Local

Un nou tramvai produs de Bozankaya, adus la Iași! Deocamdată, vehiculele trimise de turci nu circulă pe străzile din oraș – FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 29 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou tramvai produs de Bozankaya adus la Iași Deocamdată vehiculele trimise de turci nu circulă pe străzile din oraș - FOTO  VIDEO Exclusiv
Un nou tramvai produs de firma turcă Bozankaya a ajuns în depoul CTP Iași

La Iași va ajunge un nou tramvai produs de firma turcă Bozankaya. Acesta este cel de-al treilea tramvai turcesc, dintre cele 16 achiziționate, care va circula în Iași. Primul vagon Bozankaya a fost adus la mijlocul lunii septembrie, iar cel de-al doilea – în cursul lui octombrie 2021. Până în prezent, niciunul dintre aceste tramvaie nu a ieșit încă pe traseu, din cauza unor proceduri speciale pentru întocmirea documentelor

La Iași va ajunge al treilea tramvai produs în Turcia! Firma turcă Bozankaya mai are de livrat încă 13 astfel de vagoane. Primul tramvai a ajuns la Iași la sfârșitul lunii septembrie, iar cel de-al doilea – în octombrie 2021. Niciunul dintre tramvaiele turcești ajunse la Iași nu a ieșit încă pe traseu deoarece nu s-au finalizat toate procedurile specifice, având în vedere că nu sunt omologate în Uniunea Europeană.

„Cel de-al treilea tramvai Bozankaya a plecat către Iași și urmează să ajungă. Primele două au ajuns recent la Iași. Niciunul nu este încă în circulație, deoarece durează procedurile de pregătire și, mai ales, vehiculele trebuie omologate în UE. Trebuie precizat că astfel de tramvaie mai sunt și în Timișoara, iar, acolo, procedurile au durat 6 luni, dar sperăm la noi să nu dureze atât de mult”, a precizat ieri Andreea Luca, purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

Costul tramvaielor este de aproximativ 33,8 milioane de euro

Primul tramvai a fost adus la Iași de la firma din Turcia pe data de 17 septembrie 2021. Mai apoi, autoritățile au achiziționat al doilea tramvai de la compania turcă Bozankaya.

„Al doilea tramvai modern Bozankaya a ajuns acasă, în Depoul CTP Iași. Primul vagon construit pentru Municipiul Iași de compania Bozankaya din Turcia a fost primit la sfârșitul lunii septembrie. Urmează încă 14 care vor ajunge la Iași în acest an și în cursul anului viitor. Contractul cu compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ș. a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe data de 11 noiembrie 2019. Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în 3 loturi, corespunzătoare a 3 proiecte cu finanțare europeană, care includ și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai.

Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 de lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor 3 proiecte menționate este 332.579.670,28 de lei (aproximativ 67,2 milioane de euro). Ca și tramvaiele PESA care circulă deja în Iași, cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio-video în interior, anunțuri vocale exterioare, în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc.”, au precizat reprezentanții CTP Iași.

Traseul pe care a fost adus ultimul tramvai din Turcia

Centrul Infotrafic de la Inspectoratul General al Poliției Române a informat că, pe data de 27 decembrie 2021, începând cu ora 22:00, s-a desfășurat un transport agabaritic, pe traseul PTF Giurgiu – DN5 – DNCB – DN2 Afumați – DN2 – Urziceni – Buzău – Focșani – Tișița – DN 24 – Bârlad – Vaslui – Iași.

„Transportul este format dintr-un camion cu greutatea de 87,9 tone. Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate cu OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră. Convoiul va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj de Poliție Rutieră”, au afirmat reprezentanții Centrului Infotrafic de la Inspectoratul General al Poliției Române.

Adauga un comentariu