește reducerea țintelor terapeutice. De pildă, majoritatea pacienților nu vor să ia în plus alte medicamente, ceea ce ar putea duce la renunțarea la tratament. Aceștia consideră că se pot confrunta cu numeroase efecte secundare, cum sunt dereglări urinare, probleme de erecție, slăbiciune, amețeală, insomnie, constipație și oboseală. Mai mult, persoanele care urmează tratament antihipertensiv, ar putea întâmpina și mai multe probleme în ceea ce privește monitorizarea medicației actuale.

De asemenea, un tratament care să scadă tensiunea arterială ar putea duce la valori tensionale mult prea scăzute. Acest lucru ar putea genera amețeli și stare de confuzie, în special când persoana se ridică brusc din picioare.

„O lungă perioadă de timp, unii medici au considerat că o tensiune sistolică mai mare de 140 ar putea fi tolerată la persoanele în vârstă, însă ambele numere sunt la fel de importante”, este de părere dr. Paul Huang, cardiolog la Spitalul General Massachusetts, afiliat cu Harvard Medical School, potrivit reginamaria.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *