Actualitate

Vezi daca blocul in care locuiesti se afla pe lista celor cu risc seismic. Tabelul a fost actualizat

Publicat: 19 apr. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vezi daca blocul in care locuiesti se afla pe lista celor cu risc seismic. Tabelul a fost actualizat
1

@ Primaria a mai gasit in zona centrala un lot de cladiri ce risca sa cada peste trecatori @ La Iasi s-au expertizat pana in prezent putin peste 400 de imobile @ Cele mai multe cladiri cu risc seismic sunt in Tatarasi, Pacurari si in Cantemir

In ultimii 25 de ani municipalitatea a expertizat doar 408 cladiri din punct de vedere al riscului seismic. Mai mult de jumatate dintre acestea au un grad seismic ridicat si in cazul producerii unui cutremur puternic, ele sunt primele care vor fi distruse. Cele mai multe cladiri cu bulina rosie sunt blocurile din cartierele Tatarasi, Bucium, Pacurari si Dimitrie Cantemir. In aceste zone au fost identificate in jur de 60 de blocuri si 80 de cladiri care ar fi afectate de un cutremur. Reparatiile sunt in acest moment doar la stadiul de speranta, asta in conditiile in care locatarii a zeci de blocuri din Iasi au refuzat chiar si reabilitarile termice atunci cand primaria a lansat un proiect ce presupunea o contributie de maxim 20 la suta din cheltuieli pentru fiecare asociatie, lipsa fondurilor in randul locatarilor, in special pensionari, ducand la blocarea proiectului.

Oficial, centrul istoric e o ruina

Ultima actualizare a listei blocurilor cu risc seismic a fost completata cu 10 imobile, din zona centrala, din Tatarasi sau Ticau. Astfel, cinci imobile de pe strada Cuza Voda, de la numerele 5, 7, 9 – 11, 39, de la nr. 1 din Pasajul Cuza Voda, precum si o cladire de pe strada 14 Decembrie de la nr. 11, la care se adauga doua cladiri de pe strada Vantu nr. 7 si 10, dar si imobilele de la adresele Albinet nr. 11-11A si Voinesti nr. 38 au oficial de anul acesta bulina rosie. „Se va analiza starea imobilelor in vederea consolidarii, repararii sau demolarii, acolo unde este cazul”, preciza Vasile Dumitriu, directorul adjunct al DAPPP, in momentul demararii expertizei.

Controversele expertizelor seismice

In primul deceniu de dupa Revolutie, mai exact in intervalul 1992 – 2001, la Iasi au fost expertizate seismic un numar de 256 de imobile. Primele expertize au fost continuate abia in intervalul 2007 – 2010, cand inca 80 de imobile, majoritatea din Dacia si Alexandru, au fost clasificate ca avand gradul 3 de risc seismic. Anul trecut municipalitatea a completat lista imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic cu inca 62 de blocuri din mai multe cartiere din Iasi. La fel ca si la expertizele din intervalul 2007 – 2010, toate cele 62 de cladiri au fost incadrate in clasa 3 de risc seismic, dupa cum reiese din analiza comandata de municipalitate. Verificarile au fost motivate de introducerea cladirilor respective in proiectul de reabilitare termica cu fonduri europene, pe care administratia locala il are in derulare.
Exista insa voci care considera ca o parte din blocurile mentionate in lista cu risc seismic, redactata de catre cei de la Primaria Iasi, a avut la primele expertize o influenta din partea actorilor de pe piata imobiliara. Practic, se pare ca aspecte luate in calcul la acea vreme au fost doar anul si tipul constructiei.

Lista blocurilor cu risc seismic.

Adauga un comentariu