Magazin

Afectiuni curente ale pielii copiilor

Publicat: 26 sept. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Pielea micutilor este considerata un standard de finete, moliciune, hidratare, asa cum nici un adult nu mai poate avea. Cu toate acestea, sunt situatii când pielea sufera diverse ”iritatii” care îi afecteaza aspectul, culoarea si chiar integritatea.

  • Analizând cranio-caudal sau “de sus în jos” posibilele afectari ale pielii, dermatologul, pediatrul sau medicul de familie poate constata urmatoarele situatii:
  • Dermatita seboreica, localizata la pielea capului, situatie care popular este cunoscuta ca “solzisori”;
  • Eczema atopica, localizata la nivelul obrajilor si manifestata ca o roseata de parca ar fi proaspat palmuit;
  • Intertrigo adica afectarea pielii la pliuri (dupa urechi, la baza gâtului, la radacina bratelor);
  • Dermatita atopica – o alergie persistenta si generalizata;
  • Piscaturi de insecte;
  • Prurigo strofulus, ca niste basicute cu lichid pe laterala piciorului;
  • Dermite de contact, aparute acolo unde o substanta chimica a venit în contact cu pielea;

Impetigo, adica infectarea zonelor enumerate mai sus.

Dermatita seboreica, situata la pielea capului, este frecvent întâlnita la vârste mici 1- 3 luni. Apare ca niste solzisori care cuprind si firele de par. Nu are legatura cu starea de igiena, multe mame rusinându-se si zicând ca spala riguros copilul. Cedeaza la administrare locala de unguent cu uree si acid salicilic cu zece minute înainte de baia generala prin repetare de maxim trei ori.

Eczema atopica, localizata strict la nivelul obrajilor, ca o roseata, este considerata o alergizare la laptele de vaca. Apare si la copiii alimentati la sân, daca mamele consuma lapte sau produse din lapte de vaca, considerându-se ca trec în laptele de femeie fragmente nemodificate de proteina. Nasterea prin cezariana reprezinta factor de risc iar la rândul ei eczema atopica este factor de risc pentru declansarea mai târziu a astmului bronsic. Poarta numele de “atopica” deoarece în timp sunt implicate în exacerbari si alte alimente (pârjoale, sarmale, crenvursti), dupa cum orice viroza chiar un guturai comun, accentueaza simptomele. Tratamentul este local la nivelul obrajilor cu unguente pe baza de cortizon. Regimul alimentar va exclude proteina laptelui de vaca (lapte, iaurt, brânza). În caz de impetiginizare (infectare), aspectul poate fi zemuind si pe lânga cortizon va primi si antibiotic.

Intertrigo, afectarea pielii la pliuri, apare ca o roseata si macerare a pielii de dupa urechi, de la baza gâtului, la subsuoara, la “chiscutele” de la membrele inferioare, inghinal. De obicei apare atunci când igiena lasa de dorit. În pliurile respective se aduna piele moarta, resturi alimentare, transpiratie, uneori excremente. De cele mai multe ori are loc o suprainfectie cu streptococ sau cu candida. In consecinta o buna igiena, plus o crema anti-bacteriana si anti candidozica precum pasta cu apa, rezolva problema.

Dermatita atopica este cumva sora mai mare, mai întinsa si mai grava a eczemei atopice. Atinge uneori întreaga suprafata a pielii dar de obicei cuprinde pe lânga obraji, fruntea, coada sprâncenelor,dupa urechi,ceafa, baza gâtului, toracele, abdomenul. Vezi foto. Se prezinta ca zone rosii difuz delimitate, parca pudrate cu faina sau mai degraba tarâte (fine scuame tegumentare). Leziunile produc mâncarimi, copilul se scarpina si putem gasi dâre produse de unghii dupa scarpinat.

Tratamentul este de excludere a proteinei laptelui de vaca. Reactia alergica se poate instala chiar la laptele de mama si în aceste situatii se folosesc formule de nutritie speciale: fie din hidrolizate de proteine din lapte de vaca fie din soia fie – cele mai avansate, din hidrolizate de colagen de porc. Dieta este completata de administrarea de cortizon tablete sau injectabil. Local pe piele sunt utile unguente cu cortizon si antibiotice. Tendinta este de recidiva indiferent de tratament. Infestarea cu paraziti intestinali si/sau infectii cu virusuri hepatitice, toxoplasma, dau exacerbari sau recidive.

Piscaturile de insecte. Cele mai frecvente sunt cele de tântar.Le recunoaste oricine si exista istoric de expunere la  De regula nu pun probleme dar, expunerea la tântari face posibila transmiterea de catre acestia de boli ca malaria sau encefalite virale. Piscaturile de purici apar dupa ce copiii se joaca cu pisici sau câini. Caracteristica lor este ca sunt plasate le nivelul centurii sau în locuri unde lenjeria este strâns aplicata pe corp. Ne-având par de care sa se tina pentru a întepa puricele se prinde de lenjerie. O alta caracteristica este aceea ca se poate reconstitui traseul de zece cincisprezece centimetri pe care a umblat puricele, dupa suita de „broboane”. Cedeaza la administrare de pasta cu apa local.

Prurigo strofulus, acele basicute cu lichid localizate pe laterala piciorului sau palmei si chiar mai sus spre radacina membrelor, seamana întrucâtva cu veziculele din varsatul de vânt. Diferentele majore constau în faptul ca sunt localizate, nu generalizate ca în varsat, nu prind pielea capului si palmele, produc mâncarimi locale iar când se sparg veziculele se constata ca vezicula este unica nu un buchet de alte mici vezicule ca în varicela (varsat). Crustele care se formeaza sunt aderente si deseori copiii le rup favorizând suprainfectia. Este recunoscut un mecanism alergic. Apar daca ciorapii nu sunt bine clatiti si au înca urme de detergent, daca fetita foloseste crema de mâini a mamei la care poate deveni alergica ( în principiu orice produs cosmetic de la orice firma poate da astfel de manifestari), daca umbla cu detergenti, balsamuri etc. Tratamentul este de combatere a expunerii la chimicale. Uneori cauzele care duc la eczema atopica pot da si prurigo strofulus, ca o forma limitata de manifestare a alergiei. Pe cale de consecinta, regimul din eczema atopica se aplica si aici.

Dermitele de contact se recunosc cel mai adesea prin faptul ca nu afecteaza pielea protejata de scutec (pampers). Se manifesta ca o roseata care „deseneaza”  maioul sau obiectul de lenjerie impregnat cu un detergent, balsam, înalbitor, parfum la care pielea copilului reactioneaza cu mici bubite cu aspect de glaspapir. Rezolvarea consta în spalare cu apa si sapun, schimbarea lenjeriei si o medicatie anti-alergica care sa contina Clorfeniramin, un preparat de calciu si vitamina C.
Impetigo reprezinta infectia pielii în zone cu o iritatie pre-existenta, adica o zona de eroziune care afecteaza integritatea pielii si permite patrunderea unui microb care se înmulteste local. Cel mai banal este Impetigo streptococic (sau bube dulci), care revendica administrare de Penicilina. Orice situatie de impetigo impune prezentarea la medic.

Adauga un comentariu