Eveniment-Social

Iata ce se ascunde in spatele celor mai vizitati pictori din Iasi – FOTO

Publicat: 03 iun. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Desi criza financiara se simte si la pictorii ieseni, acestia nu renunta sa practice aceasta meserie @ Majoritatea dintre ei picteaza de mai bine de zece ani, de la varste fragede @ Cei mai norocosi dintre artisti reusesc sa-si vanda aproape toate lucrarile intr-un week-end @ Acestia isi expun picturile in parcul de pe bulevardul Stefan cel Mare @ Sunt unii care nu vand nimic

Din cauza crizei financiare si a dezinteresului iesenilor pentru pictura, cei mai multi dintre artistii ieseni sustin ca nu mai au atat de multi clienti ca in anii trecuti. Desi multi dintre ei isi expun picturile in parcul din centrul orasului si si-au fidelizat clientela de-a lungul timpului, acest lucru nu ii ajuta prea mult. Astfel, banii investiti in materiale si timpul petrecut pentru realizarea unui tablou nu le aduc profituri prea mari. Cativa dintre ei, desi picteaza de aproape 40 de ani, traiesc doar din creatiile artistice.

„Pictez mai mult pe sticla, de zece ani, de cand fiul meu a intrat la Arte Plastice. Am fost profesor de matematica si pana ies la pensie, peste cinci ani, trebuie sa imi castig existenta din pictura. M-am reprofilat si pictez chiar si sloganele echipelor de fotbal, personaje de desene animate sau ceea ce imi mai cere clientul”, a spus Vasilache Dragos.

Acesta este si iconar, dar picteaza si pe cruci pentru cei care doresc sa aiba in locuinta lor o astfel de creatie. Pretul unui tablou se negociaza de cele mai multe ori, iar unii clienti platesc un avans  si se intorc peste cateva zile sa plateasca si restul din suma.
„A venit o doamna, a vazut tabloul, i-a placut si mi-a lasat 50 de lei pentru el, spunand ca vine peste doua zile sa plateasca si restul de bani, ceea ce s-a si intamplat. Cei mai multi dintre clienti vin si se uita la picturi, dar pleaca cu gandul la un tablou care le-a placut si nu l-au putut cumpara”, a spus pictorul Vasile Vlad, unul dintre cei care isi petrec timpul in fata Teatrului National. Acesta isi expune creatiile de aproape 35 de ani in parcul de pe bulevardul Stefan cel Mare si spune ca de cinci ani nu mai vinde prea multe tablouri.”In ultimul timp, e dezastru. Inainte ne mai scoteam banii pe materiale, dar acum nici macar atat nu mai putem”, a spus acelasi pictor.

Unii pictori se bucura de mai multi clienti

Cei mai norocosi dintre artistii care isi expun lucrarile in parcul din centrul orasului nu duc lipsa de clienti. Astfel, Petrica Sincu, care picteaza de 18 ani, sustine ca arta cere sacrificii, si cu timpul, clientii ajung sa te cunoasca mai bine. „Lumea se uita si apreciaza munca noastra. Nu conteaza numai banii, ci si faptul ca ai o multumire cand cineva apreciaza ceea ce ai facut si cumpara un tablou. In timp, ai si clienti fideli”, a spus pictorul. Acesta a invatat sa picteze la Scoala Populara de Arta din Iasi si face parte din Uniunea Artistilor Plastici. El realizeaza pictura clasica, sevalet, numai cu uleiuri. Cel mai scump tablou vandut a costat 800 de euro, si a fost cumparat de un client francez. Creatia a reprezentat o pictura cu cladiri din tara de origine a clientului. Andrei Grigoras picteaza de la varsta de 17 ani si a invatat meserie de la un pictor batran care l-a indrumat inca din copilarie. Acesta picteaza in ulei pe panza, in lama de cutit si cu pensula. Desi nu a studiat pentru a deveni pictor, el este foarte constiincios si se intretine doar din aceasta meserie.”Am lucrat in mai multe locuri, insa mi-am dat demisia pentru ca unii patroni nu sunt seriosi. Imi convine sa ma ocup doar de pictura si uneori vand intr-un week-end cat nu am vandut intr-o luna”, a spus acesta. O lucrare se realizeaza intr-o saptamana sau intr-o luna, depinde de cat de complexa este aceasta si de cerintele clientului.

Materialele sunt aduse din Rusia

Nuantele cele mai folosite de pictorii ieseni sunt albastrul de Prusia, Cobalt sau Ceruleum, care reprezinta culoarea cerului. Cei mai multi dintre acestia folosesc acele culori care au pigmentul mai puternic.”Imi place mai mult albastrul de Cobalt pentru ca din combinatia lui cu alte culori se pot obtine si alte nuante, cum este cea violet. Albastrul de Prusia este mai delicat, insa pigmentul e mai puternic”, a spus Vlad Vasile. Materialele care contin aceste culori sunt aduse din Leningrad, iar cele mai neeficiente dintre acestea sunt cele din Italia, care nu au putere mare de acoperire.

Adauga un comentariu