Local

Traseele AMTPI sunt pe site! Ce categorii de persoane vor beneficia de transport gratuit de la 1 ianuarie 2023 în Zona Metropolitană Iași

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Traseele AMTPI sunt pe site Ce categorii de persoane vor beneficia de transport gratuit de la 1 ianuarie 2023 în Zona Metropolitană Iași
Site-ul AMTPI oferă informații cu privire la traseele practicate în Zona Metropolitană Iași

Noul site AMTPI oferă informații cu privire la toate traseele CTP Iași ce fac legătura între municipiul Iași și localitățile din Zona Metropolitană Iași. Pentru o mai bună transparență, site-ul precizări cu privire la prețul biletelor și al abonamentelor practicate precum si ce categorii de persoane vor beneficia de transport gratuit de la 1 ianuarie 2023

Pentru o mai bună transparență și informare, Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI) a implementat o platformă online pentru eficientizarea informației atât pentru organele abilitate de a lua decizii cu privire la maniera de transport implementată precum și pentru călătorii ce se vor deplasa cu mijloacele de transport în comun ale CTP Iași. Site-ul oferă în timp real informații cu privire la orarul mijloacelor de transport precum și a traseelor practicate.

screenshoot harta cu trasee
Până în data de 15 decembrie 2022 se mai primesc sugestii privind traseele

Cine beneficiază de transport gratuit de la 1 ianuarie 2023

persoane monteaza o bicicleta in suportul unui autobuz alb
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de transport gratuit 100%

AMTPI a fost înființată în vederea reglementării și integrării transportului local în cadrul polului urban constituit din Municipiul Iași și comunele învecinate. Obiectivul companiei este de a îmbunătăți calitatea serviciului de transport public local, atingerea și respectarea standardelor europene privind protecția mediului și sprijinirea dezvoltării economice a localităților membre. Activitatea asociației urmărește îmbunătățirea și creșterea mobilității urbane și folosirea unui transport alternativ în zonele adiacente municipiului Iași, precum și accesarea rapidă a fondurilor de investiții.

Persoanele cu handicap grav și însoțitorii acestora beneficiază de gratuitate în proporție de 100%, această categorie de persoane beneficiază de transport gratuit atât în comunele de unde se deplasează cât și pe raza municipiului Iași.

Veteranii de război și văduvele sunt o altă categorie ce vor beneficia de transport gratuit tot în proporție de 100%. Eroii și martirii din 1989 se vor deplasa și ei tot gratuit. Studenții, elevii orfani și cei aflați în sistemul de învățământ preuniversitar vor beneficia de reducere în procent de 100%  pentru a se deplasa cu mijloacele de transport CTP Iași. Pe durata unei singure zile, cei ce donează sânge vor beneficia și ei de transport gratuit.

 screenshot harta
Site-ul oferă informații privind stațiile și orele de plecare și sosire ale mijloacelor de transport în comun

Traseele AMTPI pot fi modificate până pe 15 decembrie 2022

interior autobuz gol
Transportul în comun va începe și în Zona Metropolitană Iași de la 1 ianuarie 2023

Pe site se găsesc informații cu privire la traseele pentru următoarele localități: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora și Valea Lupului. Sunt precizate pentru toate cele 10 localități traseele, orarul la care mijloacele de transport circulă, ora de sosire precum și ora de plecare a acestora. Pentru fiecare traseu din fiecare localitate, site-ul prevede câte o hartă unde sunt trecute stațiile și punctele de oprire. Până pe data de 15 decembrie 2022 AMTPI va primi propuneri și observații cu privire la traseele practicate de la 1 ianuarie 2023.

Tarifele de călătorie și abonamentele de transport public local aprobate la nivelul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) au fost deja finalizate. Prețul pentru o călătorie pe o durată de maxim 3 ore este de 7 lei pentru transportul din comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora, Valea Lupului, precum și în interiorul municipiului Iași.

Valoarea unui abonament pentru cei ce se vor deplasa atât în localitățile din Zona Metropolitană  dar și pe raza municipiului Iași va fi în valoare de 300 de lei, iar 200 de lei va fi un abonament cu un număr nelimitat de călătorii, dar cu debarcare în municipiul Iași. Cei ce doresc să își facă un abonament pe o perioadă de un an de zile vor trebui să achite 2.400 de lei, având un număr nelimitat de călătorii atât în Zona Metropolitană Iași cât și în municipiu.

Transportul gratuit de la 1 ianuarie 2023 este susținut și de legislația în vigoare care reglementează protecția socială.

Comentarii
  • ,,5 lei vor plăti doar cei ce vor circula până în punctele de debarcare în Iași din comunele ce alcătuiesc zona metropolitană” . Pensionarii si persoanele cu handicap accentuat nu beneficizaza de gratuitate avand in vedere ca 2 sau 3 statii sunt in oras, acolo unde normal beneficiaza de gratuitate? Adica o persoana cu handicap este cu handicap doar in oras, cand iese nu mai este, interesant.

  • Orele de plecare sint foarte proaste și rare. De la proselnici dacă pleacă la 6.30 așteptăm în miroslava pina la 7 cind pleacă autobuzul 23 și ajungem la ora 8 în Iași e foarte rău pt cei ce încep munca la ora 8

Adauga un comentariu