Prima pagină » Actualitate » Amendă de 1000 de lei pentru șoferii care fac asta. Decizia vine direct de la primării
Amendă de 1000 de lei pentru șoferii care fac asta. Decizia vine direct de la primării

Amendă de 1000 de lei pentru șoferii care fac asta. Decizia vine direct de la primării

29 mai 2024, 11:30, 2 ,
în Actualitate

Se dă amendă de 1000 de lei pentru șoferii care fac asta. Românii care doresc să-și spele mașina în fața blocului trebuie să știe că această activitate constituie o contravenție. Decizia vine direct de la primării.

Amendă de 1000 de lei pentru șoferii care fac asta

Curățarea sau spălarea autovehiculelor pe drumurile publice este interzisă prin lege. De asemenea, legea interzice conducerea unui autovehicul murdar pe drumurile publice. Șoferii nu au voie nici să-și spele mașina pe drumurile publice și nici să circule cu un autovehicul murdar.

Conform legislației, curățarea autovehiculului se permite doar înainte de a intra pe drum și numai pe suprafețe special amenajate.

„Intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roţi sau pe şenile, precum şi pierderea, prin scurgere din vehicule, în timpul transportului, de materiale de construcţie sau de alte materii” este interzisă, conform OG 43/1997.

Amenzile pentru nerespectarea acestei legi sunt stabilite de către Consiliile Locale. Spălarea autovehiculelor este permisă doar în spațiile special amenajate, care dispun de sisteme de reciclare a apei și unde apa reziduală este deversată în mod legal.

Legi stricte pentru conducătorii auto

Poliția poate aplica amenzi de până la 6 puncte pentru parcare neregulamentară, fie pe drumuri publice, fie pe trotuare. Sancțiunea minimă este de 2 puncte de amendă, adică 5% din salariul minim brut și echivalează cu 330 de lei. Pentru staționare neregulamentară, amenzile pot ajunge la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare. Șoferii care staționează sau parchează pe spațiul verde sau pe autostrăzi în locuri nepermise riscă sancțiuni severe, inclusiv amenzi de aproape 1.000 de lei.

Conform noilor reglementări, Codul Rutier 2024 interzice oprirea și staționarea pe drumurile publice în anumite zone sau intervale orare, aceste restricții fiind valabile doar pentru carosabil, nu și pentru trotuare. Totuși, Art. 72 din OUG nr. 195/2022 interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, impunând șoferilor obligația de a lăsa un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor. Dacă șoferii încalcă această regulă, riscă să fie amendați și să li se ridice mașina. Staționarea pe trotuar este permisă doar dacă nu există un indicator care să interzică explicit parcarea în acea zonă și dacă este lăsat un spațiu de cel puțin un metru pentru trecerea pietonilor.

Recent, a fost introdusă o nouă regulă în Codul Rutier. Este vorba despre șoferii care transportă diverse obiecte de mari dimensiuni, ce ies în afara vehiculului, și țin portbagajul deschis. Sunt șoferi care se folosesc de propriile mașini pentru a transporta un frigider, obiecte de mobilier, țevi sau diverse alte bunuri de mari dimensiuni. Astfel că respectivele bunuri sunt puse pe mașină sau sunt prinse pe jumătate în afara portbagajului. Codul Rutier interzice tuturor conducătorilor de autovehicule să ruleze cu portierele deschise, inclusiv portbagajul. În plus, nici transportul de bunuri care depășesc dimensiunile vehiculului nu e permis.

„Se interzice conducătorului de autovehicul […] să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia”, se stabilește în Art. 148 (6) din legea circulației. Conform legii, șoferii care încalcă regulile de transport a bunurilor în sau pe mașină, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.

Comentarii
  • Si masinile care ies din „parcarile” pe pamant sau pe spatiul „verde-mocirlit” intra in aceasta categorie? Dar betonierele pline de ciment sau basculantele care ies din santiere?

  • Daca strada e murdara, si masina e murdara. Din cauza primariei, care nu a curatat mizeria de pe strazi. Dupa ce ca nu curata strazile, primaria te si amendeaza da umbli cu masina murdara. Cam asta e Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *