Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna a fost evaluat de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA), care a publicat prima evaluare a vaccinului. Acesta este primul pas către aprobarea acestui ser în Statele Unite.
FDA spune că, după ce a analizat rezultatele transmise de companie pentru mai mult de 30.000 de voluntari la faza a treia a testării, a ajuns la concluzia că vaccinul este sigur şi eficient.
La fel ca şi în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, decizia finală ar putea veni în 48 de ore de la publicarea acestui raport preliminar. Asta ar însemna ca joi să fie luată o decizie, iar vineri ar putea începe distribuţia vaccinului în Statele Unite.
Serul Moderna e mai uşor de folosit, se păstrează la minus 20 de grade
Infrastructura e pregătită, iar serul Moderna e mai uşor de folosit, se păstrează la minus 20 de grade, nu la minus 70.
Vaccinul Moderna este eficient în proporţie de 94%. Dar în Statele Unite ar putea fi folosit pentru prima oară în masă, în afara studiilor clinice.
În Marea Britanie, serul Pfizer/BioNTech a dat reacţii adverse în prima zi. Potrivit evaluării, majoritatea efectelor adverse au apărut după a doua doză de vaccin şi cele mai multe dintre ele au fost la pacienţii tineri, nu la cei de peste 65 de ani.
91% dintre participanţii la studiu au spus că i-a durut locul în care au fost vaccinaţi. Aproape 70% au fost obosiţi, pe 63% i-a durut capul şi aprope 60% au avut dureri musculare. Dar, potrivit mai multor mărturii ale unor oameni care au participat la studii, toate durerile au dispărut rapid după ce au luat un calmant.
Studiu clinic, realizat de compania Moderna
La sfârșitul lunii noiembrie, Moderna a publicat rezultatele studiului său clinic de fază 3 COVE, realizat pe 30.000 de participanţi, care arată că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,1% în prevenirea infectării cu COVID-19.
Prin demersul său, Moderna va deveni prima companie farmaceutică din lume care depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că UE a semnat un contract cu compania Moderna pentru a achiziţiona până la 160 de milioane de doze de vaccin.
Contractul prevede o livrare iniţială de 80 de milioane de doze şi o opţiune pentru alte 80 de milioane de doze care vor trebui să fie furnizate la o dată ulterioară.
Reprezentanţii companiei Moderna consideră că acest vaccin ar putea fi livrat către UE cel mai devreme în luna decembrie, dacă va fi aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România
Strategia de vaccinare propusă de Ministerul Sănătăţii implică vaccinarea a 60-70% din populaţia ţării în primele şase luni de la aprobarea vaccinului. Vaccinarea va fi voluntară, iar primii care vor avea acces vor fi persoanele din sistemul medical, urmate de cele din categoria de risc.
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 prezentată vineri de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 implică trei etape în care dozele vor ajunge la pacienţi, iar autorităţile vor să acopere 60-70% din popularţia ţării în primele şase luni de la aprobarea vaccinului.
Cele trei etape ale vaccinării
În prima etapă se vor vaccina persoanele din domeniul sănătăţii şi social, de la medici, asistente, stomatologi, medici rezidenţi, personalul din securitate şi pază, din centrele de îngrijire.
A doua etapă îi implică pe adulţii din categoriile de risc, adică persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, dar şi personalul din instituţiile statului, din sectoarele economice cu activităţi în domeniul alimentar, în transporturi.
A treia etapă implică populaţia generală, în funcţie de cererea fiecărei persoane care vrea să se vaccineze. În prezent, două companii – Pfizer şi Modernă au depus documentaţia la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru aprobarea condiţionată a vaccinurilor dezvoltate de cei doi giganţi farma. Vor exista două doze de vaccin pentru fiecare persoană, făcute la un interval de şapte zile, din primele informaţii oferite de autorităţi, ceea ce înseamnă 26 milioane de doze de vaccin.