Economic Local

Vreți să deschideți ferme cu fonduri europene? Mai sunt disponibile 30 de milioane de euro pentru ieșeni

Publicat: 12 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vreți să deschideți ferme cu fonduri europene Mai sunt disponibile 30 de milioane de euro pentru ieșeni
Ieșenii mai au la dispoziție 30 de milioane de euro, fonduri europene, pentru înființarea fermelor

Fermierii din Iași care vor să înființeze ferme cu fonduri europene mai au la dispoziție 30 de milioane de euro. Cererile de finanțare se depun în măsura DR20 – Componenta găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere. Banii pentru înființarea fermelor de bovine, ovine sau porcine s-au epuizat înainte de termen

Ieșenii care vor să devină antreprenori în mediul rural pot să înființeze ferme zootehnice cu banii de la Uniunea Europeană. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai pune la dispoziția agricultorilor 30 de milioane de euro în măsura DR20 – Componenta găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere. Până în prezent, au fost depuse 14 proiecte, în valoare de 18 milioane de euro, însă niciunul din Iași. Cererile se înaintează până la finalul lunii aprilie 2024. Sumele care pot fi accesate sunt cuprinse între 300.000 de euro și un milion de euro.

Ieșenii înființează ferme cu fonduri europene

Sesiunea de depunere a proiectelor în măsura destinată investițiilor în sectorul pomicol este disponibilă până la finalul lunii aprilie 2024. Ieșenii au depus proiecte în valoare de 3 milioane de euro în DR-15 Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole. La nivel național, s-au înaintat 85 de proiecte, în valoare de 66 milioane de euro, iar până la 30 aprilie sunt disponibile fonduri europene în valoare de peste 70 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru sesiunea de depunere de proiecte este de 151.383.527 de euro, din care 142.383.527 de euro pentru înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, iar 9 milioane de euro pentru înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole.

Ieșenii investesc milioane de euro în fermele zootehnice

Fondurile europene din măsura DR-20 – componentele bovine, ovine și porcine s-au epuizat înainte de termen. Au fost depuse 299 de proiecte pentru înființarea fermelor cu bovine, 40 pentru cele cu ovine și 43 pentru cele cu păsări, la nivel național. Valoarea totală a acestora este de 340 de milioane de euro. Din Iași, s-au înaintat planuri în valoare de 5 milioane de euro în toate cele 3 componente. Valoarea minimă a unui proiect este de 300.000 de euro.

Până la 30 aprilie 2024, mai este disponibilă componenta suine, din DR-20. Aici s-au depus 31 de proiecte, în valoare de 44 de milioane de euro, la nivel național. Ieșenii au fost interesați și de fondurile europene disponibile în măsurile DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural. Fondurile europene au fost epuizate înainte de termen, fiind depuse 18 proiecte din Iași. De asemenea, tinerii fermieri au depus proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro în măsura derulată de AFIR, DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Fondurile disponibile în această măsură au fost epuizate înainte de termen. Astfel, ieșenii vor să investească fonduri europene în fermele din județ.

Adauga un comentariu