Prima pagină » Sanatate » Totul despre vitamina A. Beneficii, surse naturale și semne grave de carență

Totul despre vitamina A. Beneficii, surse naturale și semne grave de carență

26 sept. 2022, 13:08,
în Sanatate

Vitamina A are o multitudine de beneficii pentru sănătate. În rândurile următoare, descoperă care este rolul ei în organism, care sunt sursele naturale de vitamina A și care sunt cele mai grave semne de carență.

Vitamina A reprezintă termenul dat unui grup de compuși organici lipofili și nesaturați, care include retinolul, retinalul și câteva carotenoide care acționează ca provitamine A. Astfel, există doar două forme principale de vitamina A naturală, și anume: vitamina A, care poartă numele de retinol și care se găsește în alimentele de origine animală și provitamina A, care se numește caroten și care se găsește atât în produsele de origine animală, cât și în produsele de origine vegetală. De precizat este că există alimente cu diverse tipuri de caroteni, cel mai întâlnit fiind beta-carotenul. Acesta ajunge în organism prin consum alimentar și este apoi transformat, la nivelul ficatului, în vitamina A, în funcție de nevoile pe care le are organsimul în acel moment.

Vitamina A a fost descoperită în 1913, însă abia în anul 1947 s-a reușit reproducerea ei în laborator.

suplimente de vitamina a în forma literei A

Vitamina A reprezintă termenul dat unui grup de compuși organici lipofili și nesaturați, care include retinolul, retinalul și câteva carotenoide care acționează ca provitamine A.

Vitamina A are numeroase beneficii pentru organism! Iată ce se întâmplă când există o carență gravă

Vitamina A are un rol important în producerea rodopsinei (acel pigment responsabil de vederea crepusculară și nocturnă) și ajută la menținerea sănătății pielii, a unghiilor și a dinților.

Fiind un bun antioxidant, vitamina A contribuie la controlul colesterolului, protejând, în același timp, mucoasa bucală și digestivă. Mai mult, are grijă de sistemul respirator, susține sistemul imunitar și sprijină vindecarea mai rapidă în cazul inflamațiilor sau infecțiilor.

De asemenea, vitamina A ajută la asimilarea calciului, sprijină vederea (mai ales pe cea nocturnă), are grijă de sănătatea unghiilor și a dermului, sprijină formarea globuleleor albe, ajută la formarea anticorpilor, sprijină sistemul imunitar, susține sistemul digestiv, sprijină sistemul reproducător și ajută la distingerea corectă a culorilor.

În cazul în care organismul duce lipsă de vitamina A, se ajunge la scăderea acuității vizuale. Aceasta este esențială pentru toate funcțiile ochilor și în lipsa ei nu am putea vedea. Totodată, pot apărea și probleme la nivelul aparatului digestiv, deoarece, în lipsa unei cantități optime de vitamina A, tractul digestiv se usucă, iar secreția sucurilor digestive este semnificativ redusă.

Pe lista celor mai grave semne de carență de vitamina A se mai numără și: aspectul îmbătrânit al pielii, infecțiile la nivelul sistemului respirator sau bolile aparatului reproducător.

Nu în ultimul rând, o carență severă de vitamina A în timpul sarcinii poate genera avort spontan.

o femeie cu tenul uscat care se privește în oglindă

Vitamina A are un rol important în producerea rodopsinei (acel pigment responsabil de vederea crepusculară și nocturnă) și ajută la menținerea sănătății pielii, a unghiilor și a dinților.

Surse naturale de vitamina A

Pentru a evita deficiența de vitamina A, se recomandă consumul alimentelor care o conțin din plin. Printre acestea se numără alimentele de origine animală, cum sunt ouăle, ficatul, peștele gras, laptele și produsele lactate nedegresate, în special smântâna și untul. Peștii grași sunt anșoa, macrou sau hering.

În plus, provitamina A este întâlnită în legume și fructe verzi, cum sunt spanacul sau salata verde, dar și în fructe, mai ales cele galbene sau portocalii (lămâie, grepfruit, mango sau portocale).

mai multe alimente bogate în vitamina a

Pentru a evita deficiența de vitamina A, se recomandă consumul alimentelor care o conțin din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`