Info Turism

Un desert din Orientul apropiat pe care ar fi delicios sa il gustati

Publicat: 04 mart. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un desert din Orientul apropiat pe care ar fi delicios sa il gustati
9
In 2009, Guinness Book of World Records consemna in Palestina, la Nablus, prepararea celui mai mare cataif din istorie, care masura nu mai putin de 75 de metri lungime, doi metri latime si cantarea 1.325 de kilograme. De altfel, orasul Nablus este renumit pentru reteta sa de cataif, ca si pentru branza speciala folosita la obtinerea prajiturii. Evenimentul a fost unul de mandrie locala, prajitura fiind una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu.
Istoria acestui desert se pierde in negura timpurilor. „Localnicii”, fie ca se numesc libanezi, palestinieni, sirieni sau egipteni, il prepara de cand se stiu, iar varietatea retetelor indica accesibilitatea si popularitatea unei prajituri pe cat de simple, pe atat de bune. Unii istorici consemneaza faptul ca, la Ierusalim, acest desert este foarte popular mai ales in perioada Ramadanului.

Vezi si Viziteaza Grecia si descopera INGREDIENTELE MINUNE din prajiturile grecesti 

Desertul, mentionat de Ionel Teodoreanu in La Medeleni
Consumata atat la micul dejun, cat si la cina, cataiful este preparat din taitei fini si branza dulce de capra, coapte impreuna si stropite apoi cu sirop din apa de trandafiri. De altfel, marele secret al prepararii cataifului tine, dupa cum spun specialistii, de gasirea ingredientelor adecvate. Astfel, nu pot fi utilizati orice fel de taitei, ci doar cei preparati in acest scop. Acestia se amesteca cu unt topit, eventual si cu nuci sau fistic dupa anumite retete turcesti si apoi se pun la cuptor in straturi succesive, intr-o tava unsa cu unt. Nu inainte insa de a se adauga branza rasa asezata deasupra, ca o patura. Incalzita, branza devine moale si elastica.

Vezi si In jurul lumii in cautarea experientelor culinare: Macarons, cele mai iubite deserturi 

Separat, se prepara un sirop cald din apa de trandafiri, zahar, lamaie si sofran, cu care se va stropi prajitura dupa ce este scoasa din cuptor. Dupa 20 de minute de coacere in cuptorul incins, desertul se scoate si se rastoarna in asa fel incat taiteii rumeniti sa ajunga deasupra, dupa care se feliaza si se stropeste cu siropul parfumat. Cataiful se serveste, de regula, cald, dar poate fi pastrat si la frigider si garnisit cu frisca deasupra.
Nici romanii nu sunt straini de acest desert care a ajuns in bucataria noastra prin filiera turceasca (katayif sau kadayif) si greceasca. Cataiful si-a facut loc pana si in literatura, Ionel Teodoreanu mentionandu-l in trilogia sa La Medeleni ca desert foarte apreciat in meniul familiilor de mosieri din Moldova, potrivit turismistoric.ro
Adauga un comentariu