Local

Un bărbat din Iaşi a băut antigel. Medicii ieşeni l-au salvat de la moarte

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un bărbat din Iaşi a băut antigel. Medicii ieşeni l-au salvat de la moarte
Bărbatul din Iași a băut 0,5 litri de antigel pentru a-și pune capăt zilelor

Un bărbat din Iaşi, în vârstă de 49 de ani, a vrut să-şi pună capăt zilelor şi a băut antigel. Acesta a ajuns în stare extrem de gravă la spital.

Acesta a băut circa 0,5 litri de antigel, însă medicii au reuşit să-l salveze.

Un bărbat din Iaşi a băut antigel. A vrut să se sinucidă

La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi a ajuns vineri, 23 septembrie 2022, un ieşean care a vrut să se sinucidă. Bărbatul se afla într-o stare extrem de critică, după ce a ingerat antigel. Medicii ieşeni au intervenit extrem de rapid în cazul de intoxicaţie.

Familia bărbatul a relatat medicilor că a vrut să-şi încheie socotelile cu viaţa. Medicii din UPU l-au tratat pentru intoxicație cu etilenglicol, au fost prelevate probe pentru analize care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală, iar mai apoi a fost transferat la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” pentru tratament.

„Colegii noștri din UPU ne-au contactat și ne-am mobilizat împreună cu cei de la Anestezie și Terapie Intensivă și Ambulanță, astfel că 20 de minute era pacientul era deja în AŢI și în jumătate de oră era începută ședința de hemodializă. Acum este conștient, detubat, cu recuperare aproape completă a statusului funcțional, sperăm că va recupera și funcția renală. Are nevoie în continuare de supraveghere medicală”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.

Bărbatul a fost salvat de medicii ieşeni

Conform medicilor, şedinţele de hemodializă au fost efectuate în trei zile consecutive, iar bărbatul se află în aceste momente internat în Secția de Nefrologie.

Cadrele medicale afirma că totul s-a terminat cu bine pentru că s-a intervenit cu rapiditate în acest caz. De asemenea, a fost necesară o colaborare strânsă între specialiști și unități medicale.
Important de precizat este faptul că bărbatul va beneficia și de consiliere psihologică pentru a se stabili care au fost cauzele care l-au determinat să recurgă la acest gest.

Ce se întâmplă dacă bei antigel?

Antigelul este un lichid de răcire care se utilizează pentru a răci motorul în timpul condusului şi împiedica supraîncălzirea acestuia. Din nefericire, cei care beau accidental sau cu scop suicidal antigelul pot avea complicaţii grave sau chiar muri. Important este ca pacientul să primească tratament în maximum 48 de ore de la înghiţire.

Odată înghițită, această substanță este absorbită de mucoasa gastrică, iar metabolizarea se face la nivel hepatic și renal în glicoaldehide, de către alcooldehidrogenaza. Ulterior, etilenglicolul este transformat în acid glicolic, fapt ce duce la apariția unei acidoze grave. Gluconatul este, apoi, metabolizat la acid glioxilitic, iar moleculele pot fi transformate în oxalați, substanțe extrem de toxice, susţin medicii.

De asemenea, specialiștii susțin că doza toxică de etilenglicol este mai mare de 0.5 mL/kg (circa 0.5 g/kg), iar doza letală este egală cu 1.4 mL/kg (aproximativ 1.5 g/kg) sau 100 mL pentru adulții cu o greutate de 70 de kilograme. Între 4 și 12 ore de la ingestie pot apărea următoarele simptome: depresie cerebrală, hipertensiune arterială, insuficiență pulmonară și scăderea diurezei cu insuficiență renală acută.

Astfel, din fericire, bărbatul din Iași care a băut antigel a fost salvat la timp de medici.

Comentarii
  • Sa nu i se dea lapte cum multi o fac in caz de otravire.Gresala mare.
    Pana ajunge pacientul la spital sa i sedea sa bea alcool.Nu va amuzati, asta e antidotul.

Adauga un comentariu